Εσείς γνωρίζετε Κάθε Πότε Πρέπει να λούζετε τα Μαλλιά μας; Η απάντηση θα σας Σοκάρει!

Amanda Coggin, left, and Kelsei Loche, right, getting hair washed with AVEENO Nourish+ Shampoo at James Joseph Salon in Boston, Wednesday, May 27, 2009. To celebrate the introduction of the the AVEENO Nourish+ Hair Care Collection, the AVEENO brand gave women in Boston, Minneapolis and Seattle the chance to rewrite their hair's past and give it new life. (Bizuayehu Tesfaye/AP Images for AVEENO)

Δεν είναι μυστικό ότι τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής μπορεί να είναι ακριβά – ειδικά αν αγοράζετε την γυναικεία έκδοση. Και το πόσο συχνά τα αγοράζετε και τα χρησιμοποιείτε έχει μεγάλη επίδραση στον μηνιαίο προϋπολογισμό σας.

Υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που πιθανόν να χρειάζονται σε καθημερινή βάση, όπως σαπούνι, καθαριστικό προσώπου, κ.α. – αλλά το σαμπουάν; Αν λούζεστε πολύ συχνά, μπορεί να χαλάτε πολλά χρήματα και ταυτόχρονα να κάνετε ζημιά και στα μαλλιά σας!

Σύμφωνα με την Procter & Gamble, οι Αμερικανοί λούζονται κατά μέσο όρο 4,59 φορές την εβδομάδα – διπλάσιες από τους Ιταλούς και τους Ισπανούς. Είναι όντως απαραίτητο; Οι ειδικοί λένε όχι. Στην πραγματικότητα είναι υπερβολικά συχνό, γιατί το σαμπουάν διώχνει το φυσικό έλαιο των μαλλιών, το σμήγμα.

Κάθε πότε πρέπει να λούζεστε;

Σύμφωνα με την Michelle Hanjani, δερματολόγο στο τμήμα Δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Columbia University στην Νέα Υόρκη, πρέπει να λούζεστε μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα – το περισσότερο. “Αν λούζεστε καθημερινά, απομακρύνετε το σμήγμα”, είπε η δερματολόγος στο NPR. “Έτσι, οι αδένες λιπαρότητας παράγουν περισσότερο σμήγμα για να αναπληρώσουν γι’αυτό που χάθηκε.”

Άλλοι ειδικοί λένε ότι είναι εντάξει να λούζεστε καθημερινά, εκτός κι αν τα μαλλιά αρχίζουν να σπάνε. Αλλά παρ’όλο που είναι εντάξει, οι δερματολόγοι λένε ότι σίγουρα δεν είναι απαραίτητο και δεν είναι καλό για τα μαλλιά. Καθορίστε την προσωπική σας ρουτίνα
Το πόσο συχνά λούζεστε εξαρτάται από τον τύπο μαλλιών σας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (ADA), αν το κρανίο σας είναι πολύ λιπαρό, μπορείτε να λούζεστε πολύ συχνά – ακόμη και κάθε μέρα – χωρίς να ανησυχείτε. Αν κάνετε χημικές θεραπείες στα μαλλιά, τότε δεν είναι πολύ λιπαρά, άρα πρέπει να λούζεστε πιο σπάνια. Η ADA λέει ότι όσο μεγαλώνουμε, το κρανίο τείνει να γίνεται λιγότερο λιπαρό, αρά δεν χρειάζεται συχνό λούσιμο.

Αν τα μαλλιά σας λαδώνουν, ή εσείς τα νιώθετε έτσι, μπορείτε να πάρετε ένα ξηρό σαμπουάν – λουστείτε μέρα παρά μέρα ή κάθε δύο μέρες και χρησιμοποιήστε ξηρό σαμπουάν για τις υπόλοιπες.

Δείτε μερικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Κανονικά ως ξηρά μαλλιά: Λουστείτε μία με δύο φορές την εβδομάδα.
  • Λεπτά μαλλιά: Λουστείτε καθημερινά ή μέρα παρά μέρα, αλλά και πάλι εξαρτάται από εσάς.
  • Πυκνά, άγρια ή σγουρά μαλλιά: Μόνο 2 φορές την εβδομάδα.

Αν και οι γνώμες των ειδικών διαφέρουν, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το πόσο συχνά λούζεστε εξαρτάται από εσάς. Λένε ότι ακόμα και αν δεν λούζεστε συχνά, πρέπει να καθαρίζετε το κρανίο σας δύο φορές την εβδομάδα για να αποφύγετε την υπερβολική παραγωγή και συσσώρευση ελαίων.

Υπάρχουν τρόποι να πλύνετε το κρανίο σας και τα μαλλιά σας πιο αποτελεσματικά, για να παραμείνουν υγιή και να μην χαλάτε σαμπουάν.

Δείτε μερικές συμβουλές από την ADA:

  • Λούστε τα λιπαρά μαλλιά πιο συχνά
  • Λούστε τα μαλλιά που υπόκεινται σε χημικές θεραπείες λιγότερο συχνά.
  • Αν δείτε νιφάδες στα μαλλιά σας, τότε δεν λούζεστε αρκετά συχνά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιτυρίδα ή άλλες ασθένειες του κρανίου.
  • Επικεντρωθείτε στο λούσιμο: Όταν λούζεστε, επικεντρωθείτε κυρίως στο καθάρισμα του κρανίου αντί να πλένετε ολόκληρο το μήκος των μαλλιών. Η ADA λέει ότι το απλό πλύσιμο των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει φριζάρισμα.
  • Χρησιμοποιήστε conditioner μετά από κάθε φορά που χρησιμοποιείτε σαμπουάν, εκτός κι αν χρησιμοποιείτε σαμπουάν 2 σε 1.

Πώς βοηθά το conditioner:

  • Βελτιώνει την όψη των κατεστραμμένων ή ταλαιπωρημένων μαλλιών αυξάνοντας την λάμψη τους
  • Μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό
  • Κάνει τα μαλλιά πιο δυνατά
  • Προστατεύει από τις βλαβερές ακτινοβολίες UV

Μην χρησιμοποιείτε conditioner σε όλο το μήκος των μαλλιών, μόνο στις άκρες.

Επιλέξτε ένα σαμπουάν και ένα conditioner που να είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον δικό σας τύπο μαλλιών:

  • Αν τα βάφετε, επιλέξτε ένα σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά
  • Αν είναι ταλαιπωρημένα, επιλέξτε ένα σαμπουάν 2 σε 1

Προστατέψτε τα μαλλιά σας από το χλώριο όταν πάτε σε πισίνες:

  • Βρέξτε τα και βάλτε conditioner πριν πάτε για κολύμπι
  • Φορέστε ένα σφιχτό σκουφάκι
  • Πάρτε ένα ειδικό σαμπουάν και conditioner για κολυμβητές για μετά το κολύμπι.

Η ADA επίσης λέει ότι η τιμή των σαμπουάν και conditioner δεν καθορίζει την αποτελεσματικότητα τους – οι περισσότερες εταιρίες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Γι’αυτό δεν χρειάζεται να αγοράσετε το πιο ακριβό για να έχετε υγιή μαλλιά!

Credit: rare.us

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta