Έχετε σκεφτεί ποτέ, γιατί η Παραλία μας Χαλαρώνει τόσο πολύ; Αυτοί είναι 3 επιστημονικοί λόγοι που το επιβεβαιώνουν

Έχετε αισθανθεί ποτέ ιδιαίτερα ήρεμοι και χαλαροί όταν γυρνάτε σπίτι ύστερα από μερικές ώρες που έχτε περάσει στη παραλία; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα συμφωνήσουν ότι η θάλασσα, με το ήπιο κλίμα και τα σταθερά κύματα, έχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα στην ψυχοσύνθεσή μας. Αλλά γνωρίζατε ότι θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει δραματικά τη συνολική σας ευεξία και την ψυχική σας υγεία;

Η Lora Fleming, του Πανεπιστημίου του Έξετερ στην Αγγλία, υποστηρίζει ότι η χρήση της θάλασσας για ιατρικούς λόγος, είναι καλά εδραιωμένη εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Πίσω στον 18ο αιώνα, οι γιατροί πρότειναν ειδικές θεραπείες σε λουτρά με θαλασσινό νερό. Η Fleming σημειώνει επίσης, ότι παρόλ’ αυτά, οι επιστήμονες έχουν μόλις πρόσφατα άρχισει να πειραματίζονται σχετικά με τα οφέλη που έχει η παραλία στην υγεία μας.

1. Ενεργοποιεί τον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου μας
Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι το τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου που συχνά συνδέεται στενά με το συναίσθημα και την ενδοσκόπηση (αν και έχει πολλές λειτουργίες). Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου δραστηριοποιείται όταν ακούμε τον ήχο της θάλασσας.

2. Μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης
Η κατευναστική επίδραση της παραλίας μπορεί επίσης να συνδεθεί άμεσα με τον ήχο που κάνουν τα κύματα όταν “σκάνε” στην ακτή. Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος είναι πιο χαλαρός όταν εκτίθεται σε ήχους που έχουν ένα ξεχωριστό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Το ηχητικό κύμα πρέπει να είναι μεσαίου εύρους, χαμηλής έντασης και να περιλαμβάνει αρμονικές συχνότητες. Τα φυσικά κύματα που δημιουργούνται από τον ωκεανό έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που μπορεί, σε υψηλούς αριθμούς, να στρεσάρει το σώμα και την ψυχική υγεία σας. Μπορεί να προκαλέσει έλκη, συμβάλει στην καρδιακή νόσο και στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ορισμένοι θορύβοι, όπως ενός κυκλοφοριακού χάους ή ένας έντονος, αρκετά δυνατός ήχος, μπορεί να προκαλέσουν την απελευθέρωση αυτής της ορμόνης. Οι θόρυβοι των κυμάτων έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης και βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών που συνδέονται με αυτήν.

3. Η επίπεδη, αδιατάρακτη επιφάνεια του νερού, μας ηρεμεί
Όταν βλέπουμε τα ήρεμα νερά της θάλασσας, αισθανόμαστε γαλήνιοι. Ο νευροεπιστήμονας Michael Merzenich υποστηρίζει μάλιστα ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν βρίσκονται σε χώρους που δεν είναι περίπλκοι. Στη φασαρία της πόλης, είμαστε συνέχεια σε εγρήγορση. Ο ωκεανός, ωστόσο, μας ηρεμεί.

Έτσι με την πρώτη ευκαιρία που θα σας δωθεί, επιλέξτε να πάτε σε μια παραλία. Θα αισθανθείτε ανανεωμένοι και γαλήνιοι.

Credits: Daily Vibes

Related posts

Έρχονται βαριές ποινές: Στη φυλακή όσοι έχουν χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο – Ποıοı κινδυνεύουν άμεσα

25η Μαρτίου – Ξέσπασε ο Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ντpoπή να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο»

Επανήλθαν Facebook, Instagram και Messenger – Η απάντηση της Meta