«Γιάννη μου το μαντήλι σου»: Η ιστορία πίσω από το αγαπημένο τραγούδι όλων των ξενιτεμένων

Το τραγούδι «Γιάννη μου το μαντήλι σου» αποτελεί κυρίως ένα τραγούδι της ξενιτιάς όπως και η πλειοψηφία όλων των τραγουδιών με καταγωγή από την Ήπειρο.

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι

Αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα τραγούδι της ξενιτιάς, όπως και η πλειονότητα των τραγουδιών της Ηπείρου, αφού οι Ηπειρώτες βίωσαν την ξενιτιά πιο σκληρά ίσως από κάθε άλλον Έλληνα.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν διάφορες στιγμές από τη ζωή στο Πωγώνι και περιλαμβάνονται και στιγμιότυπα από την εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα», αφιερωμένη στον Πωγωνίσιο χορό.

Το τραγούδι περιλαμβάνεται στον δίσκο της Δόμνας Σαμίου: «Τραγούδια της ξενιτιάς». Ερμηνεύει ένας από τους καλύτερους Ηπειρώτες τραγουδιστές ο Σάββας Σιάτρας, με χαρακτηριστικό ηχόχρωμα και αυθεντική φωνή.

Κλαρίνο: Σταύρος Καψάλης Αχιλλέας Χαλκιάς: Βιολί Χριστόδουλος Ζούμπας: Λαούτο Νίκος Κοντός: Ντέφι

Οι στίχοι:

Γιάννη μου το μαντήλι σου τι τό ‘χεις λερωμένο; βρε Γιάννη, Γιαννάκη μου βρε παλικαράκι μου. Tο λέρωσε η ξενιτιά, τα έρημα τα ξένα βρε μανούλα μου κάψαν την καρδούλα μου. Πέντε ποτάμια τό ‘πλυναν κι έβαψαν και τα πέντε βρε Γιάννο, Γιαννάκη μου βρε παλικαράκι μου. Kι έβαψαν και τη θάλασσα με όλα τα καράβια βρε Γιάννο, Γιαννάκη μου βρε παλικαράκι μου.

Related posts

Ο σύζυγός μου δεν θέλει την οικογένειά μου στα γιορτινά τραπέζια. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

«Σταμάτησα τη 12χρονη κόρη μου από το σχολείο για να μπορεί να είναι influencer πλήρους απασχόλησης» λέει μαμά με εκατομμúρια ακόλουθους στο TikTok

“Κάνω κάθε χρόνο Χριστούγεννα με τα πεθερικά μου. Φέτος όμως θα πατήσω πόδι κι ας μαλώσουμε. Εγώ δεν έχω γονείς;”