Τούρκος Φυτεύει 30 Εκατ. Δέντρα Μετατρέποντας Μια Έρημο Σε Δάσος

Τούρκος Φυτεύει 30 Εκατ. Δέντρα Μετατρέποντας Μια Έρημο Σε Δάσος

Τούρκος: Ο λόγος για τον συνταξιούχο δασάρχη Hikmet Kaya. Κατά την διάρκεια της θητείας του φύτεψε περισσότερα από 30 εκατομμύρια δέντρα μετατρέποντας μια έρημο σε δάσος.

Αν και η Σινώπη στην Τουρκία, βρίσκεται στη μέση των παραλίων της Μαύρης Θάλασσας και είναι ίσως η βορειότερη πόλη της χώρας, δεν παύει να είναι ένα μέρος που ανέκαθεν είχε ξερές εκτάσεις. Ένα σημείο όπου τίποτα δεν έλεγε να δώσει χρώμα, πέρα από το χώμα και τις πέτρες, με ένα βαρετό κοκκινοκαφέ, βαρετό από την επανάληψη και όχι σαν χρώμα.

Σε αυτή την πρώτη ελληνική αποικία του Πόντου, γεννήθηκε και μεγάλωσε ο, συνταξιούχος σήμερα, Hikmet Kaya, για 19 χρόνια δασάρχης της περιοχής. Το 1978, όταν ανέλαβε, νέος και γεμάτος όνειρα και όρεξη, παρέλαβε μεταξύ άλλων, τεράστιες εκτάσεις όπου τίποτε δε φύτρωνε και τίποτε δεν έκοβε τις ακτίνες του ήλιου.

Η αγάπη του για τη δουλειά του και η αγάπη του για τον τόπο του, τον οδήγησε στην απόφαση να αναδασώσει το μέρος, με τη βοήθεια των υφισταμένων του αλλά και των πολιτών. Και το αποτέλεσμα αφήνει τα στόματα ανοιχτά. Στα 19 χρόνια που εργάστηκε εκεί, μέχρι να πάρει σύνταξη, κατάφερε να φυτέψει περισσότερα από 30 εκατομμύρια δέντρα.

41 χρόνια μετά την απόφασή του εκείνη, στέκεται μπροστά στα ίδια μέρη, κρατώντας μια φωτογραφία τους, του τότε. Το καφέ έγινε έντονο πράσινο. Ο κρανίου τόπος, έγινε ένα ολοζώντανο δάσος που μέσα του κρύβει την ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Ένα σημείο στο χάρτη που είναι η απόδειξη πως το μεράκι, η αγάπη και θέληση, μπορούν και κάνουν θαύματα. Όταν δε τα μοιράζονται πολλοί, τότε τα αποτελέσματα δεν έχουν όρια.

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta