10 Απίστευτα Ενδιαφέροντες Χάρτες που Αποδεικνύουν ότι ο Πλανήτης μας ΔΕΝ έχει πρόβλημα Υπερπληθυσμού!

Ο παγκόσμιος πληθυσμός κατανέμεται στον πλανήτη τόσο ανόμοια, που είναι δύσκολο να το πιστέψουμε. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ότι το φυσικό τοπίο καθιστά κάποιες περιοχές ακατάλληλες για κατοίκηση.

Αλλά επειδή ο πλανήτης μας διαθέτει αρκετό χώρο για δισεκατομμύρια ανθρώπους, δεν σημαίνει ότι έχει και αρκετούς πόρους για να του συντηρήσει όλους. Οι παρακάτω χάρτες μας δίνουν μια ιδέα για την πραγματικότητα που ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο και μπορεί να σας εκπλήξουν.

Κατανομή του παγκόσμιου πληθυσμού

Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον χάρτη: στις κίτρινες περιοχές ζει ίσος πληθυσμός όσο στις μαύρες περιοχές συνδυαστικά.

Κατανομή του παγκόσμιου πληθυσμού

Αυτός ο χάρτης είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον: Δείχνει πόσο αραιοκατοικημένη είναι το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι στις μπλε περιοχές, κατοικεί μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το ίδιο ποσοστό κατοικεί στην κόκκινη περιοχή.

Πληθυσμός Ιταλίας

Αυτός ο χάρτης δείχνει ότι ο μισός πληθυσμός της Ιταλίας καταλαμβάνει μόλις το 8% της έκτασης της χώρας. Ο κύριος λόγος είναι ότι η ενδοχώρα αποτελείται κυρίως από λόφους και βουνά.

Πληθυσμός Αυστραλίας

Στην Αυστραλία, η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίεργη: σχεδόν 11 εκατομμύρια Αυστραλοί (ο μισός πληθυσμός) κατοικούν στις κόκκινες περιοχές.

Πληθυσμός των ΗΠΑ

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί κατοικούν σε μεγάλες πόλεις κατανεμημένες σε όλη τη χώρα. Η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει τον περισσότερο πληθυσμό.

Πληθυσμός της Ισπανίας

Τα βουνά της Ισπανίας καλύπτουν σχεδόν το 90% την επιφάνεια της ενδοχώρας. Γι’ αυτό το λόγο οι Ισπανοί καταλαμβάνουν μόλις το 10%  της επικρατείας.

Το 50% των Καναδών ζουν εδώ

Ιστορικά, τα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά βρίσκονται κατά μήκος του 49ου παράλληλου. Κατά περίεργο λόγο, το 50% των Καναδών ζουν κάτω από τον παράλληλο, σε αυτή την κόκκινη περιοχή, που βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την πολιτεία του Όρεγκον.

Πληθυσμός της Τουρκίας

Η Τουρκία είναι κατά κύριο λόγο ορεινή χώρα με ένα μικρό ποσοστό της ενδοχώρας να είναι κατάλληλο για κατοίκηση. Οι μαύρες περιοχές δείχνουν την συγκέντρωση του πληθυσμού σε μεγάλες αστικές πόλεις.

Πληθυσμός της Βόρειας Αφρικής (Αίγυπτος, Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία, Λιβύη)

Η έρημος Σαχάρα είναι από τα πιο αφιλόξενα μέρη στον κόσμο. Καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη βόρεια περιοχή της Αφρικής. Οι δύο κόκκινες περιοχές του χάρτη εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες πόλεις του Μαρόκο (Καζαμπλάνκα και Ραμπάτ), όπως και την περιοχή στις εκβολές του Νείλου στην Αίγυπτο.

Πληθυσμός της Γαλλίας

Αυτή η κινούμενη εικόνα αποτελείται από πολλαπλούς στατικούς χάρτες. Δείχνει ποιες περιοχές καταλαμβάνονται από το 10%, το 20% και παραπάνω του πληθυσμού της Γαλλίας. Η Γαλλία είναι από τις ελάχιστες χώρες που ο πληθυσμός της κατοικεί σχεδόν ολόκληρη την ενδοχώρα.

Credit: brightside.me

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta