Αυστραλία: 621 καρχαρίες νεκροί για να προστατευθούν οι κολυμβητές

Τι κι αν ο άνθρωπος είναι πολύ πιο επικίνδυνος για τον καρχαρία (και τα υπόλοιπα είδη της φύσης) απ’ ότι το αντίστροφο. Τι κι αν ο πανάρχαιος θηρευτής κινδυνεύει σοβαρά με εξαφάνιση; Στην Αυστραλία, με απόφαση της κυβέρνησης, έχουν θανατωθεί περισσότεροι από 600 καρχαρίες στο πλαίσιο προγράμματος προστασίας των κολυμβητών από τα θαλάσσια αρπακτικά.

Ο Υπουργός Αλιείας της πολιτείας Μπιλ Μπερν υπερασπίστηκε το πρόγραμμα, το οποίο χαίρει δικομματικής υποστήριξης και επισήμανε πως οι 621 καρχαρίες που αιχμαλωτίστηκαν μεταξύ Ιουλίου 2014 και Ιουνίου 2015, θανατώθηκαν προκειμένου να προστατευτούν οι κολυμβητές από επιθέσεις.

Ο Μπερν υπογράμμισε πως το πρόγραμμα δεν έχει σχεδιαστεί για τον έλεγχο του τοπικού πληθυσμού καρχαριών, αλλά αποκλειστικά για τη θανάτωση καρχαριών που κινούνται κοντά σε δημοφιλείς παραλίες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από 53 χρόνια και έχει την υποστήριξη των τοπικών αρχών και επιχειρηματιών, αλλά και των τουριστών και σέρφερ της περιοχής.

Σύμφωνα με τον αυστραλό υπουργό, τα υπόλοιπα θαλάσσια πλάσματα που αιχμαλωτίζονται κατά λάθος θα καταγράφονται και η λίστα τους θα αναρτάται στο διαδίκτυο.

Μεταξύ άλλων η δήλωση αφορά και στις περισσότερες από 20.000 φάλαινες που διασχίζουν τα ανοιχτά των ακτών του Κουίνσλαντ κάθε χρόνο. Κάποιες από αυτές αιχμαλωτίζονται στα δίχτυα για τους καρχαρίες. Ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια, από τις 52 φάλαινες που έχουν πιαστεί, οι 48 έχουν απελευθερωθεί πίσω στη φύση.

Ως μέρος της δέσμευσής μας για μια ανοιχτή διακυβέρνηση που θα βασίζεται στη διαβούλευση με τους πολίτες, αυτές οι πληροφορίες θα είναι πλέον άμεσα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του υπουργείου“, δήλωσε ο Μπερν κατά τη διάρκεια διάσκεψης με αντικείμενο τον οικονομικό προϋπολογισμό του προγράμματος.

Από τους 621 καρχαρίες που αιχμαλωτίστηκαν, οι 251 ήταν καρχαρίες-τίγρεις, οι 173 γλαυκοκαρχαρίες, οι 111 καρχαρίες-ταύροι και οι οκτώ λευκοί καρχαρίες.

Στο παρελθόν αυστραλοί επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει ως “ξεπερασμένη αντίδραση” το πρόγραμμα θανάτωσης καρχαριών που μοιάζει με “φόνο από εκδίκηση” που δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Επίσης, κατά καιρούς διοργανώνονται συγκεντρώσεις κατά του μέτρου σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας.

[via]

Related posts

Αστυπάλαια: H «πεταλούδα του Αιγαίου», οι μαγικές παραλίες και το Cocktail Bar «στολίδι» που την καθιστούν «Must» προορισμό του καλοκαιριού

Συμβουλές για ενοικίαση βαν: Απλοί τρόποι για να κάνετε το ταξίδι σας άνετο και ξεκούραστο!

Ποιά Αράχωβα; Αυτός είναι απόλυτος φετινός, χειμερινός προορισμός για διακοπές μια ανάσα από την Αθήνα