ΦΙΛΟΤΙΜΟ: Το μεγάλο μυστικό των Ελλήνων…

Ποιο είναι το μυστικό των Ελλήνων; Αυτό που τους ωθεί να μεγαλουργήσουν, να πολεμήσουν τον εχθρό, να αντισταθούν στο φασισμό, να διακριθούν ως πολίτες στις νέες τους πατρίδες; Ενα βίντεο επιχειρεί να αποκαλύψει το μυστικό των Ελλήνων, επικεντρώνοντας στο φιλότιμο.

Έλληνες που διαπρέπουν στους τομείς της φιλανθρωπίας, της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης εξηγούν στο διεθνές κοινό τι σημαίνει η λέξη «φιλότιμο».

Οι διεθνούς φήμης Έλληνες συμμετέχουν σε βίντεο με τίτλο «Φιλότιμο: Το ελληνικό μυστικό», που δημιούργησε και ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Washington Oxi Day Foundation».

Μέσω του συγκεκριμένου βίντεο, το ίδρυμα στοχεύει να ενημερώσει το διεθνές κοινό για αυτή τη μοναδικής σημασίας ελληνική λέξη που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των Ελλήνων, αλλά και να εμπνεύσει τους σύγχρονους ανθρώπους διαδίδοντας την έννοια του φιλότιμου.

Ενα βίντεο ιδιαίτερα υποκινητικό σε μία εποχή κρίσης για την Ελλάδα και με πληγωμένο το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων που αξίζει να δουν όλοι.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο βίντεο είναι ο πρόεδρος του ΔΣ του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, ο πολιτικός αναλυτής Τζορτζ Στεφανόπουλος, η δημιουργός της «Huffington Post», Αριάνα Χάφινγκτον, ο επιχειρηματίας Τζον Κάλαμος και ο επενδυτής Τζιμ Χάνος.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Τζορτζ Στεφανόπουλος: «Δϋσκολο να σκεφτείς μία λέξη πιο εύστοχη, ποιο θετική… μία τέλεια λέξη».
Γιώργος Λογοθέτης (Chairman and CEO of the Libra Group): «Είναι μια μοναδική ελληνική έννοια».

Αριάνα Χάφιγκτον: «Φαίνεται να συνοψίζει το καλύτερο του ελληνικού χαρακτήρα …. Είναι ό, τι σημαίνει για μια καλή ζωή».

Αντώνης Η. Διαματάρης (Εκδότης /διευθυντής «Εθνικού Κήρυκα»): «Είναι η λέξη που περιγράφει έναν τρόπο ζωής».

Ντιν Μητρόπουλος (επιχειρηματίας): «Είναι μια αίσθηση για το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται την ανθρωπότητα …. Προσπαθώ να ζήσω την ουσία της λέξης όσο πιο συχνά μπορώ στη ζωή μου».

Μπομπ Κόστας (TV sportscaster): «Είναι το ελληνικό πνεύμα να κάνει το σωστό και το έντιμο, ακόμα και όταν τα συμφέροντα κάποιου και ίσως, ακόμη και η ίδια η ζωή του τίθενται σε κίνδυνο».

Ανδρέας Δρακόπουλος (Director and Co-President of the Stavros Niarchos Foundation): «Είτε αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να κερδίζει κάποιος λιγότερα χρήματα, είτε αυτό ότι κάποιος δεν πρόκειται να σε αγαπήσει, φιλότιμο σημαίνει ότι το κάνει με βάση τη δική του αίσθηση του καθήκοντος … είναι μέσα στο DNA των Ελλήνων και της ανθρωπότητας, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να προκληθεί».

Τεντ Σπυρόπουλος (Πρόεδρος” Plant Your Roots in Greece”): «Φιλότιμο είναι η μοναδική λέξη για τον άνθρωπο να εκφράσει τον εαυτό του».

Ουίλιαμ Ανθόλις (managing Director of the Washington, D.C.-based Brookings Institution): «…Είναι προσωπική θυσία, κάλεσμα από ψηλά… κάθε συναλλαγή στη ζωή που αφήνει μια εικόνα της στο μυαλό κάποιου άλλου για το ποιος είσαι και ποια η αξία σου».

Τζον Κάλαμος (Investment fund owner): «Αφορά την τιμή αλλά και την γνώση».

Γκρέγκορι Νάγκι (Director of Harvard’s Center for Hellenic Studies): Το φιλότιμο «θα μπορούσε να μεταφραστεί σαν αγάπη της τιμής ή σεβασμού της τιμής».

Ιερέας Αλεξ Καρλούτσος: «Είναι αγάπη και τιμή… Ενυπάρχει στις μεγάλες μάχες, στο πέρασμα των Θερμοπυλών. Ηξεραν ότι θα πεθάνουν. Είναι αυτό που οδήγησε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να τονίσει τη λεβεντιά των Ελλήνων ενάντια στις συντριπτικές πιθανότητας και να πει: ‘δεν θα λέμε ότι οι Ελληνες μάχονται ως ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες μάχονται ως Ελληνες’».

Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος: «Είναι σύνθετος όρος, που εμπερικλείει ευπρέπεια, αξιοπρέπεια, σεβασμό, τιμή, αλήθεια και ειλικρίνεια».

Λουκάς Τσίλας (πρώην πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ και νυν εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ωνάση): «Κάθε φορά που αποκλίνεις από έντιμη και αξιοπρεπή συμπεριφορά και διαβίωση, οι άνθρωποι θα σε ρωτήσουν: δεν έχεις φιλότιμο;».

Τζον Κατσιματίδης: «Εάν δεν ενεργείς σωστά η κοινότητα θα σε υποτιμήσει. Δεν ντροπιάζεις μόνο τον εαυτό σου αλλά όλη σου την οικογένεια».

Τέλος, ο φιλόσοφος Θαλής έχει ίσως την τελική απάντηση: «Φιλότιμο για τον Ελληνα είναι σαν την αναπνοή του. Ενας Ελληνας χωρίς αυτό δεν είναι Ελληνας».

Το ίδρυμα «Washington Oxi Day Foundation» (www.oxidayfoundation.org) ιδρύθηκε το 2011 με στόχο την πληροφόρηση των φορέων χάραξης πολιτικής και του κοινού της Αμερικής σχετικά με τη ζωτική συμβολή της Ελλάδας στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και στην προβολή σύγχρονων ηρώων που επιδεικνύουν το ίδιο θάρρος με τους Έλληνες και συνεχίζουν να μάχονται για την προστασία και την προαγωγή της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η λειτουργία του οργανισμού υποστηρίζεται και από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Δείτε το βίντεο για το φιλότιμο…

Related posts

Θα δίνατε το παλτό σας σε ένα μικρό παιδί που κρυώνει;

Έφερε τα Χριστούγεννα στις καρδιές μας: 10χρονο αγόρι με αυτισμό τραγουδάει σε σούπερ μάρκετ και γνωρίζει την αποθέωση

«Μη με αφήσεις ποτέ (γιατί θα σου κάνω κακό)»:Συγκλονίζει η ταινία μικρού μήκους της Lacta για τις γυναικοκτονίες