Tα 10 πιο ακριβά στρατιωτικά αεροπλανοφόρα, μαχητικά αεροπλάνα και υποβρύχια

Έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια δολάρια στους πολεμικούς εξοπλισμούς των στρατών όλου του κόσμου.
Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και Η.Π.Α, Κίνα, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ινδία έχουν στο οπλοστάσιό τους τα ακριβότερα στρατιωτικά μέσα μεταφοράς. Η Huffington Post βρήκε τα δέκα ακριβότερα στρατιωτικά μέσα μεταφοράς και σας τα παρουσιάζουμε.

INS Vikramaditya – 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Πρόκειται για ένα τροποποιημένο αεροπλανοφόρο που αγοράστηκε από το στρατό της Ινδίας. Ζυγίζει 44.500 τόνους ενώ έχει 283 μέτρα μήκος και 200 πλάτος.

B-2 Spirirt Stealth Bomber – 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Eίναι ένα Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, το οποίο διαθέτει τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) και έχει σχεδιαστεί να διεισδύει σε πυκνές αντιαεροπορικές άμυνες ενώ είναι σε θέση να μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά όπλα.
Το βομβαρδιστικό έχει πλήρωμα δύο πιλοτών και μπορεί να μεταφέρει έως και ογδόντα βόμβες των 500 λιβρών (230 κιλά) κλάσης JDAM GPS, ή δεκαέξι B83 πυρηνικές βόμβες των 2.400 λιβρών (1.100 κιλά). Το Β-2 είναι τα μόνο stealth αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει μεγάλο φορτίο όπλων αέρος-επιφανείας.
Αν και αρχικά είχε σχεδιαστεί κυρίως ως πυρηνικό βομβαρδιστικό, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη για να ρίξει συμβατικές βόμβες στη Σερβία κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου το 1999, και η χρήση του συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

Varyag Aircraft Carrier – 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου. Όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991,μεταφέρθηκε στην Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια πωλήθηκε σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο για μόλις 20 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς κινητήρα ή πηδάλιο.

Virginia Class Submarine – 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Η κλάση Virginia είναι από τα πλέον σύγχρονα αποκτήματα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Σχεδιάστηκαν εξ’ αρχής με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων καθότι το ικανότερο Seawolf ήταν ιδιαίτερα ακριβό.
Τα υποβρύχια μπορούν να δράσουν τόσο σε ωκεάνιες όσο και σε παράκτιες περιοχές ενώ έμφαση έχει δοθεί στους αισθητήρες και στα συστήματα επεξεργασίας πληροφοριών ώστε το υποβρύχιο να λειτουργεί ως απόληξη του συνολικού συστήματος συλλογής πληροφοριών του ναυτικού.
Γι’ αυτό το λόγο το Virginia είναι εξοπλισμένο με σύστημα περισκοπίων που δεν διαπερνά το κύτος (non-hull penetrating mast) και το οποίο φέρει ηλεκτρο-οπτικό σύστημα υψηλής ανάλυσης και πολλαπλών αισθητήρων ενώ το σύστημα σόναρ που περιλαμβάνει ενεργά και παθητικά στοιχεία είναι ότι πιο σύγχρονο σε αμερικανικό υποβρύχιο και κατά το σχεδιασμό του έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία στα δύσκολα παράκτια περιβάλλοντα, εκεί δηλαδή που θεωρείται πιθανό να επιχειρεί το αμερικανικο ναυτικό για τα επόμενα χρόνια.

Bush’s USS America – 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Το USS America είναι ένα LHA 6 αμφίβιο σκάφος και ένα από τα νεότερα πολεμικά πλοία των Η.Π.Α. Αυτό το πολεμικό πλοίο μεταφέρει μέχρι και 34 αεροπλάνα, εκ των οποίων δέκα μαχητικά αεροσκάφη.

Charles de Gaulle – 4 δισεκατομμύρια δολάρια

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο για να ενισχύσει τις γαλλικές δυνάμεις που ήδη μάχονται κατα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ειναι εντυπωσιακό.

HMS Astute – 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Το βρετανικό υποβρύχιο είναι πιο σύνθετο από διαστημόπλοιο και ικανό να πλέει ανά τον κόσμο χωρίς να βγαίνει στιγμή στην επιφάνεια. Το «HMS Astute» έχει μήκος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου (97 μέτρα) και πλάτος όσο τέσσερα λεωφορεία. Ο κινητήρας του τροφοδοτείται με πυρηνική ενέργεια και το βοηθά να ταξιδεύει με ταχύτητα άνω των 20 κόμβων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάνει λιγότερο θόρυβο από ένα μωρό δελφίνι, με αποτέλεσμα να περνάει απαρατήρητο από τα εχθρικά σόναρ, ενώ αντιθέτως το δικό του σόναρ είναι τόσο εξελιγμένο που μπορεί να αντιληφθεί οποιαδήποτε κίνηση σε ακτίνα 3.000 ναυτικών μιλίων. Μπορεί, δηλαδή, να βρίσκεται αγκυροβολημένο σε βρετανικό λιμάνι και να ανιχνεύει τις κινήσεις των πλοίων στη Νέα Υόρκη.

DDG 1000 Zumwalt-Class Destroyer – 7 δισεκατομμύρια δολάρια

Το Zumwalt είναι μια νέα κατηγορία καταστροφέων που στοχεύει να έχει μια low radar signature και να είναι το μικρότερο στην κατηγορία του. Το πλοίο έρχεται επίσης με ένα πολύ διαφορετικό κέντρο διοίκησης, που μοιάζει πολύ περισσότερο με αυτό των διαστημικών σκαφών που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην τηλεόραση.

HMS Queen Elizabeth – 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Το αεροπλανοφόρο των 72.000τόνων θα είναι το μεγαλύτερο πλοίο που θα έχει ναυπηγηθεί για το βρετανικό ναυτικό και θα φέρει τα νέα μαχητικά STOVL F-35.Συνολικά θα επιχειρούν 36 μαχητικά ενώ το κόστος της κατασκευής θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

USS Gerald Ford – 13 δισεκατομμύρια δολάρια

Το USS Gerald Ford είναι το πρώτο από τα αεροπλανοφόρα επόμενης γενιάς.Το Ναυτικό των ΗΠΑ το εγκαινίασε το Σάβατο. Κόστισε 13 δις δολάρια, έχει ύψος 25 ορόφων, 102.000 τόνους βάρος, 337 μέτρα μήκος και 77 μέτρα πλάτος.
Εκτός από την καινοτόμο αρχιτεκτονική του και τα τελευταίας γενιάς ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, το εν λόγω αεροπλανοφόρο είναι το πρώτο στο οποίο ενσωματώνονται τεχνολογίες ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, προκειμένου για την απογείωση των μαχητικών αεροσκαφών.

Related posts

Θα δίνατε το παλτό σας σε ένα μικρό παιδί που κρυώνει;

Έφερε τα Χριστούγεννα στις καρδιές μας: 10χρονο αγόρι με αυτισμό τραγουδάει σε σούπερ μάρκετ και γνωρίζει την αποθέωση

«Μη με αφήσεις ποτέ (γιατί θα σου κάνω κακό)»:Συγκλονίζει η ταινία μικρού μήκους της Lacta για τις γυναικοκτονίες