7 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε ένα άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή

Η Διπολική Διαταραχή, που αναφερόταν στο παρελθόν με τον όρο «μανιοκατάθλιψη», είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από διαταραχή στη συναισθηματική λειτουργία του ατόμου. Βασική εκδήλωσή της είναι οι ακραίες διακυμάνσεις στη διάθεση που συμπαρασύρουν τη σκέψη, τη δραστηριότητα και τη γενικότερη συμπεριφορά του ατόμου. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εναλλαγή φάσεων μανίας με φάσεις κατάθλιψης, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται διαστήματα με φυσιολογική διάθεση.

Εδώ είναι επτά ενδείξεις ότι κάποιος έχει διπολική συναισθηματική διαταραχή:

1. Συχνή αλλαγή των θεμάτων ενώ μιλάει

Κάποιος που πάσχει από διπολική διαταραχή, κατά καιρούς, μπορεί να αλλάζει συνεχώς θέμα ενώ μιλάει. Κατά τη διάρκεια της μανιακής σκηνής, ο εγκέφαλός του βρίσκεται σε υπερβολική ταχύτητα. Έρχονται συνεχώς με ιδέες και ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τις πληροφορίες με ταχεία ταχύτητα. Η συνεχής αλλαγή των θεμάτων και των ιδεών κατά τη διάρκεια της ομιλίας μπορεί να αποτελεί ένδειξη διπολικής διαταραχής.

2. Υπερκινητική Συμπεριφορά

Κατά τη διάρκεια του μανιακού σταδίου της διπολικής διαταραχής, ένα άτομο γίνεται υπερκινητικό. Βιώνουν μια περίεργη κατάσταση, η οποία τους κάνει να παίρνουν παρορμητικές αποφάσεις, έχουν πρόβλημα στο να κάθονται ακίνητοι και παρουσιάζουν υπερκινητική συμπεριφορά.

3. Υπερβολική αυτοπροβολή

Στο μανιακό στάδιο της διπολικής διαταραχής, ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί αισθήματα αυξημένης ενέργειας και αίσθηση ευφορίας. Αλλά αυτό ξαφνικά μπορεί να αλλάξει και να αισθάνονται ακατάλληλοι ή λίγοι. Έτσι θέλουν να προβάλουν μια υπερβολική εικόνα του εαυτού τους.

4. Χαμηλή και γρήγορη ομιλία

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διπολική διαταραχή συχνά δεν μπορούν να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους. Μερικές φορές αισθάνονται σαν να μην μπορούν να ελέγξουν τις σκέψεις τους. Χαμηλά και γρήγορα πρότυπα ομιλίας μπορεί να αποτελούν ένδειξη διπολικής διαταραχής.

5. Ένας κύκλος καλής και κακής διάθεσης

Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από έναν σταθερό κύκλο υψηλών και χαμηλών ρυθμών. Ένα άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή εμφανίζει περιόδους ακραίας ενέργειας και ευφορίας, ακολουθούμενες από περιόδους κατάθλιψης και ο κύκλος συνεχίζεται.

6. Υπερβολικές δαπάνες

Το μανιακό στάδιο της διπολικής διαταραχής συχνά αναγκάζει τους πάσχοντες να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Είναι τόσο συγκλονισμένοι από την ευφορία που αισθάνονται και συμπεριφέρονται παράλογα. Μπορεί να δαπανήσουν υπερβολικά χρήματα, να κάνουν απερίσκεπτες δραστηριότητες ή να πάρουν φτωχές, παρορμητικές αποφάσεις.

7. Θυμός και καυγάδες

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διπολική διαταραχή μπορεί να γίνονται θυμωμένοι, ευερέθιστοι και επιθετικοί όταν οι άλλοι δεν συμφωνούν μαζί τους ή προσπαθούν να τους επικρίνουν. Συχνά ξεκινούν καυγάδες με ξένους ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Credit: DavidWolfe

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta