Συμβουλές οικονομίας όταν επισκέπτεστε το σούπερ μάρκετ

Τα τρόφιμα και τα πάγια έξοδα του σπιτιού απορροφούν κάθε μήνα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων σας. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να κρατήσετε τις δαπάνες διατροφής υπό έλεγχο.

1. Φάτε στο Σπίτι. Ένα δείπνο σε εστιατόριο είναι μια ακριβή επιλογή. Κάθε θρεπτικό γεύμα που θα παραγγείλετε σε ένα εστιατόριο, μπορείτε να το παρασκευάσετε στο σπίτι σας σε ένα κλάσμα της τιμής που θα πληρώνατε.

2. Αγορές με σχέδιο. Για την ελαχιστοποίηση της δαπάνης, ετοιμάστε μια λίστα με ψώνια, πριν φύγετε από το σπίτι.

3. Τα σουπερ μάρκετ έχουν σχεδιαστεί για να σας κάνουν να διασχίζετε έναν λαβύρινθο διαδρόμων, προκειμένου να φτάσετε στα πιο βασικά προϊόντα. Αν επιμείνετε στην λίστα των τροφίμων που απαιτούνται, δεν θα μπείτε στον πειρασμό.

4. Όταν είστε στο σούπερ μάρκετ πεινασμένοι, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμπληρώσετε το καλάθι σας με περιττές και δαπανηρές αγορές, που απευθύνονται περισσότερο στη γεύση και λιγότερο στον προϋπολογισμό σας. Κάντε ψώνια με γεμάτο στομάχι.

5. Αποφύγετε παρασκευασμένα τρόφιμα. Είναι εύκολο να αγοράσει κανείς έτοιμα γεύματα, χωρίς να σκεφτεί και να συγκρίνει την τιμή.

6. Αν δεν σας αρέσει το νερό που βγαίνει από τη βρύση, τότε αγοράστε ένα φίλτρο νερού. Έχει υπολογιστεί ότι το ανά φιάλη κόστος του φίλτρου είναι σημαντικά μικρότερο από το κόστος του εμφιαλωμένου νερού.

7. Στο σούπερ μάρκετ χωρίς παιδιά. Με τα παιδιά στο σούπερ μάρκετ σημαίνει περισσότερο χρόνο παραμονής στο σουπερ μάρκετ. Όμως, από την πείρα σας γνωρίζετε ότι κάθε επιπλέον λεπτό που ξοδεύετε εκεί, αυξάνει την πιθανότητα αγορών «άχρηστων» προϊόντων.

8. Πολλές φορές η αγορά χύμα προϊόντων π.χ. όσπρια, ρύζι κ.α. μπορεί να σημάνει σημαντική οικονομία. Ο κίνδυνος είναι να αγοράσετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε.

9. Εάν το κατάστημα που επισκέπτεστε έχει μια κάρτα ανταμοιβής, φροντίστε να εγγραφείτε. Προσοχή όμως στις ημερομηνίες που τίθενται, για την εξαργύρωση τους.

10. Χρησιμοποιήστε κουπόνια. Τα εκπτωτικά κουπόνια παρέχουν έναν εύκολο τρόπο για να εξοικονομήσετε χρήματα.

11. Τοπικά προϊόντα. Σε περιοχές που καλλιεργούνται ή παράγονται τρόφιμα, συχνά μπορείτε να βρείτε χαμηλότερες τιμές και αυτό διότι δεν επιβαρύνονται με το κόστος μεταφοράς.

12. Στα σούπερ μάρκετ τα πιο ακριβά αντικείμενα τοποθετούνται στο ύψος των ματιών. Για να βρείτε τα λιγότερο ακριβά αντικείμενα, κοιτάξτε προς τα κάτω. Επίσης, κοιτάζοντας γύρω –γύρω μπορείτε να βρείτε μια φθηνότερη εναλλακτική λύση.

13. Συγκρίνετε τιμές και καταστήματα. Εξετάζοντας τα εμπορικά σήματα με ταυτόχρονη σύγκριση των τιμών, μπορεί να εξασφαλίστε αθροιστικά μεγάλη οικονομία.

14. Προσέξτε την ετικέτα “ανάλωση κατά προτίμηση πριν”: Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος, η δυνατότητα που έχετε να το καταναλώσετε άμεσα είναι πιο περιορισμένη, με αποτέλεσμα αν λήξει και δεν το έχετε καταναλώσει, να χρειαστεί να βάλετε πάλι το χέρι στην τσέπη.

15. Έχετε την κουζίνα σας εφοδιασμένη. Μία καλά εξοπλισμένη κουζίνα σημαίνει ότι δεν θα ξεμείνει από τα βασικά τρόφιμα.

16. Όχι συχνές επισκέψεις. Η μείωση του αριθμού των επισκέψεων στο σουπερ μάρκετ μειώνει τις πιθανότητες των περιττών αγορών και ελαχιστοποιεί… τη βενζίνη που δαπανάται.

17. Πληρωμή σε μετρητά. Όταν βάζετε τα ψώνια σε πιστωτική κάρτα, στην περίπτωση που δεν την εξοφλήσετε στο ακέραιο κάθε μήνα, τότε πληρώνετε τόκο.

18. Ελέγξτε τον λογαριασμό σας. Πριν πληρώσετε, καλό είναι να ρίξετε μία ματιά στο λογαριασμό, γιατί πάντα γίνονται …λάθη.

Related posts

Θα δίνατε το παλτό σας σε ένα μικρό παιδί που κρυώνει;

Έφερε τα Χριστούγεννα στις καρδιές μας: 10χρονο αγόρι με αυτισμό τραγουδάει σε σούπερ μάρκετ και γνωρίζει την αποθέωση

«Μη με αφήσεις ποτέ (γιατί θα σου κάνω κακό)»:Συγκλονίζει η ταινία μικρού μήκους της Lacta για τις γυναικοκτονίες