20 Σημαντικά Λάθη που ΟΛΟΙ κάνουμε στη Χρήση του Κινητού ή του Λάπτοπ μας και Μειώνουμε την Διάρκεια Ζωής τους!

Συχνά, μέσα σε 6 μήνες μετά από μια αγορά ενός κινητού ή laptop, η συσκευή αρχίζει να εμφανίζει προβλήματα. Και το πιο πιθανό είναι να φταίμε εμείς, καθώς δεν γνωρίζουμε πάντα τις λεπτομέρειες της σωστής συντήρησης.

Σας προτείνουμε μερικές συμβουλές, που χάρη σε αυτές θα επιμηκύνετε το χρόνο ζωής του tablet, του smartphone, και του laptop.

Φόρτιση

1. Οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου και πολυμερών λιθίου δεν έχουν το λεγόμενο φαινόμενο μνήμης και έτσι τα κινητά, τα tableta και τα laptop μπορούν να φορτίζονται, χωρίς να περιμένουμε η ενέργεια να φτάσει μηδενικά επίπεδα. Οι κατασκευάστριες εταιρείες υπολογίζουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε κύκλους πλήρης αποφόρτισης (συνήθως 400-600 κύκλοι).

2. Έτσι, για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, συστήνεται να φορτίζετε πιο συχνά τη συσκευή σας. Η βέλτιστη επιλογή είναι μόλις η ένδειξη μπαταρίας πέσει 10-20%, βάλτε τη συσκευή να φορτίσει. Αυτό θα αυξήσει τους κύκλους αποφόρτισης της μπαταρίας στους 1.000-1.100.

3. Οι σύγχρονες μπαταρίες δεν επηρεάζονται αν αφήσετε τη συσκευή με τον φορτιστή, μετά το πέρας της φόρτισης. Ο ρυθμιστής της μπαταρίας σταματάει να δέχεται ηλεκτρικό ρεύμα και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος η μπαταρία να αποφορτιστεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρατάτε μονίμως τη συσκευή στο ρεύμα. Η μπαταρία θα διαρκέσει περισσότερο, αν φορτίζετε τη συσκευή όταν η ένδειξη κυμαίνεται στο 40-80%.

4. Γι΄αυτό το λόγο η αγορά φτηνών μπαταριών είναι επικίνδυνη: κατασκευάζονται με πιο συμβατικούς τρόπους και συχνά έχουν έλλειψη ρυθμιστών τάσης ρεύματος. Έτσι, καλύτερα να μη φορτίζετε συσκευές που δεν είναι της ίδιας κατασκευάστριας εταιρείας.

5. Αποφύγετε τους αποκαλούμενους υπερ-γρήγορους φορτιστές, που ισχυρίζονται ότι φορτίζουν πλήρως τη μπαταρία σε λιγότερο από μια ώρα.

6. Αν έχετε smartphone και η συσκευή έχει θήκη και θέλετε να το φορτίσετε για αρκετή ώρα, τότε είναι καλύτερο να αφαιρέσετε τη θήκη, έτσι ώστε η μπαταρία να μην υπερθερμανθεί.

7. Προτείνεται να αφήνετε τη μπαταρία να φτάσει σε μηδενικά επίπεδα κάθε τρεις μήνες και αμέσως να την φορτίσετε στο 100% για πλήρη αποφόρτιση και φόρτιση.

Θερμοκρασία

8. Όταν χρησιμοποιείτε laptop προτείνεται να μη το κρατάτε στα πόδια σας ή στο κρεβάτι. Το σύστημα εξαερισμού της συσκευής πρέπει να μην έχει κάποιο εμπόδιο, ώστε να μην υπερθερμανθεί. Γι’ αυτό το σκοπό, υπάρχουν ειδικές βάσεις, που είναι εφοδιασμένες με επιπλέον ανεμιστεράκια για τη σωστή ψύξη του laptop.

9. Ο χειρότερος εχθρός της μπαταρίας ιόντων λιθίου είναι η υψηλή θερμοκρασία. Έτσι, μην εκθέτετε τη συσκευή σε απευθείας ηλιακό φως και αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με συσκευές θέρμανσης.

10. Τους χειμερινούς μήνες, όταν μπαίνετε από το κρύο σε ένα ζεστό χώρο, μη ανοίγετε αμέσως τη συσκευή, αλλά αφήστε την να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του χώρου. Συστήνεται, να περιμένετε μια ώρα.

11. Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε το smartphone σας στο κρύο, και αν είναι δυνατόν φυλάξτε το σε μια εσωτερική τσέπη μπουφάν μέσα σε θήκη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες βλάπτουν τη μπαταρία.

Έκθεση

12. Μη επιτρέπετε την απευθείας έκθεση του ηλιακού φωτός στην οθόνη του laptop ή οθόνης υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να αλλοιώσει τα pixel. Έτσι, η συσκευή δεν πρέπει να τοποθετείται σε σημεία που πέφτει άμεσα ο ήλιος.

13. Να προσέχετε πολύ πως μεταχειρίζεστε την οθόνη του laptop, καθώς είναι πολύ ευάλωτη. Μην αγγίζετε την οθόνη, καθώς μπορείτε να αφήσετε μαύρα σημάδια.

14. Για να καθαρίσετε την οθόνη, συστήνεται να χρησιμοποιείτε ειδικά μαντηλάκια, χωρίς χνούδι. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά για τα τζάμια, καθώς περιέχουν αμμωνία, που μπορεί να καταστρέψει μόνιμα την οθόνη.

15. Πριν κλείσετε το laptop, να βεβαιώνεστε ότι δεν έχετε αφήσει κάτι στο πληκτρολόγιο, καθώς το παραμικρό αντικείμενο, ψίχουλο ή σκουπιδάκι μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην οθόνη.

Υπέρταση ρεύματος

16. Όταν πλησιάζει μια καταιγίδα, κλείστε τον υπολογιστή, βγάλτε τη συσκευή από τη πρίζα και αν έχετε σύνδεση στο Διαδίκτυο, βγάλτε το καλώδιο. Αυτό δεν είναι μύθος, οι συσκευές κατά τη διάρκεια καταιγίδων μπορούν να υπερφορτωθούν.

17. Αν η περιοχή που κατοικείτε έχει συχνές αυξομειώσεις στη τάση του ρεύματος, προτείνεται να αγοράσετε μια συσκευή αδιάκοπη παροχή ενέργειας (UPS) για να προστατέψετε τη συσκευή σας.

Καθαρισμός από σκόνη και σκουπιδάκια

18. Αν κουβαλάτε το smartphone σας μέσα στη τσάντα σας όπου έχετε κα άλλα αντικείμενα, τότε οι θύρες της συσκευής θα βουλώσουν με σκόνη και σκουπιδάκια, και θα έχετε προβλήματα συνδεσιμότητας. Για να αφαιρέσετε τυχόν σκουπιδάκια, απενεργοποιήστε το κινητό και με προσοχή καθαρίστε τις θύρες με μια οδοντογλυφίδα, όπου θα έχετε τυλίξει ένα λεπτό πανάκι χωρίς χνούδι.

19. Το ιδανικό είναι να έχετε μια ειδική τσέπη στη τσάντα μόνο για το κινητό σας.

20. Μία ή δύο φορές ετησίως (αναλόγως με τη χρήση) τα laptop και οι υπολογιστές πρέπει να καθαρίζονται εσωτερικά, καθώς συσσωρεύεται αρκετή σκόνη. Αν παρατηρήσετε ότι το ανεμιστηράκι βγάζει κάποιο θόρυβο ή η συσκευή υπερθεμαίνεται, τότε πιθανόν να χρειάζεται καθάρισμα. Αν δεν γνωρίζετε πως να ανοίξετε τον υπολογιστή σας, απευθυνθείτε σε τεχνικό υπολογιστών.

Credit: Adme

Related posts

Το ανακοίνωσαν σε όλη τη Βρετανία για τον Κάρολο: «Μετά από μια περίοδο θεραπείας και ανάρρωσης…»

Πρόταση γάμου… στον αέρα – Πιλότος ζήτησε από αεροσυνοδό να τον παντρευτεί

Θρήνος για 33χρονη καρκινοπαθή: Αρνήθηκε να κάνει θεραπεία για να γεννήσει το παιδί της και απεβίωσε