28 Πολύτιμες Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γίνετε Καλύτερος Άνθρωπος. Η #24 είναι Χρυσός!

Είναι γνωστό ότι χρειάζοναι μόνο 30 ημέρες για να δημιουργήσετε μια νέα συνήθεια. Η ακόλουθη λίστα περιέχει μόνο 28 ιδέες τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας μας, μέσα σε ένα μήνα. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να επιλέξετε 2 με 5 και να προσπαθήσετε να τις εφαρμόζετε κάθε μέρα για τις επόμενες 30 ημέρες. Μόλις τις έχετε αφομοιωσεί στη ζωή σας, δοκιμάστε κάποιες άλλες ιδέες για τον επόμενο μήνα.

1. Χρησιμοποιήστε λέξεις που ενθαρρύνουν την ευτυχία. Συνήθως, όταν ρωτάω κάποιον “Πως είσαι;” μου απαντούν, “είμαι καλά” ή “είμαι εντάξει“. Όταν όμως την περασμένη Δευτέρα ρώτησα έναν συνάδελφό μου απάντησε, “Ω, είμαι περίφημα!“. Αυτό μ’ έκανε να χαμογελάσω και τον ρώτησα τι είχε και ένιωθε τόσο υπέροχα. Μου είπε, “είμαι υγιής, η οικογένειά μου είναι υγιής και ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα. Έτσι, δεν έχω κανένα λόγο να μην είμαι ευτυχισμένος.” Η διαφορά ήταν απλά στη στάση του και την επιλογή των λέξεων που χρησιμοποίησε. Δεν ήταν απαραιτήτως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, αλλά φαινόταν 20 φορές πιο ευτυχισμένος.

2. Δοκιμάστε κάτι νέο κάθε μέρα. Η ποικιλία πραγματικά είναι το αλατοπίπερο στη ζωή. Μπορείτε να δείτε ή να κάνετε κάτι ένα εκατομμύριο φορές, αλλά μπορείτε μόνο να δείτε και να κάνετε κάτι για πρώτη φορά. Ως αποτέλεσμα, οι εμπειρίες αφήνουν συχνά ανακλαστικά σημάδια στο μυαλό μας για το υπόλοιπο της ζωής μας. Κάντε μια προσπάθεια να δοκιμάσετε κάτι νέο κάθε μέρα για τις επόμενες 30 ημέρες. Μπορεί να είναι μια νέα δραστηριότητα ή απλά μια μικρή εμπειρία, όπως να μιλήσετε με έναν ξένο.

3. Κάνετε μία ανιδιοτελή πράξη κάθε μέρα. Όταν έχετε θετική επίδραση στη ζωή κάποιου άλλου, αυτό μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση και στη δική σας τη ζωή. Κάντε κάτι που θα είναι μεγαλύτερο από εσάς, κάτι που βοηθήσει κάποιον άλλο να είναι χαρούμενος ή να υποφέρει λιγότερο. Υπόσχομαι, αυτή η εμπειρία θα σας ανταμείψει εξαιρετικά.

4. Μάθετε και εξασκείστε μία νέα δεξιότητα κάθε μέρα. Η αυτοδυναμία είναι κλειδί ζωτικής σημασίας για να ζήσετε μια υγιή και παραγωγική ζωή. Για να είναι κάποιος αυτοδύναμος πρέπει να κυριαρχήσει σε ένα βασικό σύνολο δεξιοτήτων, κάποιες περισσότερο και κάποιες λιγότερο, αλλά σίγουρα τις χρειάζεται όλες. Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να έχετε μάθει στο σχολείο, άλλες είναι οι δεξιότητες που χρειαζόμαστε πραγματικά στη ζωή. Και εκτός αυτού, η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων είναι διασκέδαση.

5. Διδάξτε σε κάποιον άλλον κάτι καινούργιο κάθε μέρα. Έχουμε φυσικά πλεονεκτήματα και ταλέντα που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους γύρω μας. Κάτι που είναι εύκολο για σας, αναμφίβολα θα είναι μία πρόκληση για τους άλλους. Έχουμε την τάση να παίρνουμε αυτά τα δώρα ως δεδομένα και συχνά δύσκολα παρατηρούμε τι έχουμε να προσφέρουμε κι έτσι σπάνια τα μοιραζόμαστε με άλλους. Ίσως για σας να είναι η ζωγραφική, η διδασκαλία μαθηματικών, το μαγείρεμα ή μια άσκηση: για τις επόμενες 30 ημέρες αφιερώσεστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να μοιραστείτε το ταλέντο και την εμπειρία σας.

6. Αφιερώστε μια ώρα την ημέρα σε κάτι με το οποίο είστε παθιασμένοι. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Μερικοί άνθρωποι αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στο δημοτικό συμβούλιο, μερικοί βρίσκουν καταφύγιο στη θρησκευτική πίστη, μερικοί εντάσσονται σε κοινωνικές λέσχες και άλλοι παθιάζοντε με το χόμπι τους. Σε κάθε περίπτωση το ψυχολογικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

7. Αντιμετωπίστε τους πάντες ευγενικά, ακόμη κι εκείνους που είναι αγενείς μαζί σας. Το να φέρεστε καλά σε κάποιον που αντιπαθείτε δεν σημαίνει ότι είστε ψεύτικοι. Σημαίνει ότι είστε αρκετά ώριμοι για να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. Κάντε το για 30 ημέρες και σας εγγυώμαι θα δείτε την αγένεια γύρω σας να διαλύεται.

8. Επικεντρωθείτε στο να είστε θετικοί την περισσότερη ώρα. Οι πραγματικοί νικητές της ζωής καλλιεργούν την αισιοδοξία και έχουν την ικανότητα να κατασκευάσουν τη δική τους ευτυχία. Άσχετα με το ποια είναι η παρούσα κατάστασή σας, οι άνθρωποι που σκέφτονται με αισιοδοξία βλέπουν τον κόσμο ως ένα μέρος γεμάτο με ατελείωτες δυνατότητες. Προσπαθήστε να περάσετε τις επόμενες 30 μέρες κοιτάζοντας τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων.

9. Να αναγνωρίζετε τις δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα πάντα είναι ένα μάθημα ζωής. Ο καθένας που συναντάτε, τα πάντα, κλπ είναι όλα μέρος της μαθησιακής εμπειρίας που ονομάζουμε “ζωή”.

10. Δώστε προσοχή και απολαύσετε τη ζωή σας, όπως συμβαίνει. Κάθε ενιαίο πράγμα που έχετε περάσει στη ζωή, καθετί μεγάλο και μικρό και οτιδήποτε στο μεταξύ, σας οδήγησε σε αυτή τη στιγμή τώρα. Ρωτήστε τον εαυτό σας το εξής: Πόσο από τη ζωή σας, ζείτε πραγματικά; Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, η απάντηση είναι πιθανό: “όχι αρκετά“. Το κλειδί είναι να επικεντρωθείτε σε λιγότερα και να δώσετε βάση στον εαυτό σας και τη ζωή σας.

11. Απαλλαγείτε από κάτι κάθε μέρα, για 30 ημέρες. Έχουμε τόσα πολλά πράγματα γύρω μας ανά πάσα στιγμή (στο γραφείο, στα αυτοκίνητά μας, στα σπίτια μας) και είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με αυτά, που δεν μπορούμε πλέον να παρατηρήσουμε πως μας επηρεάζουν. Εάν ξεκινήσετε να καθαρίζετε μερικά από αυτά τα πράγματα που δεν χρειάζεστε πραγματικά, η εσωτερική ακαταστασία σας θα εξαφανιστεί επίσης.

12. Δημιουργήστε κάτι νέο σε 30 ημέρες ή και λιγότερο. Η δημιουργία είναι μια διαδικασία σαν καμία άλλη, που θα σας αφήσει με μια απερίγραπτη αίσθηση ολοκλήρωσης. Δεν υπάρχει υποκατάστατο γι’ αυτό. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει να σχετίζεται με κάτι που πραγματικά σας αρέσει.

13. Μην πείτε ούτε ένα ψέμα για 30 ημέρες. Με όλα τα φαινομενικά αθώα ψέματα, είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται. Αλλά μπορείτε να το κάνετε.

14. Σηκωθείτε 30 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. Τα 30 λεπτά θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την βιασύνη, την αργοπορία και πολλά άλλα περιττά. Κάντε μία δοκιμή για 30 ημέρες και δείτε πως θα επηρεάσει την ζωή σας.

15. Απαλλαγείτε από 3 κακές συνήθειες για 30 ημέρες. Μην τρώτε πάρα πολύ fast food. Περνάτε πολλή ώρα στον υπολογιστή; Διαλέξτε 3 και απαλλαγείτε από αυτές τις επόμενες 30 ημέρες.

16. Παρακολουθήστε 30 λεπτά λιγότερο τηλεόραση κάθε μέρα. Διασκεδάστε με πραγματικές εμπειρίες, απενεργοποιήστε την τηλεόραση και πηγαίνετε μία βόλτα έξω. Αλληλεπιδράστε με τον κόσμο ή εκτιμήστε τη φύση και απλά παρακολουθήστε πως η ζωή ξετυλίγεται μπροστά σας.

17. Βάλτε έναν μακροχρόνιο στόχο και δουλέψτε πάνω σε αυτόν. Χωρίστε τον σε κομμάτια που θα μπορείτε να ανταπελξέλθετε και επικεντρωθείτε να ολοκληρώνετε ένα κάθε φορά. Έχει μεγάλη σημασία να το κάνετε βήμα-βήμα. Ξοδέψτε μία ώρα κάθε μέρα για τις επόμενες 30, δουλεύοντας πάνω σε κάτι που θέλετε να επιτύχετε.

18. Διαβάστε ένα κεφάλαιο από ένα καλό βιβλίο κάθε ημέρα. Ψάξτε στο διαδίκτυο λίστες από βιβλία που μπορεί να σας ενδιαφέρουν, σημειώστε όποια σας κάνουν εντύπωση και πηγαίνετε στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο και αγοράστε μερικά. Τα βιβλία ανοίγουν καινούριες πόρτες στο μυαλό και τη ζωή σας.

19. Κάθε πρωί διαβάστε ή παρακολουθήστε κάτι που σας εμπνέει. Για τις επόμενες 30 ημέρες πριν από το πρωινό ή πριν φύγετε από το σπίτι, δείτε ένα βίντεο που θα σας εμπνεύσει ή διαβάστε μία πρόταση που σας εμπνέει.

20. Κάντε κάτι μετά το μεσημεριανό που σας κάνει να γελάτε. Δείτε ένα αστείο βίντεο στο Yοutube, διαβάστε ένα αστείο περιοδικό ή βρείτε ένα ανέκδοτο στο διαδίκτυο. Το κάλο γέλιο διεγείpει το μυαλό.

21. Γυμναστείτε για 30 λεπτά κάθε μέρα για τον επόμενο μήνα. Η υγεία είναι ζωή, μην την αφήνετε. Να τρώτε σωστά, να γυμνάζεστε τακτικά και να κάνετε συχνές εξετάσεις.

22. Αντιμετωπίστε έναν φόβο σας κάθε μέρα. Μερικές φορές φοβόμαστε ότι θα αποτύχουμε. Επιδιώξτε σιγά σιγά να βρεθείτε σε άβολα μέρη ή σε άβολες καταστάσεις. Στην αρχή για λίγο χρονικό διάστημα και αυξήστε το καθημερινά. Έτσι προσπαθείτε να νικήσετε τους φόβους σας συνειδητά.

23. Μαγειρέψτε μία καινούρια, υγιεινή συνταγή κάθε μέρα. Η μαγειρική μπορεί να γίνει διασκεδαστική, να εκπαιδεύσει το μυαλό μας και αν γίνει σωστά, να μας δώσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

24. Ξοδέψτε 10 λεπτά κάθε βράδυ για να αναλογιστείτε το τι πήγε καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για τις επόμενες 30 ημέρες μελετήστε 10 λεπτά κάθε βράδυ τις μικρές επιτυχίες που σημειώσατε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

25. Συζητήστε κάθε μέρα με κάποιον που σπάνια μιλάτε. Οι άνθρωποι είναι ενδιαφέροντα πλάσματα και ο καθένας ξεχωριστός. Αλληλεπιδράστε με διαφορετικούς ανθρώπους, ανοίγοντας το μυαλό σας σε συναρπαστικές ιδέες και προοπτικές.

26. Αφήστε μία σχέση, η οποία συνεχώς σας πληγώνει. Κρατήστε στη ζωή σας τους ανθρώπους που πραγματικά σας αγαπάνε και σας νοιάζονται. Αυτούς τους ανθρώπους που σας κάνουν χαρούμενους και σας ενθαρρύνουν. Αν κάποιος δεν κάνει αυτά τα πράγματα, αφήστε τον/ην και κάντε χώρο για καινούριες, πιο θετικές σχέσεις.

27. Συγχωρέστε κάποιον/α που του/ης αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία. Πολλές φόρες τυχαίνει καλές σχέσεις να τελειώνουν ξαφνικά λόγω εγωισμού και βάση μεμονομένων περιστατικών. Αν υπάρχει κάποιος στη ζωή σας που αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία, δώστε την και αν χρειάζεται ζητήστε συγνώμη.

28. Καταγράψτε κάθε ημέρα με μία φωτογραφία και γράψτε μία σχετική παράγραφο. Για 30 ημέρες να παίρνετε πάντα μαζί σας μία φωτογραφική μηχανή. Προσπαθείστε να τραβήξετε μια φωτογραφία που θα αντιπροσωπεύει την εμπειρία σας από εκείνη την ημέρα. Ύστερα, πριν πάτε για ύπνο, γράψτε μία παράγραφο σε ένα σημειωματάριο ή ένα ημερολόγιο, κάτι που σηματοδότησε εκείνη την ημέρα.

Credits: Bright Side

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta