Μιχάλης Καλτεζάς: Η πορεία της 17ης Νοέμβρη, η δολοφονία του από τα ΜΑΤ και τα αντίποινα για το θάνατό του

Μιχάλης Καλτεζάς: Σαν σήμερα σε μία από τις πορείες σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ κομμάτων, γεγονός που έφερε τα ΜΑΤ ακόμη μία φορά αντιμέτωπα με τους διαδηλωτές. Μία ομάδα νέων επιτέθηκε στα ΜΑΤ και τότε ήταν η στιγμή που ο 26χρονος αστυνομικός με το όπλο της δουλειάς του άρχισε να πυροβολεί και πέτυχε τον 16χρονο μαθητή ακόμη Μιχάλη Καλτεζά.

Μιχάλης Καλτεζάς: Η δολοφονία του 16χρονου από Αστυνομικό

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 1985 ο Μιχάλης Καλτεζάς, ένα παιδί που πήγαινε ακόμα σχολείο, θα πέσει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στη 12η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.Όλα άρχισαν όταν μετά την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου απλά υπήρχαν κάποιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε μέλη των μπλοκ του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, άρχισαν οι πρώτες αψιμαχίες ανάμεσα στα ΜΑΤ και σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Προς τα μεσάνυχτα η δράση συνεχίστηκε στην οδό Στουρνάρη όπου διαδηλωτές έκαναν επίθεση σε κλούβα των ΜΑΤ. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο 16χρονος Μιχάλης. Τότε ένας 26χρονος αστυνομικός, ο Αθανάσιος Μελίστας, θα βγάλει το υπηρεσιακό του περίστροφο και θα αρχίσει να πυροβολεί τους διαδηλωτές. Μία αδέσποτη σφαίρα θα βρει το νεαρό μαθητή κάτω από το αριστερό αυτί και θα τον σωριάσει νεκρό.

Μιχάλης Καλτεζάς: Ο κόσμος ζητά δικαίωση

Ο θάνατος του Μιχάλη Καλτεζά θα ανάψει φλόγες εξέγερσης σε όλη την Ελλάδα σε νέους, φοιτητές και ανθρώπους πάσης ηλικίας οι οποίοι ζητούν δικαίωση για την απάνθρωπη εκτέλεση ενός παιδιού. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Μένιος Κουτσόγιωργας, και ο αναπληρωτής του, Αθανάσιος Τσούρας, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας στον πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές. Ωστόσο ο Παπανδρέου θα ξηλώσει όλη την ηγεσία της αστυνομίας η οποία θεωρούσε πως ακόμα έκρυβε φασιστικούς θύλακες.Ο Μελίστας για τη ψυχρή αυτή δολοφονία θα τιμωρηθεί εν τέλη μόνο με 2 χρόνια φυλάκισης καθώς το δικαστήριο τρία χρόνια μετά θα του παρέχει ελαφρυντικά φόβου, ταραχής και εν βρασμώ ψυχής..

Μιχάλης Καλτεζάς: Τα αντίποινα

Υ.Γ. 9 μέρες μετά η 17Ν θα πάρει τη δικιά της εκδίκηση για τη δολοφονία του Μιχάλη. Πυροδοτεί παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο δίπλα σε λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 24χρονος αστυφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος και να τραυματιστούν 14 αστυνομικοί. Ιθύνων νους της επίθεσης ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Related posts

Ο σύζυγός μου δεν θέλει την οικογένειά μου στα γιορτινά τραπέζια. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

«Σταμάτησα τη 12χρονη κόρη μου από το σχολείο για να μπορεί να είναι influencer πλήρους απασχόλησης» λέει μαμά με εκατομμúρια ακόλουθους στο TikTok

“Κάνω κάθε χρόνο Χριστούγεννα με τα πεθερικά μου. Φέτος όμως θα πατήσω πόδι κι ας μαλώσουμε. Εγώ δεν έχω γονείς;”