Ως πρόσφατη παρουσιάζεται η είδηση της απέλασης Βοσνιακής οικογένειας στη Γαλλία

Μεταξύ χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστολόγια, αναπαράγεται ο ισχυρισμός ότι Βόσνιοι στη Γαλλία έδειραν και κούρεψαν την κόρη τους γιατί είχε δεσμό με Σέρβο και στη συνέχεια απελάθηκαν από τη Γαλλική Πολιτεία. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός παρουσιάζεται εκτός σωστού χρονικού πλαισίου. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: diaforetiko.gr (αρχική πηγή), singleparent.gr, fanpage, magazinenews.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει
Παρότι πλαισιώνεται ως πρόσφατη, η υπό εξέταση είδηση εντοπίζεται δημοσιευμένη στο διαδίκτυο ήδη από το 2020. Σημειώνεται πως τα γεγονότα, τα οποία μεταφέρει η εν λόγω είδηση, είναι πραγματικά. Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία είχε απελάσει μια βοσνιακή μουσουλμανική οικογένεια που είχε ξυλοκοπήσει και ξυρίσει τα μαλλιά της έφηβης κόρης της επειδή ήθελε να παντρευτεί ένα χριστιανό Σέρβο.

Οι γονείς της 17χρονης συνελήφθησαν, αφού το δικαστήριο στην πόλη Μπεζανσόν τους καταδίκασε για βία κατά ανηλίκου. Καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση, τέσσερις από αυτούς με αναστολή, όπως και η θεία και ο θείος της, που η κοπέλα είπε ότι της είχαν ξυρίσει το κεφάλι. Επιπλέον, οι δικαστές απέκλεισαν τους γονείς από το γαλλικό έδαφος για πέντε χρόνια. Όμως, το γεγονός του ξυλοδαρμού συνέβη τον Αύγουστο του 2020 και η απέλαση της οικογένειας έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2020.

Αυτό επιβεβαιώνεται από άρθρα ελληνικών αλλά και ξένων μέσων ενημέρωσης που κυκλοφόρησαν το 2020. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση ενώ πρόσθεσε ότι το ανήλικο κορίτσι θα αναλάβουν οι κοινωνικές υπηρεσίες και θα αποκτήσει το δικαίωμα διαμονής στη Γαλλία όταν ενηλικιωθεί.

Η ανακοίνωση του γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών:

Αυτή η απέλαση από την εθνική επικράτεια είναι συνέπεια απαράδεκτης συμπεριφοράς από την πλευρά της οικογένειας τον Αύγουστο, κυρίως ξυλοδαρμούς και ξύρισμα μιας έφηβης κοπέλας που ήταν ερωτευμένη με ένα νεαρό Σέρβο διαφορετικής θρησκείας.

Συμπέρασμα
Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως η εξεταζόμενη είδηση παρουσιάζεται εκτός σωστού χρονικού πλαισίου. Η είδηση ότι Βόσνιοι ξυλοκόπησαν την κόρη τους, εξαιτίας της σχέσης της με χριστιανό Σέρβο, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τον Αύγουστο του 2020 και δεν είναι πρόσφατη, όπως παρουσιάζεται σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Related posts

Ο σύζυγός μου δεν θέλει την οικογένειά μου στα γιορτινά τραπέζια. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

«Σταμάτησα τη 12χρονη κόρη μου από το σχολείο για να μπορεί να είναι influencer πλήρους απασχόλησης» λέει μαμά με εκατομμúρια ακόλουθους στο TikTok

“Κάνω κάθε χρόνο Χριστούγεννα με τα πεθερικά μου. Φέτος όμως θα πατήσω πόδι κι ας μαλώσουμε. Εγώ δεν έχω γονείς;”