10 Συναισθήματα που αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές σου και χρησιμοποιεί κάποιος δικός σου άνθρωπος για να σε εκμεταλλευτεί

Οι χειραγωγοί – σκόπιμα ή μη – παίζουν με τους φόβους, τις αμφιβολίες και τις επιθυμίες. Αλλά οι μέθοδοι τους παίζουν πάνω σε ευγενικά και όμορφα συναισθήματα: την αγάπη, την ευγνωμοσύνη, την αίσθηση του καθήκοντος, την ελπίδα.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να γίνουμε άκαρδοι και σκληροί, αποφεύγοντας την ανέντιμη χειραγώγηση.

Μοιραζόμαστε μαζί σας τα πιο συνηθισμένα πονηρά κόλπα και τους τρόπους για να ορίσετε όρια για τον εαυτό σας.

Ενοχές

Ένα άτομο κάτω από το ζυγό της αίσθησης της ενοχής είναι έτοιμο για πολλά και θέλει να αντισταθμίσει τη ζημιά που έχει γίνει. Αυτό ακριβώς χρειάζεται ο χειραγωγός, ο οποίος επιβάλλει το αίσθημα της ενοχής.

Φταίτε εσείς σε κάτι; Αισθάνεστε υπεύθυνοι για τη συναισθηματική διάθεση ενός άλλου ατόμου; Η αντίδρασή του είναι η επιλογή του. Ακόμα κι αν πραγματικά κάνατε κάτι λάθος, απολογηθείτε με ειλικρίνεια, αλλά μην αφήσετε τον χειραγωγό να σας ελέγξει.

Ο φόβος της αποτυχίας

Ο χειραγωγός προκαλεί όχι μόνο να έχει άμεσο όφελος για τον εαυτό του, αλλά και για να διασκεδάσει τα συναισθήματά του, να νιώσει δύναμη και ανωτερότητα ή απλώς να περάσει καλά. Τα θύματα γίνονται άτομα με ανασφάλεια, επειδή ο φόβος της αποτυχίας είναι πολύ ισχυρός.

Σκεφτείτε, πρώτα απ ‘όλα, αν το χρειάζεστε. Και μην ενδώσετε στην πρόκληση – δεν είναι ισχυρότεροι από εσάς και δεν είστε παντοδύναμοι. Και δεν υπάρχει τίποτα ντροπιαστικό σε αυτό. Μην διακινδυνεύετε να διατηρήσετε μια αμφίβολη εικόνα.

Αίσθημα του καθήκοντος

Η πίεση στο αίσθημα του καθήκοντος απολαμβάνεται ιδιαίτερα από στενούς συγγενείς και φίλους. Και είναι οι κοντινοί χειραγωγοί που μπορούν να περιπλέξουν πολύ τη ζωή σας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε σαφώς τα όρια των δυνατοτήτων σας. Ναι, πρέπει να βοηθήσετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να υποφέρετε και να βιώσετε ταλαιπωρία. Αλλά είναι δυνατόν να βρεθεί ένας λογικός συμβιβασμός και όχι εις βάρος των συμφερόντων σας.

Ο φόβος της απόρριψης

Συνεχώς εκβιάζοντας έναν σύντροφο, ο χειραγωγός παζαρεύει τον εαυτό του δίνοντας υπόσχεση να αγαπά και να είναι κοντά. Απολαμβάνει το φόβο της απόρριψης.

Αν η αγάπη μπορεί να αγοραστεί, τότε αυτό μπορεί να γίνει μόνο για την αγάπη, αλλά όχι για υλικά οφέλη και ατελείωτες υπηρεσίες. Είναι σημαντικό να μάθετε να σέβεστε τον εαυτό σας και να περάσετε στο υποσυνείδητο σας ότι είστε αντάξιος αγάπης και φιλίας.

Αίσθημα ευγνωμοσύνης

Σε ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης, ο χειραγωγός υπενθυμίζει συνεχώς την πολύτιμη και ανεκτίμητη βοήθειά του σε κάθε ευκαιρία.

Αν δεν αισθάνεστε άνετα να εκπληρώσετε απαιτήσεις, δεν χρειάζεται να το κάνετε. Βρείτε έναν άνετο τρόπο να εκπληρώσετε ένα φιλικό χρέος και να μην υποκύψετε σε ανέντιμη χειραγώγηση.

Αίσθημα οίκτου

Τέτοιοι πονηροί άνθρωποι χρησιμοποιούν την καλοσύνη και τη συμπόνια κάποιου. Συχνά χρησιμοποιούν επιδέξια μια κρίση, βασιζόμενοι στο αίσθημα οίκτου, προκαλώντας το θύμα να βοηθήσει τον άτυχο.

Δοξάστε τον χειραγωγό. Αν προσπαθήσει να φορτώσει δουλειές ή υποχρεώσεις σε σας, πείτε ότι είναι τόσο ταλαντούχος που θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνος του. Πιστέψτε σε αυτό. Πείτε το ειλικρίνεια, και όχι μόνο θα σταματήσετε τη χειραγώγηση, αλλά θα αφήσετε μια θετική εντύπωση για τον εαυτό σας.

Φόβος της μοναξιάς

Πολλοί υποφέρουν από ένα αγενές άτομο που τους χειραγωγεί, μόνο και μόνο επειδή φοβούνται να μείνουν μόνοι τους. Ο χειραγωγός περιοδικά χτυπά στην αυτοεκτίμηση του θύματος και έτσι δυσκολεύεται να απαλλαγεί από το αίσθημα της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Πιστέψτε στον εαυτό σας, σεβαστείτε τον εαυτό σας, αγαπήστε τον. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αξιολογήσετε τη στάση των άλλων ανθρώπων σε σας και να μην πέσετε στην παγίδα του φόβου της μοναξιάς.

Ντροπή

Η ντροπή είναι ένα οδυνηρό αίσθημα κατωτερότητας ή λανθασμένης συμπεριφοράς. Αποφύγετε αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα που οι χειραγωγοί χρησιμοποιούν επιδέξια.

Αν κάποιος προσπαθεί συνεχώς να σας ντροπιάσει, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση. Στην τελική, αν κάνατε λάθος – μπορείτε να το διορθώσετε, ζητήστε συγγνώμη. Και σίγουρα δε θα πρέπει να ντρέπεστε για την ασυνέπεια σας για τις προσδοκίες κάποιου. Η αίσθηση της ντροπής είναι απαραίτητη μόνο από τους χειραγωγούς για να σας ελέγξουν.

Ελπίδα

Ο χειραγωγός υπόσχεται τον ουρανό με τ’άστρα ή κάνει υποσχέσεις ότι θα αλλάξει δραστικά τη συμπεριφορά του. Αλλά τα λόγια του είναι της στιγμής, για να αλλάξει γνώμη στο θύμα.

Μην δίνετε σημασία στα λόγια, αλλά δώστε σημασία στις πράξεις. Καθορίστε συγκεκριμένες προθεσμίες, προβάλλοντας ορισμένες απαιτήσεις. Και μην αφήνετε τις κενές ελπίδες να αλλάξουν τις σκέψεις και τις προθέσεις σας.

Ματαιοδοξία

Πώς λειτουργεί η χειραγώγηση στην ματαιοδοξία; Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ο μύθος με το κοράκι και την αλεπού. Απ ‘έξω μπορεί να φαίνεται σαν μια αθώα φιλοφρόνηση, αλλά ο μοναδικός στόχος του χειραγωγού είναι να σας κάνει να νιώσετε ευχάριστα.

Πριν σας μαγέψουν τα λόγια του χειραγωγού, ζυγίστε τα ενδιαφέροντά σας, τις ευκαιρίες και τις επιθυμίες σας. Και αν σας πουν «Μπορείς να το κάνεις μόνο εσύ, μπορείτε απλά να απαντήσετε: «Σας ευχαριστώ που το πιστεύετε αυτό, με τιμάει, αλλά έχω και άλλα σχέδια.»

Credit: ADME

Related posts

Κέρδισε 5 εκατομμύριο 24χρονος στο λόττο: Δε δίνει ούτε ευρώ στην οικογένειά του – «Θέλουν να τους πληρώσω τα χρέη»

Ευρωεκλογές 2024: «Λιώσαμε» με τον μικρούλη – 10 μηνών ο μικρότερος ψηφοφόρος

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα