Παναγία Στάνας: Το ιδιαίτερο μοναστήρι που είναι κρυμμένο σε έναν απότομο βράχο

Παναγία Στάνας: Βρίσκεται στα χωριά Επινιανά κι Άγραφα

Στα βράχια του αγραφιώτικου τοπίου, είναι κρυμμένη σε μία σπηλιά η Μονή της Παναγίας της Στάνας. Ένα από τα πιο ξεχωριστά κι εντυπωσιακά μοναστήρια της περιοχής.
Τα ελάχιστα δέντρα κάνουν ενα μεγάλο μέρος της μικρής εκκλησίας να μη φαίνεται, ενώ ξεχωρίζουν ο τρούλος του ναού και τα παράθυρά του. Για να φτάσει κάποιος στην Παναγία της Στάνας, χρειάζεται να διανύσει 3 χιλιόμετρα χωματόδρομου.

Παναγία Στάνας: Ωστόσο, όταν βρεθείτε εκεί, η μοναδική θέα που προσφέρει, αλλά και το κλίμα κατάνυξης που κυριαρχεί, είναι μία μοναδική εμπειρία.

Για την προέλευση του ονόματος της Μονής υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η επικρατέστερη είναι να προήλθε από τις στάνες των κτηνοτρόφων, που υπήρχαν στην περιοχή την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Άλλη μία εκδοχή αναφέρει ότι η εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε εκεί από το χωριό Στάνα, στην Αμφιλοχία, την περίοδο της Εικονομαχίας, οπότε και έδωσαν το όνομα της από το χωριό προέλευσης.

Η Μονή αναφέρουν ότι κτίστηκε τον 15ο ή 16ο αιώνα, μία περίοδο όπου η ορεινή Ευρυτανία γνώριζε μεγάλη ακμή. Ωστόσο, βρήκαμε και μία ακόμη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία, στα μέσα του 12ου αιώνα, μέσα σε μία σπηλιά, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας από κτηνοτρόφους της περιοχής. Έτσι, οι κάτοικοι έκτισαν εκεί το πρώτο εκκλησάκι.

Η μονή πανηγυρίζει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου με λαμπρό εορτασμό, καθώς η Παναγία τιμάται ιδιαίτερα στην περιοχή των Αγράφων.

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα