Όταν είδαν αυτή την πέτρινη πύλη δε φαντάζονταν τι υπάρχει από την άλλη μεριά…

Μεταφερθείτε για λίγο στην προ Χριστού εποχή. Βασικά σε μια εποχή πριν περπατήσουν σε αυτή τη γη Έλληνες ή Ρωμαίοι. Κάπου εκεί, φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα σπίτι της εποχής, όπου ανακαλύπτετε πως διαθέτει τεχνολογία όπως υδραυλικές εγκαταστάσεις και ακόμη και μια μορφή ψυγείου!

Σε ένα μικρό κόλπο στη Σκωτία, κρυμμένο ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους, ανακαλύφθηκε αυτό το αρχαίο μυστικό. Μπορεί να μη σας “γεμίζει το μάτι” εξωτερικά, περιμένετε όμως μέχρι να δείτε το εσωτερικό του.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν πως ένα ολόκληρο χωριό βρισκόταν θαμμένο κάτω από το χώμα και την άμμο, με αποτέλεσμα να έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Το χωριό ονομάστηκε Skara Brae.

Υπολογίζεται πως χτίστηκε το 3180 π.Χ., πράγμα το οποίο σημαίνει πως είναι πιο παλιό από το Stonehenge, ενώ η διατήρησή του ανταγωνίζεται αυτή της Πομπηίας.

Τα σπίτια έχουν πάνω-κάτω όλα τον ίδιο σχεδιασμό: ένα κεντρικό τζάκι, ένα κρεβάτι στη μια πλευρά και ένας αποθηκευτικός χώρος απέναντι από την είσοδο.

Υπάρχουν επίσης ντουλάπια, καθίσματα και λοιποί αποθηκευτικοί χώροι. Κάποια από τα κουτιά είναι αδιάβροχα στα οποία ίσως τοποθετούσαν οστρακοειδή για μετέπειτα κατανάλωση.

Μόνο ένα κτίριο διαφέρει: δεν έχει κρεβάτια, κουτιά ή οτιδήποτε άλλο είδαμε στα προηγούμενα σπίτια. Εκεί βρέθηκαν υπολείμματα πέτρας, οστών και κέρατα ελαφιού, οπότε οι αρχές υποθέτουν πως επρόκειτο για ένα είδος εργαστηρίου.

Όλα τα κτίρια συνδέονται μεταξύ τους με τούνελ από προσεκτικά τοποθετημένες πέτρες, ενώ για την απομόνωσή τους χρησιμοποιούσαν μια, επίσης, πέτρινη πόρτα.

Από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που κάνουν το Skara Brae να ξεχωρίζει είναι τα… υδραυλικά του! Κάθε οικογένεια είχε τη δική της τουαλέτα με το ανάλογο αποχετευτικό σύστημα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το Skara Brae κατοικούνταν για περισσότερα από 700 χρόνια μέχρι το 2500 π.Χ. οπότε και οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν, παίρνοντας μαζί τους τα υπάρχοντάς τους.

Κανείς δε γνωρίζει γιατί οι κάτοικοι έφυγαν ή πότε το χωριό βυθίστηκε στο χώμα και την άμμο, δεν ανακαλύφθηκε όμως μέχρι το 1850.

Στην περιοχή βρέθηκαν πολλά παράξενα αντικείμενα, τα οποία αποδεικνύουν πόσο τεχνολογικά προηγμένοι ήταν οι κάτοικοί του, σε σχέση με την εικόνα που έχουμε σήμερα για την τότε εποχή.

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta