Συγκλονιστικό! 96 χρόνων ο πατέρας… 18 ο γιος. Κηδεύτηκαν μαζί στη Λεμεσό 43 χρόνια…

96 χρόνων ο πατέρας και 18 ο γιος… Κηδεύτηκαν μαζί στη Λεμεσό. Ο πόνος του πατέρα που καρτερικά περίμεναν νέα για τον αγνοούμενο γιο του αλλά στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του δεν άντεξε…

Ο 96χρονος Χρίστος Νεάρχου περίμενε χρόνια ν’ ακούσει νέα για τον γιο του Κυριάκο. Ήταν αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής του 1974 αλλά νικημένος από τον πόνο απεβίωσε την περασμένη Δευτέρα. Δεν πρόλαβε να απευθύνει το ύστατο χαίρε στον αγαπημένο του γιο, τα οστά του οποίου εντοπίστηκαν σε πλάγια βουνού, γνωστή ως Λαπάτσα μαζί με άλλων 22 συμπολεμιστών του.

Ο Χριστός Νεάρχου 96 ετών και ο 18χρονος αγνοούμενος γιος του Κυριάκος κηδεύτηκαν μαζί το πρωί από τον ιερό ναό Κόσμα του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο.

Ο Επίτροπος Πρεδρίας Φώτης Φωτίου εξέφρασε βαθιά συγκίνηση αναφέροντας «είμαστε μάρτυρες του τραγικού επίλογου της ζωής δυο συμπατριωτών μας, πατέρα και γιου, που ανέβηκαν ξεχωριστά τον Γολγοθά της σκληρής δοκιμασίας και των βασάνων που βίωσε η πατρίδα μας το 1974, και συναντώνται μετά από 43 χρόνια εδώ, στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λεμεσό, για το στερνό αντίο από τα άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα και τη νεκρώσιμη τους ακολουθία».

Ο πατέρας, Χρίστος Νεάρχου, απεβίωσε σε ηλικία 96 χρόνων την περασμένη Δευτέρα, είπε ο κ. Φωτίου, και «αγωνιζόταν να αντέξει για να μπορέσει να ευχηθεί το καλό κατευόδιο στο αγνοούμενο παιδί του και να ακουμπήσει έστω το φέρετρο του. Δεν τα κατάφερε όμως».
Από την άλλη ο γιος του, «ένας πραγματικός ήρωας όπως τόσοι άλλοι νέοι που έσπευσαν να υπερασπίσουν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδα μας», ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της και δεν δίστασε να προσφέρει σε αυτήν και την ίδια του τη ζωή. Δεν δίστασε να επιλέξει το δρόμο του καθήκοντος και της εθνικής αξιοπρέπειας. Δε λογάριασε το κίνδυνο όχι από αφέλεια ή άγνοια, αλλά από μια εσωτερική ανάγκη προσφοράς και αίσθημα ευθύνης έναντι της πατρίδας. Προσέτρεξε χωρίς δεύτερη σκέψη στο κάλεσμα της για να υπερασπιστεί τα δίκαια της και δεν δείλιασε ούτε επί στιγμή μπροστά στο θάνατο παραμένοντας ορθός μέχρι τέλους».

Τα ίχνη του Κυριάκου Νεάρχου χάθηκαν στις 15 Αυγούστου του 1974 κατά τη δεύτερη φάση της Εισβολής. Δύο μήνες μετά τα τραγικά γεγονότα η οικογένεια του Κυριάκου λαμβάνει μια επιστολή από το ΓΕΕΦ. «Ο Κυριάκος Νεάρχου του Χρίστου κατέστη αγνοούμενος».

Η χαροκαμένη μάνα του Χαρίκλεια κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή με τον πόνο του 17 χρόνια. Όπως πρόλαβε να εκμυστηρευτεί στην κόρη του ο Χρίστος Νεάρχου, το τελευταίο διάστημα τα όνειρα με πρωταγωνιστή τον αγνοούμενο γιο του πλήθυναν. Τον έβλεπε να στέκεται από πάνω του και να γυροφέρνει γύρω από το κρεβάτι χωρίς όμως να του μιλάει.

Με τον τραγικό αυτό τρόπο έκλεισε ένα ακόμη κεφάλαιο του δράματος της τουρκικής εισβολής στον τόπο μας

Πηγή: expresstime.gr

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta