Σταματήστε τις Αρνητικές Σκέψεις! Μόλις δείτε ΠΟΣΟ επικίνδυνες είναι για την Υγεία σας, θα Τρομοκρατηθείτε!

Πόσο παράξενο θα ήταν αν μπορούσαμε να επιδεινώσουμε την υγεία μας μόνο με την σκέψη μας; Μισό λεπτό, αυτό συμβαίνει όντως. Ονομάζεται «φαινόμενο nocebo».

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι κάτι που μας βασανίζει μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνο με έναν ιό», γράφει ο David Robson για το BBC. «Εμετός, ζαλάδα, πονοκέφαλοι, ακόμα και θάνατος – όλα αυτά μπορεί να προκληθούν από την σκέψη και μόνο.»

Ακριβώς, θάνατος…

Καταχωρήσεις δείχνουν ότι τον 18ο αιώνα κάποιοι φοιτητές ιατρικής στην Βιέννη αποφάσισαν να πειράξουν ένα αντιπαθή βοηθό. Του έδεσαν τα μάτια και του είπαν ότι θα τον αποκεφάλιζαν. Όταν έριξαν μια βρεγμένη πετσέτα στο κεφάλι του, ήταν τόσο πεπεισμένος ότι επρόκειτο για μαχαίρι που πέθανε επιτόπου.

Ναι, αυτό συνέβη στ’αλήθεια.

Αλλά το φαινόμενο nocebo δεν προκαλείται πάντα από κάποιο ψυχολογικό τραύμα. Είναι πολύ πιο ανεπαίσθητο. Ας ρίξουμε μια ματιά στα είδη αρνητικών σκέψεων και τις επιπλοκές τους για την υγεία.

1. Κυνισμός

Ο κυνισμός είναι η γενικότερη δυσπιστία στους ανθρώπους. Είναι ένας ολοένα αυξανόμενος τρόπος σκέψης – και αυτό είναι αρκετά άσχημο, αφού οι ερευνητές έχουν συνδέσει τον κυνισμό με αυξημένο κίνδυνο για άνοια.

Τα ευρήματα αυτά ισχύουν ακόμα και αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα. Η άνοια είναι μία από τις παγίδες του κυνισμού. Το 2009 οι ερευνητές συνέδεσαν τον κυνισμό με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο στις γυναίκες.

2. Εχθρικότητα

Αν θέλετε να πάθετε εγκεφαλικό, τότε να φέρεστε άσχημα σε όλους. Αυτή την συμβουλή συμπεραίνουμε από τα ευρήματα μιας έρευνας του 2014. Στην έρευνα αυτή, άτομα με μεγαλύτερα σκορ σε τεστ εχθρικότητας έδειξαν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό. Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο. Υπάρχουν όμως κάποιες θεωρίες που θα αναλύσουμε στο νούμερο 3.

3. Χρόνιος θυμός

Το κλειδί εδώ είναι η λέξη «χρόνιος». Ο θυμός είναι απολύτως φυσιολογικό συναίσθημα. Το πρόβλημα είναι όταν γίνεται μόνιμη διάθεση ή αντίληψη για τον κόσμο, όπως λέει η Dr. Emiliana Simon-Thomas. Με άλλα λόγια, αν εκνευρίζεστε με τα πάντα, τότε σας περιμένουν δύσκολα. Πόσο δύσκολα; Υπάρχει 19% υψηλότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο και 70% για θάνατο από καρκίνο.

Αλλά γιατί;

Η αρνητική επίδραση του θυμού είναι εύκολο να εξηγηθεί. Ο θυμός βάζει το σώμα σε μια κατάσταση όπου πρέπει να μαλώσει ή να φύγει. Τα επίπεδα κορτιζόνης και ο καρδιακός παλμός αυξάνονται καθώς τα αιμοφόρα αγγεία σφίγγουν. Αν είστε συνεχώς θυμωμένοι, τότε αυτό συμβαίνει συνεχώς. Τα τοιχώματα των αρτηριών σας καταστρέφονται.

Ο τρόπος με τον οποίο ο θυμός αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο θα μπορούσε να μας δείξει πώς η εχθρικότητα και ο κυνισμός επηρεάζουν το σώμα. Όταν το σώμα μπαίνει σε αυτή την κατάσταση, η αυτο-επούλωση δεν είναι προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει καταστροφή. Ακόμα και τα πιο υγιή σώματα βομβαρδίζονται από καρκινογόνα και άλλες τοξίνες.

Το αρνητικό μυαλό περιορίζει τους πόρους που θα έπρεπε να πολεμούν αυτά τα πράγματα. Ή ίσως υπάρχει κάτι άλλο που κάνει την αρνητική σκέψη τόσο ισχυρή. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι το φαινόμενο αυτό είναι πραγματικό.

Δείτε το βίντεο για να μάθετε περισσότερα:

Εσείς το γνωρίζατε;

Credit: davidwolfe.com

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta