Αυτοί οι αρουραίοι εκπαιδεύονται για να κάνουν κάτι αδιανόητο! Κι όμως σώζουν χιλιάδες ζωές…

Για 3 ολόκληρα χρόνια κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π., η Αίγυπτος και η Λιβύη βρισκόταν σε πόλεμο. Ακολουθώντας την κήρυξη πολέμου της Ιταλίας στη Γαλλία και την Αγγλία, τόσο οι δυνάμεις του Άξωνα όσο και οι Συμμαχικές Δυνάμεις είχαν συμφέροντα στην Αφρική. Έτσι λοιπόν, όταν ο Βρετανικός στρατός πέρασε τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λιβύη το 1940, οι Ιταλοί επιτέθηκαν στην Αίγυπτο. Για τα επόμενα 3 χρόνια, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αγγλία πολεμούσαν για την κυριαρχία της βορείου Αφρικής, με νικήτριες τις Συμμαχικές Δυνάμεις.

Καθόλη τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης και οι δύο πλευρές είχαν γεμίσει κυριολεκτικά τον τόπο με νάρκες. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Λιβύη υπήρχαν περίπου 80.000 νάρκες, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανεβάζουν τον αριθμό στις 19 εκατομμύρια νάρκες στην περιοχή της δυτικής Αιγύπτου.

Μπορεί ο πόλεμος να έχει τελειώσει, οι νάρκες όμως είναι ακόμη εκεί έτοιμες να ανατιναχτούν ανά πάσα στιγμή… Το “λογαριασμό” φυσικά τον άφησαν στην κατεστραμμένη Αφρική που μέχρι και σήμερα θρηνεί θύματα εξαιτίας τους.

Ο Bart Weetjens, Ολλανδός μελετητής που εργάζεται στην Τανζανία, ήταν αυτός που εν τέλει θα έδινε την πολυπόθητη λύση σε αυτή την ταλαιπωρημένη ήπειρο, με τον πιο απλό και οικονομικό τρόπο που μπορούσε να φανταστεί κανείς: αρουραίοι που μυρίζουν τις νάρκες!

Ο Weetjens ίδρυσε την APOPO, έναν οργανισμό που εκπαιδεύει αρουραίους ώστε να ανακαλύπτουν τις καλά κρυμμένες νάρκες.

Αυτά τα ζώα είναι αρκετά μικρά ώστε να μην ενεργοποιούν τις νάρκες, αλλά και αρκετά μεγάλα ώστε να εντοπίζονται από τους “χειριστές” τους όταν τους ειδοποιούν για την ανακάλυψη κάποιας νάρκης.

Οι αρουραίοι ανταποκρίνονται στην οσμή της εκρηκτικής ύλης TNT, παρόλο που έχει εξασθενήσει μετά από τόσα χρόνια και σε τόσο μεγάλο βάθος.

Μάλιστα, μπορούν να “καθαρίσουν” 200τ.μ. σε μόλις 20 λεπτά, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που θα χρειάζονταν 5 μέρες για να καλύψουν την ίδια περιοχή με ανιχνευτές μετάλλου!

Περίπου 9 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από τις νάρκες, όμως τα τελευταία 15 χρόνια οι εκπαιδευμένοι αρουραίοι του Weetjen έχουν ξεθάψει πάνω από 9.000 νάρκες από την Τανζανία μέχρι τη Μοζαμβίκη.

Και όχι δε τους φέρονται όπως στα εργαστήρια πειραμάτων.

Οι αρουραίοι συνεργάζονται με μόνο έναν ή το πολύ 2 “χειριστές” καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους και έτσι αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ τους. Άλλωστε, αυτά τα μικρά πλασματάκια τους σώζουν τη ζωή καθημερινά!

Ύστερα από 4-5 χρόνια υπηρεσία στην APOPO, ο οργανισμός διαθέτει πρόγραμμα “συνταξιοδότησης” για τους αρουραίους όπου περνάνε το υπόλοιπο της ζωής τους με πολύ φαγητό και φροντίδα.

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta