Σέρνεται το ίντερνετ στο Σπίτι ή το Γραφείο σας; Αν ναι, τότε μάλλον φταίνε οι Γείτονές σας!

Το wifi μπορεί να είναι ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα στον κόσμο. Δεν μπορείς να το δεις, να το αγγίξεις, να το ακούσεις, αλλά μπορεί να σου πάρει όλη τη μέρα για να το εγκαταστήσεις και μετά να σου χαλάσει τη μέρα. Είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό, όταν δεν ξέρεις γιατί το ίντερνετ σου είναι αργό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά ένας αρκετά σημαντικός θα σας εκπλήξει: μπορεί να φταίει ο γείτονας σας. Πριν χτυπήσετε την πόρτα του και του πείτε να σταματήσει να χρησιμοποιεί το ίντερνετ σας, βεβαιωθείτε πρώτα ότι μπορείτε να το φτιάξετε. Πρέπει να ξέρετε ότι το wifi χωρίζεται σε διάφορα κανάλια.

Το wifi σας μπορεί να είναι αργό, επειδή εσείς και ο γείτονας σας χρησιμοποιείτε το ίδιο – ακόμα και αν είστε σε διαφορετικά δίκτυα. Όταν χρησιμοποιείτε το ίδιο κανάλι, τότε μπορεί το ένα ρούτερ να παρέμβει στο άλλο. Ευτυχώς, μπορείτε να το διορθώσετε.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε το κανάλι στο οποίο εκπέμπει το ρούτερ σας. Τα περισσότερα ρούτερ το κάνουν αυτόματα. Αλλά αν έχετε πρόβλημα με το ίντερνετ σε συγκεκριμένα δωμάτια, τότε πρέπει να το κάνετε χειροκίνητα.

«Αν έχετε πρόβλημα σε κάποιο σημείο – συνήθως στα δωμάτια που είναι πιο μακριά από το ρούτερ – μπορείτε να πάτε στο σημείο αυτό, να ενεργοποιήσετε το Airport Utility και να δείτε αν υπάρχει ανοιχτό κανάλι ή κανάλι με λιγότερους χρήστες», λέει ο Ben Miller, σύμβουλος wifi και μπλόγκερ στο Sniff Wi-Fi. Ο Miller παραμερίζει την αυτόματη επιλογή καναλιού του ρούτερ και επιλέγει ένα με λιγότερους χρήστες.

Δείτε πώς γίνεται:

1. Δείτε ποια κανάλια χρησιμοποιούνται και βρείτε το καλύτερο

Αν έχετε υπολογιστή Mac, πιέστε το πλήκτρο επιλογής και κάντε κλικ στο εικονίδιο του wifi στο μενού και μετά επιλέξτε Open Wireless Diagnostics. Ανοίξτε το, αλλά αγνοήστε τον οδηγό εγκατάστασης. Πηγαίνετε στην καρτέλα Window και επιλέξτε Scan. Μετά πατήστε το Scan Now. Ο υπολογιστής σας θα σας προτείνει τα καλύτερα κανάλια. Σημειώστε τα.

Η δεξιά πλευρά σας δείχνει τα ασύρματα δίκτυα γύρω σας και τα κανάλια που χρησιμοποιούν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον πίνακα για να δείτε ποιο είναι το κανάλι που χρησιμοποιείτε και να δείτε αν το χρησιμοποιούν και άλλοι. Αριστερά σας προτείνει το καλύτερο κανάλι.

Για συσκευές Android, κατεβάστε το WiFi Analyzer από το Google Play Store. Υπάρχει ένα σχετικό βίντεο που εξηγεί τα βήματα.

Για τα Windows, κατεβάστε το το WiFi Analyzer.

2. Ανανεώστε το ρούτερ σας σε ένα νέο κανάλι που δεν χρησιμοποιείται

Τώρα που είδατε ποια κανάλια χρησιμοποιούνται και ποια όχι, επιλέξτε ένα κανάλι που δεν χρησιμοποιείται από τους γείτονες σας. Βάλτε την διεύθυνση 192.168.1.1 στον περιηγητή σας (μπορεί να χρειαστείτε διαφορετική διεύθυνση, ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο του ρούτερ σας).

Μόλις μπείτε, ψάξτε για τις ασύρματες ρυθμίσεις και την διαμόρφωση καναλιού. Επιλέξτε το νέο κανάλι από την λίστα και κάντε επανεκκίνηση το ρούτερ.

Οδηγίες για τα πιο δημοφιλή ρούτερ:
Linksys/Cisco
Netgear

Αν δυσκολεύεστε να το ρυθμίσετε, ψάξτε για οδηγίες στο Google ανάλογα με το μοντέλο του ρούτερ σας.

Credit: simplemost.com

Related posts

Το ανακοίνωσαν σε όλη τη Βρετανία για τον Κάρολο: «Μετά από μια περίοδο θεραπείας και ανάρρωσης…»

Πρόταση γάμου… στον αέρα – Πιλότος ζήτησε από αεροσυνοδό να τον παντρευτεί

Θρήνος για 33χρονη καρκινοπαθή: Αρνήθηκε να κάνει θεραπεία για να γεννήσει το παιδί της και απεβίωσε