Προσοχή! Δείτε ΤΙ πρέπει να Κάνετε αν Αντιληφθείτε ότι Υπάρχει διαρροή Φυσικού Αερίου στο Σπίτι σας.

Οι σωστές ενέργειες κατά τη διάρκεια έκτακτων καταστάσεων μπορούν να σώσουν ζωές. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι να κάνουμε, όταν μετράει κάθε λεπτό. 

Σας παρουσιάζουμε βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνετε αν σας μυρίσει φυσικό αέριο μέσα στο σπίτι.

Κλείστε αμέσως τις βαλβίδες του φυσικού αερίου

Συνήθως η βαλβίδα βρίσκεται ακριβώς πίσω από την κουζίνα. Μη προσπαθήσετε να βρείτε μόνοι σας τη διαρροή, καθώς μπορεί να περάσουν πολύτιμα δευτερόλεπτα. Η πρώτη ενέργεια είναι να κλείσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διαρροή του γκαζιού.

Αν το σημείο της διαρροής έπιασε φωτιά, τότε σε καμία περίπτωση μη σβήνετε μόνοι σας τη φωτιά. Μέχρι να εξαντληθεί το γκάζι, δε θα εκραγεί.

Σε αυτή τη περίπτωση, χρειάζεται να κλείσετε το γκάζι, και αν αυτό δεν είναι δυνατό, να εγκαταλείψετε αμέσως το σπίτι και να καλέσετε τη πυροσβεστική. Ανοίξτε όλα τα παράθυρα στο χώρο. Ο αερισμός του χώρου θα βοηθήσει να καθαριστεί ο αέρας.

Μην ανοίγετε τα φώτα και άλλες συσκευές, και κλείστε αυτές που ήδη λειτουργούν.

Σε καμία περίπτωση μην ανοίξετε καμία ηλεκτρική συσκευή ή φώτα, να θυμάστε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αναφλεγεί με την παραμικρή λάμψη. Βγαίνοντας από το διαμέρισμα, κλείστε τον γενικό πίνακα του ηλεκτρισμού.

Μη κάνετε καμία κλήση από το κινητό όσο βρίσκεστε στο διαμέρισμα

Καλέστε τη πυροσβεστική ή την υπηρεσία φυσικού αερίου σε εξωτερικό χώρο ή καλέστε από γειτονικό σπίτι.

Περιμένετε σε εξωτερικό χώρο μέχρι να φτάσουν οι ειδικοί. Σε καμία περίπτωση μην επιστρέψετε σπίτι για να επιδιορθώσετε μόνοι σας τη διαρροή.

Για να αποφύγετε ακραίες καταστάσεις διαρροής γκαζιού, οι ειδικοί σε έκτακτες καταστάσεις συστήνουν τους ακόλουθους απλούς κανόνες: 

  • Μην εγκαθιστάτε ή μην επιδιορθώνετε μόνοι σας τη κουζίνα γκαζιού.
  • Αν δείτε ότι μία εστία έχει σβήσει, μη προσπαθήσετε να την ανάψετε αμέσως. Κλείστε το γκάζι, αερίστε καλά το χώρο, και περιμένετε η εστία να κρυώσει, και μετά ανάψτε.
  • Μη χρησιμοποιείτε τις εστίες γκαζιού για θέρμανση.
  • Όταν ανάβετε τον φούρνο, σιγουρευτείτε ότι η φωτιά καίει στο εσωτερικό του φούρνου.
  • Δώστε προσοχή στο χρώμα της φωτιάς. Πρέπει να είναι φωτεινή μπλε. Αν δείτε κόκκινο, πράσινο ή πορτοκαλί χρώμα, τότε καλύτερα να καλέσετε έναν ειδικό.

Credit: Adme

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta