Όταν αποφάσισαν να Χτίσουν την Οικοδομή, δεν περίμεναν με τίποτα ότι θα Βρουν έναν θησαυρό 1700 ετών!

Τα μουσεία μας είναι γεμάτα με αρχαία έργα τέχνης, αλλά έχετε σκεφτεί ποιος τα ανακαλύπτει;  Ένα μεγάλο ποσοστό έργων τέχνης έχουν βρεθεί καλά συντηρημένα και προορίζονται για τα μουσεία. Συνήθως τις ανακαλύψεις τις κάνουν οι αρχαιολόγοι, αλλά σε ένα αρχαίο έργο τέχνης έγινε κάτι ασυνήθιστο.  

Το 1.700 ετών ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε το 1996 από εργάτες οικοδομής που κατασκεύαζαν έναν υπόνομο. Αν και βρέθηκε στο Ισραήλ, το ψηφιδωτό είχε κατασκευαστεί από τους Ρωμαίους, όταν η πόλη Λοντ ανήκε στην αποικία τους. Το Λοντ ψηφιδωτό έγινε εξαιρετικά δημοφιλές και έχει γίνει έκθεμα σε μουσεία παγκοσμίως, από τότε που ανακαλύφθηκε. Σήμερα πλέον, ένα δεύτερο ψηφιδωτό της ίδιας περιόδου ανακαλύφθηκε στην ίδια περιοχή, όπως το αρχικό. Δείτε τις εικόνες που ακολουθούν, για να μάθετε περισσότερα για αυτό το αξιοσημείωτο θησαυρό που έμεινε κρυμμένος σχεδόν για δύο χιλιετίες.

Το πρώτο ψηφιδωτό στο Λοντ είχε μήκος 15 μ. και 8 μ. πλάτος.

To ψηφιδωτό δεν έχει καθόλου ανθρώπινες μορφές ή θρησκευτικά σύμβολα, γεγονός που το κάνει δύσκολο να πούμε σε ποιον ιδιοκτήτη σπιτιού ανήκε αρχικά.

Μερικοί πιστεύουν ότι τα ψάρια και η βάρκα στο κάτω μέρος του ψηφιδωτού αφηγούνται την ιστορία ενός ναυαγίου, που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού επέζησε.

Το ψηφιδωτό του Λοντ ήρθε την κατάλληλη στιγμή για την πόλη. Η ανακάλυψή του προσέλκυσε πολλούς τουρίστες στη περιοχή. Χάρη στη μεγάλη ανταπόκριση, οι αρχές της πόλης Λοντ ξεκίνησαν τη κατασκευή ενός κέντρου επισκεπτών, που θα είχε ως επίκεντρο την ιστορία του τόπου.

Εντελώς τυχαία, η ανακάλυψη του δεύτερου ψηφιδωτού έγινε κατά τη διάρκεια κατασκευής του κέντρου επισκεπτών.

Και αυτό το ψηφιδωτό κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους και προέρχεται από τον ίδιο οίκο, όπως το πρώτο του 1996.

Το νέο ψηφιδωτό έχει μήκος 12 μ. και περιέχει τις ίδιες αναπαραστάσεις με ζώα, όπως το αρχικό.

Πολλές κατασκευαστικά συνεργεία έχουν βρει ρωμαϊκά ψηφιδωτά, ενώ έσκαβαν σε πόλεις, όπως το Λοντ. Μιας και έχουν φτιαχτεί από επίπεδη, στέρεη πέτρα, συνήθως τα ψηφιδωτά είναι καλά διατηρημένα. Η ύπαρξή τους είναι μια όμορφη υπενθύμιση του παρελθόντος.

Μοιραστείτε αυτό το όμορφο αρχαίο έργο τέχνης με τους φίλους σας που είναι λάτρεις της ιστορίας και της αρχαιολογίας.

Credit: wimp.com

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta