Nίκος Γκάτσος: Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη ακρογιαλιά, αν με πίστευες λιγάκι θα `σαν όλα αληθινά..

Η συνεργασία του Μάνου Χατζιδάκι με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο ήταν μια συνεργασία ζωής. Όπως άλλωστε και η φιλία τους. Στα πολλά αριστουργήματα που μας χάρισαν υπάρχουν πολλά εμβληματικά.

Αναμφίβολα ένα από αυτά είναι το «Χάρτινο το φεγγαράκι», το οποίο πλάστηκε για τις παραστάσεις από το Θέατρο Τέχνης του θεατρικού έργου του Tennessee Williams Λεωφορείον ο Πόθος.

Το έργο παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 1949, δυο σχεδόν χρόνια μετά από τη θριαμβευτική πρώτη του στη Νέα Υόρκη (03.12.1947 στο θέατρο EthelBarrymoreTheatre του Broadway), σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν και με βασικούς πρωταγωνιστές τη Μελίνα Μερκούρη (Μπλανς Ντυμπουά) και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο (Στάνλεϋ Κοβάλσκι). Το τραγούδι πέρα από την ομορφιά, την ευαισθησία και το αρμονικό συνταίριασμά του με το μύθο του έργου έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Θεωρείται το πρώτο τραγούδι που γεννήθηκε από πρωτότυπους στίχους του Νίκου Γκάτσου.

Ένα φεγγαράκι χάρτινο πάνω από μια ψεύτικη ακρογιαλιά που… αν πιστεύαμε λιγάκι στη αγάπη που νιώθουμε για το κάθε τι που μας ηρεμεί και μας γλυκαίνει και μας φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους, σε σένα, σε μένα, στον εαυτό μας, τότε όντως θα ‘ταν όλα αληθινά!

Πώς, με τέτοιους απλούς στίχους και μια μελωδία σαν παιδικό νανούρισμα έγινε αυτή η χημεία που έχουν τα μεγάλα τραγούδια, που ημερεύουν, γαληνεύουν, αντέχουν!

Πώς ένα χάρτινο φεγγαράκι πάνω από μια ψεύτικη ακρογιαλιά έδωσε φως στα όνειρά μας, κι αν με πίστευες λιγάκι, θα μπορούσαν όλα να γίνουν αληθινά..

Η ομορφιά της απλότητας σε όλο της το μεγαλείο!

Θα φέρει η θάλασσα πουλιάκι άστρα χρυσά τ’ αγέρινα σου χαϊδεύουν τα μαλλιάνα σου φιλούν το χέρι.

Χάρτινο το φεγγαράκιψεύτικη ακρογιαλιάαν με πίστευες λιγάκιθα ‘σαν όλα αληθινά.

Δίχως τη δική σου αγάπηδύσκολα περνά ο καιρός.Δίχως τη δική σου αγάπηείναι ο κόσμος πιο μικρός.

Χάρτινο το φεγγαράκιψεύτικη ακρογιαλιάαν με πίστευες λιγάκιθα ‘σαν όλα αληθινά.

Πηγή: dinfo.gr

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta