Ανδρέας Ντούζος: Μόνιμος στη Φίνος Φιλμ, ο γάμος στα 18, τα διάσημα παιδιά και η ασθένεια που του κόστισε τη ζωή

Ανδρέας Ντούζος: Ο αγαπημένος ηθοποιός υπήρξε ζεν πρεμιέ για πολλά χρόνια στον ελληνικό κινηματογράφο και μάλιστα στη χρυσή εποχή του. Ήταν ένας από τους ωραιότερους άντρες της εποχής του που παρέμεινε γοητευτικός και όταν μεγάλωσε. Πολλοί σίγουρα τον θυμούνται και από τον guest ρόλο που έπαιξε στο Κωνσταντίνου και Ελένης που υποδύθηκε τον θείο του Κατακουζηνού που ερωτεύτηκε με τη θεία της Ελένης!

Ανδρέας Ντούζος: Ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου

Ο Ανδρέας Ντούζος ήταν έλληνας ηθοποιός, ένας από τους δημοφιλέστερους ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου τη δεκαετία του ‘60, σε κωμωδίες, δράματα και μιούζικαλ. Γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1936 στην Αθήνα και σπούδασε στη δραματική σχολή του σκηνοθέτη Τάκη Μουζενίδη.

Πήρε το βάπτισμα του πυρός στο θέατρο δίπλα στην Κατερίνα (Ανδρεάδη) με μικρούς ρόλους. Ο πρώτος ουσιαστικός ρόλος του ήταν στο παιδικό θεατρικό έργο «Ο κακότυχος και η τυχερή» δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη στο θέατρο Κυβέλη το 1953. Τα κατοπινά χρόνια έπαιξε σε επιλεγμένους θιάσους, κωμωδία και δράμα, ελληνικό και ξένο έργο. Το 1962 συμμετείχε στην περίφημη θεατρική παράσταση «Όμορφη Πόλη» με κείμενα Μποστ και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.

Το 1953 έκανε και το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την κοινωνική ταινία «Οι κολασμένοι». Η πρώτη του ξεχωριστή παρουσία στη μεγάλη οθόνη ήταν στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική Πόλη» (1954).

Ανδρέας Ντούζος: Η καριέρα και η οικογένεια

Από το 1964 έως το 1966 ήταν ένας από τους μόνιμους ηθοποιούς της «Φίνος Φιλμ», με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγάλες επιτυχίες όπως: «Η βίλα των οργίων», «Κορίτσια για φίλημα», «Ραντεβού στον αέρα», «Ιστορία μιας ζωής», «Υπάρχει και φιλότιμο» και «Φωνάζει ο κλέφτης».

Εκτός «Φίνος Φιλμ» έπαιξε σε ταινίες, όπως «Αλλοίμονο στους νέους» του Αλέκου Σακελλάριου δίπλα στον Δημήτρη Χορν και «Φουσκοθαλασσιές» του Ορέστη Λάσκου, δίπλα στη Μαίρη Αρώνη και «Οι εχθροί» δίπλα στον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Από το 1967 έως το 1981, ο Ανδρέας Ντούζος με την οικογένεια (τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του, Στιβ και Τέτα, τα οποία αργότερα έγιναν ηθοποιοί με τη σειρά τους) έφυγε από την Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στην Αμερική, όπου αναφέρεται πως εκεί σπούδασε σκηνοθεσία και το βέβαιο είναι ότι δούλεψε στο θέατρο.

Ανδρέας Ντούζος: Η επιστροφή στην Ελλάδα και το δυστυχές τέλος

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, συνέχισε την καριέρα του και συνεργάστηκε με εμπορικούς θιάσους σε κωμωδίες. Στον κινηματογράφο και την τηλεόραση είχε μικρή παρουσία. Γύρισε κάποιες βιντεοταινίες κι έπαιξε δίπλα στον Γιώργο Κωνσταντίνου στην επιτυχημένη εκπομπή της ΕΡΤ «Καθημερινά». Το 2001 συμμετείχε στο καστ της ταινίας του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια Μέρα τη Νύχτα», που ήταν και το κύκνειο άσμα του στη μεγάλη οθόνη.

Εκτός από την υποκριτική ασχολήθηκε με θεατρικές επιχειρήσεις και για αρκετό καιρό διηύθυνε το θέατρο «Μπρόντγουεϊ» στην οδό Αγίου Μελετίου στην Κυψέλη, το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει στην ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Ο Ανδρέας Ντούζος άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Απριλίου 2013, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας. Τα τελευταία επτά χρόνια έπασχε από Αλτσχάιμερ.

Related posts

Ανανίας Φεστέρης: Ο Έλληνας υδραυλικός από τις Σέρρες που βγάζει 3.000 εupώ τη μέρα στα πολυτελή σαλέ της Ευρώπης

Παράτησε τα πάντα και αφοσιώθηκε στο Θεό: Η ταλαντούχα ηθοποιό των 90s που εξαφανίστηκε από προσώπου γης

Νίκος Φλωρινιώτης: Το καλό παιδί του αείμνηστου τραγουδιστή, η γενναία μάχη με τον καρκίνο και οι σχέσεις με τα αδέρφια του