Αυξέντιος Καλαγκός: Ο “Άγιος της Ιατρικής” που χειρουργεί δωρεάν ανασφάλιστα παιδιά στην Ελλάδα

Ο Αυξέντιος Καλαγκός εδώ και περίπου 20 χρόνια χειρουργεί δωρεάν παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες σε όλο τον κόσμο. Ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός , τακτικός καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, έχει χειρουργήσει αφιλοκερδώς περισσότερα από 15.000 παιδιά από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και φτωχές χώρες σε όλο τον κόσμο, διανύοντας 300.000 μίλια πτήσεων ετησίως.

Αυξέντιος Καλαγκός: Ο γύρος του κόσμου και η φιλανθρωπική του δράση.

Έχει ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του κόσμου όχι για διακοπές αλλά για να βοηθήσει όπου μπορεί ακόμη και ένα μικρό χτύπημα, αρκεί ένα τηλέφωνο και είναι έτοιμος να προσφέρει αφιλοκερδώς βοήθεια κυρίως σε παιδιά με καρδιακά προβλήματα.

Στα 40 του χρόνια έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το 1998 δημιούργησε το Iδρυμα «Coeurs pour Tous» («Καρδιές για Oλους»), με ανθρωπιστικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και έδρα τη Γενεύη. Mέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες έχει χειρουργήσει χιλιάδες παιδιά, σε ολόκληρη την οικουμένη, με μόνη αμοιβή την ηθική ικανοποίηση.

Σκοπός, λοιπόν, της λειτουργίας του Ιδρύματος είναι να χειρουργούνται δωρεάν παιδιά, με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες, από αναπτυσσόμενες χώρες ή από ασθενείς οικονομικά ομάδες. Oπως, επίσης, να εκπαιδεύεται  το ιατρικό δυναμικό από τους γιατρούς συνεργάτες του Ιδρύματος, ώστε να δημιουργείται παγκοσμίως μια βασική νοσηλευτική υποδομή υψηλού επιπέδου. Το 2015 προχώρησε η ίδρυση του «Coeurs pour Tous Hellas», με κεντρικό μήνυμα «Καρδιές για Ολους». H ίδρυση του φορέα εστίασε στα Ελληνόπουλα με συγγενή καρδιοπάθεια, κυρίως αυτά που προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

«Να προσπαθείς να γίνεις κάποιος που θα προσφέρει στους άλλους». Αυτό είναι το μότο του διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργού κ. Αυξέντιου Καλαγκού. Συμβουλή που κληρονόμησε από τον πατέρα του και προσπαθεί να την κάνει πράξη κάθε λεπτό της ζωής του.

Αυξέντιος Καλαγκός: Η συνεργασία με το νοσοκομείο Παίδων «Μητέρα»

Στην Ελλάδα, το όνομά του έγινε ευρέως γνωστό μετά τη συνεργασία που εξασφάλισε το Νοσοκομείο Παίδων «Μητέρα». Ο κ. Καλαγκός μεταβαίνει στην Αθήνα μία φορά τον μήνα και κάνει, κατά μέσο όρο, τέσσερα ως πέντε χειρουργεία.

Από τον Σεπτέμβριο, οπότε ξεκίνησε η συνεργασία του με το Νοσοκομείο, ως και σήμερα έχει χειρουργήσει δωρεάν εννέα παιδιά με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.

Ο κ. Καλαγκός χειρουργεί συνολικά περίπου 1.000 περιστατικά τον χρόνο, παιδιά και ενηλίκους. Από αυτά, περίπου 300 αφιλοκερδώς μόνο στη Γενεύη και περίπου άλλα τόσα σε άλλες χώρες.

Αυξέντιος Καλαγκός: «Ο όρκος του Ιπποκράτη, δεν είναι μια υποχρέωση τυπική, είναι ένα βίωμα καθημερινό».

Σε μια συνέντευξη του είχε αναφέρει πως δεν έχει ωράριο στην δουλειά του και δεν το νοιάζει εάν θα δουλέψει 10 ώρες ή ένα 24ωρο σε  ολόκληρη την εβδομάδα και εάν το κίνητρο του είναι η αλληλεγγύη, ένα στοίχημα με τον εαυτό σας ή απλώς το χρέος που απορρέει από τον όρκο στον Ιπποκράτη. Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη:

«Ο όρκος του Ιπποκράτη, δεν είναι μια υποχρέωση τυπική, είναι ένα βίωμα καθημερινό. Που προέρχεται από κάτι ακόμα πιο βαθύ, από το αίσθημα ότι ο Θεός μού έδωσε την ικανότητα να κάνω αυτές τις επεμβάσεις. Όλες οι ατελείωτες ώρες μελέτης, εγχειρήσεων, ιατρικών συμβουλίων, ο χρόνος με τις οικογένειες, είναι η υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μου».

Αυξέντιος Καλαγκός: Ο ρόλος και το πρότυπο του πατέρα του

Ακολούθησε πιστά τη συμβουλή του γιατρού- πατέρα του: «Να προσπαθήσεις να γίνεις κάποιος που προσφέρει στους άλλους». Η φιλανθρωπία ήταν άλλωστε ένα οικογενειακό του βίωμα. Ο ίδιος θυμάται πως η αυλή του σπιτιού του στην Κωνσταντινούπολη γέμιζε κάθε μέρα ασθενείς, που περίμεναν υπομονετικά να εξεταστούν από τον πατέρα του. «Πολλοί από αυτούς δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν, ούτε για φάρμακα και ο πατέρας μου αφού τους εξέταζε αφιλοκερδώς, τους έδινε και χρήματα από την τσέπη του».

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του