Βαρώσια – Η πόλη φάντασμα της Κύπρου που εδώ και 40 χρόνια παρακμάζει υπό την Τουρκική κατοχή

Τα πολιτικά συστήματα ανά τον κόσμο, πολλές φορές είναι τόσο περίπλοκα και “παίζονται” τόσα συμφέροντα από πίσω, που μας είναι αδύνατον να γνωρίζουμε όλους τους παράγοντες που οδηγούν σε κάποια γεγονότα.

Το πιο λυπηρό -και άδικο- όμως σημείο, είναι όταν η ρίξη δύο διαφορετικών πολιτικών σκοπιμοτήτων ξεσπάει στον απλό πληθυσμό… Η Βαρώσια είναι μια παραθαλλάσια πόλη της Κύπρου και το πιο τρανό παράδειγμα τέτοιων εξελίξεων.

Μέχρι το 1974 η Βαρώσια άκμαζε και όσοι έμεναν εκεί τον καιρό εκείνο, την παρομοίαζαν με τη γαλλική Riviera.

Getty

Στο απόγειό της φιλοξενούσε διάσημους και εκατομμυριούχους απ’ όλο τον κόσμο, όπως ο Richard Burton, η Brigitte Bardot και η Elizabeth Taylor.

Σήμερα όμως, οι μόνοι κάτοικοι της Βαρώσιας είναι άγρια ζώα και μερικοί Τούρκοι στρατιώτες που ακόμη ελέγχουν την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο το 1974, οι Τούρκοι κατέλαβαν το βορειότερο κομμάτι του νησιού (το 1/3 της συνολικής έκτασης της Κύπρου) ως απάντηση σε πραξικόπημα που υποκινήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση.

Οι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή κατά την επέλαση των Τούρκων στρατιωτών στο νησί, με προορισμό τη Βαρώσια.

Αρκετά προσωπικά αντικείμενα αυτών των ανθρώπων και μέρος της περιουσίας τους, αναγκαστικά έμεινε πίσω. Κάποιοι μάλιστα θυμούνται ότι άφησαν ακόμη και τις κατσαρόλες με το φαγητό όπως ήταν πριν εξαφανιστούν τρομοκρατημένοι…

Το 1984 η διαχείριση της Βαρώσιας πέρασε στα Ηνωμένα Έθνη και γύρω της δημιουργήθηκε η Πράσινη Γραμμή, μια νεκρή ζώνη δηλαδή που καθόριζε τα νέα -πλέον- σύνορα.

Τα απαγορευτικά μέτρα που αφορούσαν την είσοδο στη Βαρώσια ίσχυαν μέχρι και το 2003, οπότε και άρθηκαν μερικώς επιτρέποντας σε Κύπριους και Τούρκους να επισκεφθούν την περιοχή.

Αυτό όμως ισχύει μόνο για όσους μπορούν να αποδείξουν ότι ήταν κάτοικοί της. Οι Τούρκοι στρατιώτες έχουν εντολές να πυροβολούν εν ψυχρώ όλους τους παραβάτες…

Παρόλα αυτά, κάποιοι γενναίοι φωτογράφοι ρίσκαραν τη ζωή τους για μερικά πλάνα της κάποτε πανέμορφης πόλης.

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta