12 Εξωπραγματικές Αλήθειες για τα Άλογα που σίγουρα δεν Γνωρίζατε και θα σας Αφήσουν Άφωνους!

Τα άλογα υπάρχουν εδώ και πάνω από 50 εκατομμύρια χρόνια και όλο αυτό το διάστημα είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά στην ανατομία τους.

Τα άλογα πρωτοανακαλύφθηκαν στην Βόρεια Αμερική και μεταφέρθηκαν στην Ασία και την Ευρώπη από την ξηρά. Εξαφανίστηκαν από την Βόρεια Αμερική, αλλά συνέχισαν να αναπτύσσονται στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία, εξελισσόμενα στο νέο τους περιβάλλον.

Τα άλογα εξημερώνονται εδώ και 6.000 χρόνια, κάτι που έχει οδηγήσει στην δημιουργία 400 διαφορετικών ειδών. Χρησιμοποιούνται για αγώνες, στον πόλεμο, σε κάρα και πολλά ακόμα. Αλλά έχουν πολλά παραπάνω από το όμορφο τρίχωμα και τα μεγάλα μάτια τους!

Διαβάστε παρακάτω 12 εκπληκτικές αλήθειες γι’αυτά τα εκπληκτικά ζώα:

1. Τα μάτια τους έχουν διάμετρο περίπου 5 εκατοστά. Βρίσκονται στα πλαϊνά του κεφαλιού τους, άρα τα άλογα έχουν όραση σχεδόν 360° με τυφλά σημεία μόνο μπροστά και πίσω τους. Έχουν μονόφθαλμη όραση, δηλαδή χρησιμοποιούν κάθε μάτι ξεχωριστά. Άρα ένα άλογο μπορεί να δει και να επεξεργαστεί διαφορετικά πράγματα από διαφορετικές πλευρές ταυτόχρονα.

2. Τα άλογα δεν μπορούν να κάνουν εμετό. Παρ’όλο που αυτός ο μηχανισμός είναι ζωτικός για πολλά είδη, στα άλογα οι μύες του οισοφάγου είναι τόσο δυνατοί, που είναι αδύνατον να κάνουν εμετό. Επίσης, το στομάχι τους βρίσκεται πιο χαμηλά από ότι σε άλλα ζώα, έτσι όταν φουσκώνει με αέρια, πιέζει την βαλβίδα με τρόπο που κλείνει εντελώς.

Ακόμη, βρίσκεται βαθιά μέσα στα πλευρά, άρα δεν μπορεί να πιεστεί από τους κοιλιακούς μυς κι έτσι τα άλογα δεν μπορούν να κάνουν εμετό.

3. Υπάρχουν δύο είδη υβριδίων από την διασταύρωση αλόγων με γαϊδούρια: Τα μουλάρια που προέρχονται από την διασταύρωση αρσενικού γαϊδουριού και θηλυκού αλόγου και κληρονομούν μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο ειδών και οι γίννοι, που προκύπτουν από την διασταύρωση θηλυκού γαϊδουριού και αρσενικού αλόγου και είναι συχνά μικρότερα σε μέγεθος.

4. Είναι οι κοντινότεροι συγγενείς των ρινόκερων. Και τα δύο είδη ανήκουν στην ομάδα των περισσοδάκτυλων, τα περισσότερα είδη όμως αυτής της ομάδας έχουν εξαφανιστεί κι έτσι άλογα και ρινόκεροι είναι στενοί συγγενείς.

5. Τα αραβικά άλογα είναι διαφορετικά. Είναι γνωστά για την χάρη, την ταχύτητα και την αντοχή τους. Πιστεύεται ότι είναι από τα παλαιότερα εξημερωμένα είδη αλόγων. Έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών και μικρότερη ράχη. Επίσης, έχουν δύο λιγότερα πλευρά και είναι πιο φαρδιά.

6. Τα άλογα μινιατούρες είναι πόνι, αλλά τα πόνι δεν είναι άλογα μινιατούρες. Τα άλογα, τα άλογα μινιατούρες και τα πόνι δεν είναι το ίδιο πράγμα. Πόνι θεωρούνται όσα άλογα έχουν ύψος μικρότερο από 147 εκατοστά, ενώ τα άλογα μινιατούρες έχουν συνήθως ύψος 86-96 εκατοστά.

7. Τα αρσενικά άλογα έχουν 44 δόντια, ενώ τα θηλυκά έχουν 36-40. Κοιτάζοντας το κρανίο ενός αλόγου μπορείτε να καταλάβετε αν είναι θηλυκό ή αρσενικό. Τα αρσενικά χρησιμοποιούν τα επιπλέον δόντια τους για να παλεύουν. Επίσης, τα δόντια χρησιμεύουν στο υπολογισμό της ηλικίας ενός αλόγου.

8. Τα μόνα άγρια άλογα είναι οι άγριοι ίπποι της Αμερικής. Υπάρχουν ελάχιστα είδη που αποκαλούνται άγρια, αλλά τα μόνα πραγματικά άγρια είναι αυτά της Αμερικής.

9. Τα άλογα μπορούν να κουνήσουν τα αυτιά τους 180° χρησιμοποιώντας 10 διαφορετικούς μυς και μπορούν να απομονώνουν τους ήχους μιας συγκεκριμένης περιοχής.

10. Τα άλογα δεν γελάνε, αν και πολλές φορές έτσι δείχνουν. Όταν ένα άλογο μαζεύει το πάνω χείλος του και σηκώνει το κεφάλι, το κάνει για να μυρίσει καλύτερα κάτι. Αυτό ονομάζεται αντίδραση Flehmen.

11. Κάποια άλογα έχουν μεταλλικό χρώμα στο τρίχωμα τους. Ιδιαίτερα διάσημα γι’αυτό είναι τα άλογα Akhal-Teke. Αυτό συμβαίνει λόγω της σύστασης του τριχώματος τους που αντανακλά το φως.

12. Τα άλογα είναι πιο έξυπνα από ότι νομίζουμε. Έρευνα έδειξε ότι τα άλογα ανταποκρίνονται στην θετική ενθάρρυνση και ότι η μνήμη τους συγκρατεί την θετική συσχέτιση με άτομα.

Credit: wittyfeed.me

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta