Άγριο «κράξιμο» στην Τουρκία για το εισιτήριο στην Αγία Σοφία: «Έχει γίνει οίκος εμπορίου…»

Έντονη η κριτική κυρίως στον αντιπολιτευόμενο τουρκικό Τύπο για τις παρεμβάσεις στο τέμενος της Αγίας Σοφίας, οι οποίες έχουν φέρει δυσαρέσκεια και σύγχυση ως συνέπεια του διαχωρισμού εισόδου στο μνημείο αμιγώς για θρησκευτική λατρεία ή για απλή επίσκεψη στο μνημείο αλλά και της επιβολής εισιτηρίου 25 ευρώ, τιμή που όπως επισημαίνεται, είναι απαγορευτική για τους Τούρκους πολίτες.

Μόνο θλίψη προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από το εσωτερικό του μεγαλύτερου συμβόλου της Ορθοδοξίας

Σε άρθρο της εφημερίδας Σοζτζού επισημαίνει ότι στην ιστοσελίδα της Αγίας Σοφίας, μπορεί κάποιος να διαβάσει την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος όταν επανάφερε την Αγία Σοφία στη θρησκευτική της ιδιότητα, στις 24 Ιουλίου 2020, ανακοίνωσε ότι η είσοδος θα είναι δωρεάν, όπως και σε όλα τα τεμένη.

Ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, κατέστρεψε την εικόνα της χώρας εμφανιζόμενος στον άμβωνα με ένα σπαθί. Οι “απόγονοι του Μωάμεθ του πορθητή” μετέτρεψαν την κληρονομιά του μεγάλου σουλτάνου σε μια πολιτική εκστρατεία. Εν τω μεταξύ, η “κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας” καταστράφηκε από την πρώτη ημέρα»

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού άνοιξε στις 15 Ιανουαρίου την είσοδο στο γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας εν είδει μουσείου, όπου έχουν εκτεθεί 10 κεραμικά δίνοντας τη διαχείριση στην εταιρεία Dem Museology, στην οποία είναι συνέταιρος συγγενής του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι.

Η Dem έχει αναλάβει τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας από τις 15 Ιανουαρίου. «Η Αγία Σοφία είναι καθημερινά ο τόπος ενός νέου σκανδάλου. Για παράδειγμα, προκειμένου να εισέλθει κανείς στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας, κατασκευάστηκε μια πόρτα κατά παράβαση της ιστορίας της και της αρχιτεκτονικής της», σημειώνει η Σοζτζού.

«Αυτό είναι μόνο ένα από τα σκάνδαλα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. «Οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν: Την πρώτη ημέρα, οποιοσδήποτε, ντόπιος ή ξένος, που πλήρωνε 25 ευρώ μπορούσε να εισέλθει στον γυναικωνίτη. Ωστόσο, μετά τις 17 Ιανουαρίου απαγορεύτηκε η είσοδος στους Τούρκους. Ποτέ δεν έγινε κατανοητό γιατί απαγορεύτηκε. Κατόπιν αντιδράσεων, η απαγόρευση άρθηκε στις 22 Ιανουαρίου. Επί του παρόντος, οι Τούρκοι που πληρώνουν 25 ευρώ μπορούν να ανέβουν στον γυναικωνίτη.

Κατά τη διάρκεια των ωρών προσευχής, όλοι οι ντόπιοι και ξένοι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να εισέρχονται στο τέμενος. Εκτός των ωρών προσευχής, μόνο οι Τούρκοι πολίτες γίνονται δεκτοί. Οι φρουροί ασφαλείας που περιμένουν στην πύλη εξετάζουν τον τύπο και το ντύσιμο των επισκεπτών και αποφασίζουν αν είναι Τούρκοι ή όχι. Εάν είναι ύποπτοι, ζητούν ταυτότητα.

Όσοι δεν είναι Τούρκοι πολίτες οδηγούνται έξω. Οι Τούρκοι που είναι πολίτες ξένης χώρας δεν μπορούν να εισέλθουν. Οι ξεναγοί δεν επιτρέπεται να κάνουν ηχητικές παρουσιάσεις για να μην ενοχλούνται οι προσευχόμενοι. Οι πληροφορίες για τα κεραμικά που εκτίθενται στο γυναικωνίτη δίνονται μέσω ακουστικών. Ωστόσο, δεν γίνεται καμία ξενάγηση στο εσωτερικό του τεμένους».

Related posts

Το ανακοίνωσαν σε όλη τη Βρετανία για τον Κάρολο: «Μετά από μια περίοδο θεραπείας και ανάρρωσης…»

Πρόταση γάμου… στον αέρα – Πιλότος ζήτησε από αεροσυνοδό να τον παντρευτεί

Θρήνος για 33χρονη καρκινοπαθή: Αρνήθηκε να κάνει θεραπεία για να γεννήσει το παιδί της και απεβίωσε