Γιώτα Γιάννα: «H Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν»,η απώλεια που τη σημάδεψε,το περιθώριο και ο πρώτος δίσκος στα 80

Γιώτα Γιάννα: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αμπελοκήπους της Αθήνας. Η μάνα της Μικρασιάτισσα, πέθανε νωρίς και εκείνη μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ταξιτζής. Μπορεί η ίδια να είναι πλέον 90 και χρονών όμως αυτό δεν την σταματάει στο να συνεχίζει να κάνει αυτό που η ίδια αγαπάει.. να τραγουδάει.

Γιώτα Γιάννα: «Η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν» και η φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο

Γεννήθηκε και μεγάλωσε απέναντι από την Αγία Τριάδα των Αμπελοκήπων. Η μάνα της Μικρασιάτισσα, πέθανε νωρίς και εκείνη μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ταξιτζής. Ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο. Μέχρι τα ογδόντα της δεν είχε κυκλοφορήσει δίσκο αλλά ήταν πολύ γνωστή, κυρίως στο Αθηναϊκό κοινό, από τις εμφανίσεις της στα μουσικά μαγαζιά της Πλάκας και σε Νυχτερινά Κέντρα της Εθνικής οδού. Την έχουν χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», «η Πασιονάρια της Εθνικής οδού» (κατά τον Μάνο Χατζιδάκι), ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι απʼ τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της» (σύμφωνα με τη Λένα Πλάτωνος).

Μπορεί να κρίθηκε πολλές φορές για την εμφάνιση της όμως η ίδια δεν είναι μια από τις συνηθισμένες “γριές” που θα δεις στον δρόμο.Προτιμάει να ντύνεται στα μαύρα. Δεν πενθεί, εκφράζεται μέσα από το χρώμα. Κυκλοφορεί χωρίς αυτοκίνητο. Ποτέ της δεν οδήγησε. Κυρίως με ποδήλατο κυκλοφορεί. και με ταξί. Αλλά και με τα μέσα μεταφοράς. Οι ταξιτζήδες τη γνωρίζουν και τη φωνάζουν: «Γεια σου, Γιωτάρα».

Γιώτα Γιάννα:Η τραγική απώλεια που την σημάδεψε

Η τραγωδία της Κύπρου της φέρνει νεκρό τον αδελφό της το Δημήτρη 19 χρόνων παλληκάρι. Δε το ξεπέρασε ποτέ.  Ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά έχει πάντα μαζί της τη ταμπακιέρα και το τσιγάρο του. Ένα τελευταίο τσιγάρο, αυτό του Δημήτρη της που το ανανεώνει πάντα. Δε καπνίζει, όπως θα πει. “Δεν είμαι καπνίστρια. Είναι η ταμπακιέρα και η μάρκα του Δημήτρη. Δεν τον αποχωρίζομαι ποτέ. Το ’74, δέκα εννιά χρονών χάθηκε στην Κύπρο. Μπήκε στη μάχη, δέκα εννιά χρονών, τι να κάνανε; Δεν πήγα ποτέ. Δεν το αντέχω. Βάζω το τσιγάρο στο στόμα. Κάνω την κίνηση. Κι αν ανάψω τσιγάρο, δεν πάω τον καπνό κάτω. Γι’ αυτό έχω φωνή ακόμα. Ποτέ δε σταμάτησα το τσιγάρο του Δημήτρη. Το κρατώ. Τον αισθάνομαι εδώ».

Γιώτα Γιάννα: “Η λέξη καριέρα δεν με εκφράζει”

Ποτέ της δεν επιδίωξε να γίνει «πρώτο βιολί». Αυτό υποστηρίζει η ίδια. Και η λέξη καριέρα δεν την εκφράζει. Για ‘κείνη υπάρχει η λέξη πορεία, διαδρομή. Στη Γιώτα Γιαννέλου όπως είναι το πραγματικό της όνομα, δεν ταίριαξε ποτέ ο χρυσός. Ίσως γιατί εκείνη διάλεγε το χαλκό, όπως είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της στην ΕΡΤ. «Ο χαλκός έχει πιο σκληρό κράμα», δήλωνε με νόημα.

Γιώτα Γιάννα: Τα φύλλα του φθινοπώρου και η σύνδεση με τα επαγγελματικά

Σε μία από τις συνεντεύξεις της είχε πει πως αποφεύγει να πατάει ακόμα και τα φύλλα. «Το φθινόπωρο που πέφτουν τα φύλλα, δεν πατάω ποτέ μου ούτε ένα. Δεν ξέρεις τι μπορεί να κρύβουν». Παραδέχτηκε όμως ότι την «πάτησαν». Οι άλλοι. Ότι πληγώθηκε πολύ επαγγελματικά. Κάποια στιγμή, η Μαλβίνα Κάραλη είχε πει για εκείνη: «Ποια είναι αυτή με το σκαμμένο πρόσωπο και με αυτή τη φωνή; Μέσα σε αυτές τις ρυτίδες είναι όλη της η ζωή». Τη φράση αυτή την επικαλείται συχνά σε κουβέντες ή συνεντεύξεις της.

Γιώτα Γιάννα: O πρώτος της δίσκος στα 80 της χρόνια, η συνεργασία με την Άννα Βίσση

Η τραγουδίστρια με το σκαμμένο πρόσωπο έβγαλε για πρώτη φορά δίσκο μετά τα 80 της χρόνια. «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα», ο τίτλος του δίσκου που κυκλοφόρησε το 2013. Ίσως γιατί ποτέ της δεν συμβιβάστηκε. Ποτέ της δεν κυνήγησε τα στρας της έκθεσης, και τη βιτρίνα του τραγουδιού. Κινείται ακόμα και σήμερα στο περιθώριο της μουσικής σκηνής. Για να μην υποταγεί σε δισκογραφικές και στις δυσβάσταχτες ρήτρες συμβολαίων που θα την καθιστούσαν ανελεύθερη.

Έχει τραγουδήσει σε κέντρα της Αθήνας ερμηνεύοντας κομμάτια που έγιναν γνωστά από άλλους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, ο Πουλόπουλος, ο Νταλάρας, η Δούκισσα, ο Βοσκόπουλος. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες όπως με τους Σοφία Βέμπο, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Ρίτα Σακελλαρίου, Άννα Βίσση, Καίτη Γκρέϋ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς και πολλούς άλλους.

Το 2019 συνεργάζεται με την Άννα Βίσση στο τραγούδι ¨Όσοι Αγαπάνε Δεν Πεθαίνουνε “. Οι δύο κορυφαίες καλλιτέχνιδες, καθεμιά με τη δική της ξεχωριστή και ιδιαίτερη πορεία στη μουσική, ερμηνεύουν ένα δυναμικό χασάπικο σε μουσική και στίχους του Νίκου Καρβέλα, που κέρδισε εξαρχής τις εντυπώσεις του κοινού, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε και επί σκηνής, σε συναυλία της Άννας Βίσση στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Δύο γυναίκες που έζησαν πολλά, σωστά και λάθη, δύο γυναίκες με τσαγανό και με δίψα για ακόμα περισσότερα, πρωταγωνιστούν σε μία συνεργασία κορυφής που οπτικοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, υπό το σκηνοθετικό πρίσμα του Αλέξανδρου Κωστελίδη.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του