Αυτές οι Φωτογραφίες από το Άουσβιτς είναι το Μοναδικό Οπτικό Υλικό των Τελευταίων Στιγμών των Θυμάτων

Το Άλμπουμ του Άουσβιτς όπως αναφέρεται, είναι το μοναδικό οπτικό ντοκουμέντο των μεγάλων θηριωδιών που έλαβαν χώρα στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Δωρεά της Lilly Jacob-Zelmanovic Meier προς τον Yad Vashem, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το Μάιο ή Ιούνιο του 1944 είτε από τον Ernst Hofmann είτε τον Bernhard Walter, δύο άντρες SS, που εργασία τους ήταν να φωτογραφίζουν και να παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα τους κρατούμενους. 

Το καλοκαίρι του 1944 ήταν το αποκορύφωμα της απέλασης των Ούγγρων Εβραίων. Για το σκοπό αυτό μια ειδική σιδηροδρομική γραμμή επεκτάθηκε από το σιδηροδρομικό σταθμό έξω από το στρατόπεδο σε μια ράμπα μέσα στο Άουσβιτς. Πολλές από τις φωτογραφίες στο άλμπουμ τραβήχτηκαν στη ράμπα. Οι Εβραίοι στη συνέχεια περνούσαν από μια διαδικασία διαλογής, η οποία γινόταν από SS γιατρούς και φύλακες. Όσοι θεωρούνταν κατάλληλοι για εργασία στέλνονταν στο στρατόπεδο, όπου κατανέμονταν στους στρατώνες.

Οι υπόλοιποι στέλνονταν στους θαλάμους αερίων. Εκεί δηλητηριάζονταν με δηλητηριώδη αέρια υπό το πρόσχημα ενός αβλαβούς ντους, τα σώματά τους αποτεφρώνονταν και οι στάχτες τους σκορπίζονταν σε ένα κοντινό βάλτο. Οι Ναζί όχι μόνο εκμεταλλεύονταν ανελέητα μέσω των καταναγκαστικών έργων όσους δεν σκότωναν αμέσως, αλλά και λεηλατούσαν και αποσπούσαν τα υπάρχοντά που έφερναν μαζί τους οι Εβραίοι. Οι κρατούμενοι αναγκάζονταν ακόμη και να εξάγουν τα χρυσά σφραγίσματα από τα στόματα των νεκρών. Τα προσωπικά αντικείμενα που οι Εβραίοι έφερναν μαζί τους κατατάσσονταν σύμφωνα με τους τροφίμους και αποθηκεύονταν σε μια περιοχή που αναφέρεται από τους τροφίμους ως «Καναδάς»: η απόλυτη γη της αφθονίας.

Δείτε μερικές συγκλονιστικές φωτογραφίες:


Μιας και το βαγόνι ήταν εμπορικό, οι ηλικιωμένοι Εβραίοι αναγκάζονταν να υποβοηθιούνται για να κατέβουν. Στο πλάι του βαγονιού αναγράφει “Deutsche Reichsbahn” (“Γερμανικός Κρατικός Σιδηρόδρομος”).


Οι Εβραίοι που μόλις έφτασαν φροντίζουν τα υπάρχοντά τους, καθώς πιστεύουν ότι θα τα χρειαστούν. Δεν έχουν ιδέα ότι οι περισσότεροι θα δολοφονηθούν και η περιουσία τους θα σφετεριστεί από τους Ναζί.


Δύο από τα αδέρφια της Lili Jacob – ο Sril και ο Zelig. Σύντομα μετά την άφιξή τους στάλθηκαν στους θαλάμους αερίων.


Σχηματίζεται μια γραμμή με Εβραίους άντρες μπροστά από έναν Ναζί και στο βάθος γίνεται η διαλογή των γυναικών. Οι δύο Εβραίες μπροστά φαίνεται ότι θα πάνε για καταναγκαστικά έργα.


Αυτοί οι Εβραίοι άντρες μόλις μπήκαν στο Μπίρκεναου ως κρατούμενοι.


Γυναίκες στο Μπίρκεναου στο δρόμο για τη “Sauna” (ντους). Οι άντρες που παρακολουθούν στο βάθος πίσω από ηλεκτροφόρο φράχτη είναι κρατούμενοι στο Μπίρκεναου.


Οι Εβραίοι που διαλέχτηκαν για καταναγκαστικά έργα έγιναν κρατούμενοι του Άουσβιτς. Τα προσωπικά τους αντικείμενα κατασχέθηκαν, τα μαλλιά τους ξυρίστηκαν, τους έδωσαν στολές φυλακής και στο αριστερό τους χέρι τους έκαναν τατουάζ τον αριθμό μητρώου τους.


Εβραίες που περπατάνε μέσα στο γυναικείο στρατόπεδο, φορώντας τη στολή φυλακής. Στα αριστερά, ένας SS φύλακας τις προσέχει.


Θέα με τις ατελείωτες βαλίτσες και τσάντες που συγκεντρώνονταν και γινόταν διαλογή στον “Καναδά”.


Τα κατασχεθέντα ρούχα των Εβραίων που είχαν φτάσει.


Οι χώροι με τα δοκιμαστήρια για τους θαλάμους αερίων δεν αρκούσαν για τις μάζες με τους Ούγγρους Εβραίους που κατέφταναν καθημερινά το καλοκαίρι του 1944. Έπρεπε να περιμένουν μέχρι να αδειάσουν οι χώροι για να μπούνε. Ο πιο κοινός χώρος αναμονής ήταν το άλσος που βρίσκεται πλησιέστερα προς το κρεματόριο. Σε αυτό το σημείο, οι Εβραίοι ήταν εξαντλημένοι και σε μια κατάσταση σοκ από το ταξίδι και τη διαδικασία διαλογής που μόλις πέρασαν. Η πλειοψηφία δεν είχε ιδέα τη μοίρα που τους επεφύλασσε. Αυτές είναι οι τελευταίες σχετικά ήρεμες στιγμές, πριν μπουν στους θαλάμους αερίων και δολοφονηθούν.


Εβραίες και παιδιά αναγκάζονται να περπατήσουν προς τους θαλάμους αερίων.

Δεν υπάρχει καμία καταγραφή στα αρχεία του στρατοπέδου των ανδρών, γυναικών και παιδιών που καταδικάστηκαν ως “άνευ αξίας”. Αυτό το άλμπουμ είναι το μοναδικό φωτογραφικό ντοκουμέντο που διασώζεται.  

Credit: historybuff.com

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta