4 κρίσεις ηλικίας που θα βιώσουμε όλοι στη ζωή μας και πώς να τις περάσουμε πιο ανώδυνα

4 κρίσεις ηλικίας που θα βιώσουμε όλοι στη ζωή μας και πώς να τις περάσουμε πιο ανώδυνα

Σε κάποια στιγμή της ζωή μας θα μας συμβεί  να νιώσουμε περίεργα με την ηλικία μας. Ίσως νιώσουμε ότι έχουμε μεγαλώσει πολύ, ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα το ουσιαστικό στη ζωή μας ή ότι είμαστε εντελώς άχρηστοι. Μη σας τρομάξουν τέτοιου είδους σκέψεις, γιατί είναι, ως έναν βαθμό, φυσιολογικές.

Μια κρίση ηλικίας θα πρέπει να τη διαχειριστούμε σωστά ώστε να την ξεπεράσουμε αμέσως. Το πρώτο βήμα είναι να καταφέρουμε να την αναγνωρίσουμε.

Εμείς θα σας δείξουμε πώς να αναγνωρίσετε μια επερχόμενη κρίση, απαντώντας σε κάποιες ερωτήσεις. Θα σας πούμε πώς θα βρείτε τη δύναμη να αντιμετωπίσετε ένα νέο κεφάλαιο της ζωής σας. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε ένα μπόνους για την πιο σημαντική περίοδο της ζωής μας.

18 ετών

Κατάσταση:

Φανταστείτε έναν έφηβο σε κατάσταση ολικής σύγχυσης, που πρέπει να απαντήσει σε θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον του. Προσθέστε σε αυτό ένα φορτίο συναισθηματικής έντασης και μια ριζοσπαστική κοσμοθεωρία, η οποία είναι χαρακτηριστική για αυτή την ηλικία.

Αυτή η χρονιά είναι ένα έτος μεταξύ της αποφοίτησης από το λύκειο και της εισόδου στο πανεπιστήμιο. Αυτό το έτος μπορεί να περιλαμβάνει πολύ διάβασμα, ταξίδια και ανακάλυψη της προσωπικής ταυτότητας. Είναι πιθανό ότι δε θα συμβούν θαύματα αυτή τη χρονιά, αλλά οι μελλοντικές επιλογές μπορεί να γίνουν πιο συνειδητά και να είναι επιτυχημένες.

Λύση:

Πρώτα απ ‘όλα, ας είμαστε ειλικρινείς! Είναι αδύνατο να λάβουμε μια απόφαση ενώ βιώνουμε άγχος πριν από τις εξετάσεις. Το μόνο που αξίζει πραγματικά να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε πιο ψύχραιμα τους περιορισμούς και τους κανόνες. Κάντε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις:

 • Αν μπορούσα να κάνω μόνο ένα πράγμα για όλη μου τη ζωή, ποιο θα ήταν αυτό;
 • Τι θα έκανα αν δεν φοβόμουν τίποτα;

25-30 ετών

Στο βιβλίο της “Ο καθορισμός της δεκαετίας”, η  Meg Jay περιγράφει ένα άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης ηλικίας, αναφέροντας τα λόγια του: “Νιώθω σαν να είμαι στη μέση του ωκεανού, αλλά δε  βλέπω τη γη πουθενά στον ορίζοντα, έτσι δεν ξέρω ποιο δρόμο να πάρω. ”

Κατάσταση:

Δεν υπάρχει λόγος να περάσετε όλη τη ζωή σας σε μία και μόνο δουλειά. Η προσωπική ανάπτυξη αποτελεί σήμερα την πρώτη προτεραιότητα. Θα έχετε πολύ χρόνο για την ενίσχυση των οικογενειακών σας αξιών. Οι εμπειρίες ζωής των γονιών μας,  μας κάνουν συχνά να αισθανόμαστε ένοχοι για τα ανεκπλήρωτα σχέδια και τις σπασμένες ελπίδες μας. Μια περίοδος κρίσης είναι μια ευκαιρία να πάτε στον πάτο, να ηρεμήσετε εκεί, να εκτιμήσετε τις μελλοντικές σας δυνατότητες, να κατανοήσετε τις δικές σας επιθυμίες, να χαλαρώσετε και να ανακάμψετε. Μετά από αυτό, θα είστε αρκετά ισχυροί για να πάρετε μια καλή ώθηση από εκεί κάτω και να ανέλθετε στην επιφάνεια και πάλι.

Λύση:

 • Πρώτα απ ‘όλα, σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους συνομηλίκους, τους φίλους, τους πρώην συμμαθητές, τους φίλους από το  πανεπιστήμιο, τους συναδέλφους σας και ειδικά με τα παιδιά των φιλενάδων της μαμάς σας.
 • Εάν αισθάνεστε ότι δεν θέλετε να εκπληρώσετε τα σχέδια ζωής κάποιου άλλου, πείτε το αμέσως. Οι άλλοι, δε θα έπρεπε να έχουν θέσει τις ελπίδες τους στη δική σας ζωή, αν δεν ήθελαν να απογοητευτούν.
 • Είναι σαν να μαγειρεύετε σπαγγέτι! Πολλές φορές για να ελέγξετε εάν τα ζυμαρικά έχουν βράσει, πρέπει να πετάξετε ένα μακαρόνι στον τοίχο. Αν κολλήσει, είναι έτοιμο. Αν το κομμάτι πέσει κάτω, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η ίδια αρχή λειτουργεί με τα πάντα στη ζωή μας. Μη φοβάστε να κάνετε λάθη. Απλά προσπαθήστε.
 • Το ένα είναι καλύτερο από το μηδέν. Κάντε σχέδια κι ακολουθήστε τα κάθε μέρα έστω για λίγο.

35 χρόνια

Κατάσταση:

Σας φαίνεται ότι ζείτε εσφαλμένα σε όλη σας τη ζωή. Πάρα πολλοί συμβιβασμοί, πολύ λίγος χρόνος για την εκπλήρωση των επιθυμιών σας. Πάρα πολλά “πρέπει” αντί για “θέλω”. Οι μέρες περνάνε, η μελαγχολία και η κατάθλιψη εμφανίζονται, η απογοήτευση και η στασιμότητα σε όλους τους τομείς της ζωής σας κοιτάζουν απειλητικά. Φαίνεται ότι είναι πολύ αργά για να διορθώσετε τα πράγματα.

Εάν δεν αισθάνεστε αρκετά γενναίοι για να αρχίσετε να αλλάζετε τη ζωή σας, προσπαθήστε να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο, να διαβάσετε λογοτεχνία σχετικά με τα κρίσιμα σημεία στην ώριμη ηλικία κάποιου ή να παρακολουθήσετε ταινίες που θα σας εμπνεύσουν.

Λύση:

Είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, για να αποφύγετε μια δύσκολη περίοδο. Μπορεί να είναι χρήσιμο να αναρωτηθείτε τα εξής:

 • Εάν είχα 20 εκατομμύρια δολάρια και 10 χρόνια, τι θα έκανα;
 • Ποια είναι τα σχέδιά μου; Τι θέλω πραγματικά;
 • Τι θέλω να μάθουν τα παιδιά μου για μένα;   

45-50 χρόνια

Κατάσταση:

Η δουλειά σας σταμάτησε να σας γεμίζει ευχαρίστηση πριν από πολλά χρόνια, η αγάπη έχει περάσει, το σπίτι σας είναι μόνο 4 τοίχοι και τίποτα περισσότερο και τα παιδιά σας είναι τόσο απασχολημένα με τη δική τους ζωή που δύσκολα δίνουν προσοχή στα προβλήματά σας. Αισθάνεστε ότι ολόκληρη η ζωή σας ήταν αφιερωμένη σε  λάθος πράγματα,  που ξεκίνησαν από ένα λάθος που κάνατε στην αρχή και δεν το διορθώσατε ακολουθώντας την πορεία κάποιου άλλου. Δεν τολμάτε καν να κοιτάξετε μπροστά, εξαιτίας του φόβου σας για το θάνατο. Έχετε μια γενικότερη απαισιόδοξη διάθεση και μια έλλειψη επιθυμίας να αλλάξετε κάτι που σας εμποδίζει να εκτιμήσετε το παρελθόν σας.

Μπορεί να φανεί προφανές, αλλά απλά πρέπει να συγκεντρώσετε τον εαυτό σας. Βήμα  βήμα, να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις. Αρχίστε να κάνετε σχέδια. Αυτό είναι το σωστό, να κάνετε σχέδια και να δώσετε προσοχή στις πιο σημαντικές αξίες της ζωής σας.

Λύση:

 • Αν καταλαβαίνετε ότι η καριέρα σας τελειώνει, σκεφτείτε τη συνταξιοδότησή σας και βρείτε μια άλλη δουλειά ή πάρτε μια άδεια για να ξεκουραστείτε.
 • Μείνετε ενεργοί. Ο αθλητισμός και η μέτρια σωματική δραστηριότητα βελτιώνουν τη ροή του αίματος και εμπλουτίζουν τον εγκέφαλό σας με οξυγόνο.
 •  Μη χάνετε την  επαφή με τους φίλους και τα παιδιά σας. Αντιπροσωπεύουν τα νεανικά σας χρόνια και τις θετικές σας αναμνήσεις. Τα παιδιά και τα εγγόνια είναι το μέλλον σας.

Μπόνους:

Ατρόμητοι στην κρίση ηλικίας

Τα παιδιά εξαιτίας της νιότης τους, θέλουν να δοκιμάσουν τα πάντα για να φαίνονται πιο κούλ στα μάτια των φίλων τους. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε ένα παιδί να μη χαθεί σε έναν κόσμο χιλιάδων ευκαιριών. Δείξτε τους το δρόμο για τις σωστές επιλογές.

Οι ενήλικες, αντί να προσφέρουν βοήθεια, συχνά ξεκινούν έναν πόλεμο με τους “έφηβους αντάρτες”. Δυστυχώς, κανείς δεν κερδίζει σε αυτόν τον πόλεμο. Προσπαθώντας να καταστείλουν τη συναισθηματική καταιγίδα των νέων, οι ενήλικες συχνά καταστρέφουν την όρεξη και τη διάθεση των εφήβων, πράγμα που προκαλεί μια αλυσίδα εσφαλμένων επιλογών στο μέλλον. Μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά πράγματα: από την αδυναμία λήψης αποφάσεων έως διάφορους εθισμούς και ψυχολογικές συνθήκες.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν το μικρό σας επαναστάτη:

 • Δείξτε ένα καλό παράδειγμα για το παιδί σας.
 • Δείξτε το ενδιαφέρον σας για τη ζωή του παιδιού σας: ρωτήστε, ακούστε, ενθαρρύνετε.
 • Λάβετε υπόψη ότι κάποια στιγμή το παιδί σας μπορεί να εκφοβισθεί στο σχολείο. Να είστε εκεί για να το βοηθήσετε, να υποστηρίξετε και να επιλύσετε τη σύγκρουση.
 • Ελέγξτε την παρουσία ηλεκτρονικών συσκευών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή του παιδιού σας.
 • Συνεργαστείτε με τους δασκάλους για την αντιμετώπιση των εφήβων.

διαφορετικό

Related posts

Ο σύζυγός μου δεν θέλει την οικογένειά μου στα γιορτινά τραπέζια. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

«Σταμάτησα τη 12χρονη κόρη μου από το σχολείο για να μπορεί να είναι influencer πλήρους απασχόλησης» λέει μαμά με εκατομμúρια ακόλουθους στο TikTok

“Κάνω κάθε χρόνο Χριστούγεννα με τα πεθερικά μου. Φέτος όμως θα πατήσω πόδι κι ας μαλώσουμε. Εγώ δεν έχω γονείς;”