9 Ξεκάθαρα Σημάδια που δείχνουν πως βρίσκεστε σε μία Τοξική Σχέση. Το #8 ΔΕΝ πρέπει να το Αγνοήσετε!

H κοινωνία μας έχει μάθει να εξαρτιόμαστε συναισθηματικά από τον σύντροφο μας όταν στην πραγματικότητα, μια σταθερή σχέση θα πρέπει να περιλαμβάνει χώρο και σεβασμό για τον άλλο. Αλλά η αγάπη είναι τυφλή και συχνά αγνοούμε τα σημάδια που δείχνουν ότι μια σχέση γίνεται βλαβερή.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια μιας τοξικής σχέσης. Αν αναγνωρίσετε τα περισσότερα από αυτά, τότε ίσως έχει έρθει ο καιρός να αναθεωρήσετε για την σχέση σας.

“Αρχίζω να αμφιβάλλω αν αυτό είναι πραγματικά αγάπη”

1. Δεν σας αφήνει να βγείτε με τους φίλους σας

Βλέπετε σπάνια τους φίλους σας και όταν βρίσκεστε, φέρνετε πάντα μαζί σας τον σύντροφο σας. Αν αυτό σας ακούγεται γνωστό, μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι. Πρέπει να καταλάβετε ότι μερικές φορές μια σχέση χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί. Είναι απαραίτητο να δίνει ο ένας στον άλλο χώρο για να μην πνιγείτε στην σχέση.

Το να περνάτε πολύ χρόνο μαζί είναι σαν εθισμός και είναι κάτι το συχνό στην πρώτη φάση της σχέσης. Αλλά πρέπει να προσπαθήσετε να μην καταπιέσετε την σχέση από την αρχή, γιατί διαφορετικά θα γίνει μαρτύριο.

2. Ελέγχει το πορτοφόλι σας

Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να βάζετε πάντα τον εαυτό σας πρώτο. Τι γίνεται αν η σχέση τελειώσει και ο σύντροφος σας ήταν εκείνος που διαχειριζόταν τα χρήματα; Με τι θα ζείτε; Η οικονομική βία είναι μορφή κυριαρχίας.

Είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα ζευγάρι να μοιράζεται εμπειρίες και πράγματα. Η λύση είναι να ενώσετε ένα μέρος του εισοδήματος σας με τον άλλο, αλλά να έχετε και ξεχωριστά χρήματα.

3. Ψάχνει το κινητό σας

“Η κόκκινη κλωστή της αγάπης”
“Οι αλυσίδες της εμμονής”
“Ο ιχνηλάτης της ζηλιάρας”

Το να ψάχνετε ο ένας τα κινητά και τα email του άλλου δεν είναι φυσιολογικό. Δεν είναι απόδειξη αγάπης: είναι μια παραβίαση της ιδιωτικότητας του συντρόφου σας και σημάδι μη υγιούς σχέσης.

Αυτό το είδος συμπεριφοράς ελέγχου μπορεί να απομονώσει τους συντρόφους και να οδηγήσει ακόμα και σε ενδοοικογενειακή βία. Πρέπει να μάθετε να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο, γιατί η εμπιστοσύνη είναι αυτό πάνω στο οποίο χτίζονται υγιείς σχέσεις.

4. Σας λέει πώς να ντύνεστε

“Είπαν στην Laura ότι δεν πρέπει να βάφεται τόσο πολύ, γιατί δεν αρέσει στους άντρες.”
“Αλλά η Laura δεν νοιάζεται.”
“Η Laura είναι υπέροχη.”

Για να υπάρχει σταθερότητα σε μια σχέση πρέπει να την ξεκινήσετε αγαπώντας και σεβόμενοι τον εαυτό σας. Στον σύντροφο σας δεν αρέσει ο τρόπος που ντύνεστε; Δεν αποφασίζει εκείνος. Εσείς ντύνετε για τον εαυτό σας, όχι για τους άλλους. Μπορεί να είναι δύσκολο να αναπτύξετε αυτοπεποίθηση, αλλά είναι απαραίτητη για μια υγιή σχέση.

5. Θυμώνουν όταν αργείτε να σηκώσετε το τηλέφωνο

Αν νιώθετε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι βλαβερή, σας υπενθυμίζουμε ότι μια σχέση πρέπει να σας χαρίζει ηρεμία, όχι αρνητικά συναισθήματα. Αν τρέμετε από φόβο κάθε φορά που βλέπετε αναπάντητη από τον σύντροφο σας, τότε κάτι πάει στραβά.

6. Ζηλεύουν τον/την κολλητό/ή σας

Η ζήλια είναι αρρώστια. Όντως, μερικές φορές κάνουμε πλάκα, αλλά όταν τα αστεία γίνονται σοβαρά, τότε είναι καλύτερο να φύγετε. Αν ο σύντροφος σας δεν σας εμπιστεύεται, δεν θα υπάρξει ποτέ σταθερότητα.

7. Φοβάστε να πείτε αυτό που έχετε στο μυαλό σας

“Να σε συστήσω στο άλλο μισό μου πορτοκάλι.”
“Αυτός είναι ο Carlos.”
“H μέρα που η Carlota σταμάτησε να νιώθει ανολοκλήρωτη ήταν η μέρα που σταμάτησε να βγαίνει με μισά φρούτα.”

Έρωτας είναι να είσαι ευτυχισμένος, όχι φοβισμένος. Ο σύντροφος σας πρέπει να είναι κάποιος που μπορείτε να εμπιστευτείτε, όχι κάποιος στον οποίο φοβάστε να μιλήσετε.

Μην φοβάστε να πείτε αυτό που σκέφτεστε και να σεβαστείτε την διαφορετική άποψη. Στην τελική, οι διαφορές στις απόψεις κάνουν την σχέση πιο πλούσια.

8. Σας προσβάλλει

Υπάρχουν όρια που αν παραβιαστούν, τότε δεν υπάρχει γυρισμός. Επομένως, καλό είναι να μην παραβιαστούν ποτέ. Μήπως ο σύντροφος σας σας κατακρίνει και σας προσβάλλει και έχει γίνει κάτι κοινό πλέον; Δεν θα έπρεπε να το αφήσετε έτσι. Αν ξεκινήσετε μια σχέση, βάλτε κανόνες στον εαυτό σας, όπως το να μην προσβάλλετε ποτέ τον άλλον. Αν σας προσβάλλει, μην την πατήσετε. Μπορείτε και καλύτερα.

9. Οι φίλοι σας σας έχουν προειδοποιήσει

Αν ναι, τότε ακούστε τους. Συνήθως είναι δύσκολο να δούμε μια κατάσταση αντικειμενικά, αλλά η οικογένεια ή οι φίλοι μας μπορεί να έχουν μια πιο ξεκάθαρη ιδέα, γιατί το βλέπουν από διαφορετική γωνία.

Αν παρατηρήσετε ότι είστε συχνά στεναχωρημένοι, ήσυχοι ή η προσοχή σας αποσπάται, τότε μάλλον οι άλλοι βλέπουν ένα πρόβλημα που αρνείστε να δείτε οι ίδιοι.

Τι είναι, λοιπόν, μια υγιής σχέση;

“Έρωτας είναι να κάνετε χαζομάρες μαζί.”

Μια υγιής σχέση αποτελείται από πολλά πράγματα, ανάμεσα τους η ασφάλεια, η υποστήριξη και ο αμοιβαίος σεβασμός. Πρέπει να καταλάβετε ότι η ανθυγιεινή ζήλια δεν είναι σημάδι αγάπης. Μάθετε να σέβεστε και να αγαπάτε τον εαυτό σας και να συνειδητοποιείτε τι αξίζετε, αφού όλες οι σχέσεις σας είναι καθρέφτης της αγάπης για τον εαυτό σας.

Εσείς τι πιστεύετε;

Credit: brightside.me

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta