#Free_tsipouro: Το Twitter ενώνεται εναντίον της «ποτοαπαγόρευσης»!

Ο ΟΟΣΑ μπλοκάρει το χύμα τσίπουρο και οι χρήστες των social media παίρνουν τα “όπλα” τους ανά χείρας.

Μια είδηση που ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία το μεσημέρι της Κυριακής 19 Ιουλίου, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα από τα πλέον εμπνευσμένα hashtags που έχουμε δει ποτέ στο Twitter.

Υπό το #free_tsipouro ενώθηκαν οι “φωνές” όλων των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου, ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης και τοποθέτησης.

Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με την απόφαση του ΟΟΣΑ να καταργήσει τη διακίνηση του χύμα τσίπουρου.

Η μελέτη του κλάδου των ποτών ο ΟΟΣΑ επικεντρώνεται στην παραγωγή και διακίνηση “χύμα τσίπουρου” και συναφών προϊόντων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ετησίως 17 – 19 εκατ. λίτρα τσίπουρου διακινούνται αφορολόγητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Η πρόταση του Οργανισμού είναι να καταργηθεί η διακίνηση “χύμα” τσίπουρου, ούτως ώστε όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται και να περιοριστούν οι μικροί παραγωγοί αποκλειστικά στην κάλυψη των δικών τους αναγκών.

Η πρόταση αυτή όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο Οργανισμός είναι βλαπτική για τα συμφέροντα των μικρών αποσταγματοποιών αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι η εφαρμογή της μπορεί εύκολα να ελεγχθεί. Εναλλακτικά προτείνεται να υποχρεωθούν οι μικροί παραγωγοί να εκδίδουν φορολογικά παραστατικά, κάτι που όμως έχει το μειονέκτημα της δυσκολίας στους ελέγχους.

Το χύμα τσίπουρο και η αφορολόγητη διακίνησή του στα παραδοσιακά τσιπουράδικα βρίσκεται στο στόχαστρο των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάντως από το 2012.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η παραγωγή και διακίνηση του χύμα προϊόντος είχε στόχο την προστασία των ιδιοκτητών και καλλιεργητών αμπελώνων για μικρή περιθωριακή παραγωγή και σχεδόν ιδιωτική χρήση. Και γι’ αυτό τον λόγο η φορολόγησή του είναι διακριτική.

Από το 1993 όμως άρχισε η διακίνηση του χύμα τσίπουρου χωρίς τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς.

Οι αντιδράσεις των χρηστών του διαδικτύου ήταν άμεσες, μετά την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ, και τα σχόλια “κατακεραυνώνουν” τους δανειστές της χώρας. Με μπόλικο χιούμορ πάντα.

[via]

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta