Πανελλαδικές Εξετάσεις: Το νέο μεταβατικό σύστημα εισαγωγής που θα εφαρμοστεί το 2016

Πειράματα χωρίς… αιτία. Μια διετία θα είναι ο χρόνος ζωής του νέου εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προτίθεται άμεσα να ξεκινήσει διάλογο για (ακόμα) ένα νέο σύστημα, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2018, κατά την πάγια τακτική οι αλλαγές να πρωτοεφαρμόζονται από την εισαγωγική τάξη κάθε βαθμίδας. Ως εκ τούτου…πρώτοι ενδιαφερόμενοι θα είναι οι μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου όταν θα είναι τελειόφοιτοι το 2016, και κατόπιν -το 2017- οι μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου.
Ειδικότερα, η αλλαγή στην οποία θα προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αφορά το σύστημα των εξετάσεων, που καθιερώθηκε το 2013. Το σύστημα αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μειώνει τα εξεταζόμενα μαθήματα από 6 σε 4 (άρα τον φόρτο των μαθητών και το κόστος της προετοιμασίας) αλλά και το μειονέκτημα ότι περιορίζει τον αριθμό των σχολών που μπορούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι. Ενδεικτικό της διαφοράς του επόμενου (από το 2016) με το ισχύον (έως και φέτος) σύστημα είναι ότι με το σημερινό οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν από 60 έως 250 σχολές, ενώ με το επόμενο το κατώφλι ήταν στις 40 σχολές.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να προσθέσει ένα επιπλέον εξεταζόμενο μάθημα-«μπαλαντέρ», η εξέταση στο οποίο θα διευρύνει, με βάση τον επιστημονικό κλάδο, τις επιλογές κάθε υποψηφίου στις από 60 έως 140 σχολές. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του νέου συστήματος αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, όμως δεν θα διαφέρουν από το σχέδιο που παρουσίασε η «Κ» στις 18 Μαρτίου:
• Θα υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις (θεωρητική, θετική, οικονομική).
• Ως 5ο μάθημα θα οριστούν η Βιολογία, τα Μαθηματικά, οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, η Ιστορία. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος που θέλει ως πρώτο στόχο να εισαχθεί στους Χημικούς-Μηχανικούς, θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις σχολές υγείας (Ιατρική κ.λπ.) εξεταζόμενος -πλην της Γλώσσας, Φυσικής, Μαθηματικών και Χημείας- και στη Βιολογία.
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τελευταίος λύθηκε ο γρίφος του αναλυτικού προγράμματος των «στοχοπροσηλωμένων» υποψηφίων, δηλαδή όσων θέλουν να εισαχθούν μόνο σε μία σχολή (π.χ. Νομική, Ιατρική) και δεν επιθυμούν να εξετασθούν σε 5ο μάθημα. Ο γρίφος είναι ο εξής: Οταν οι υπόλοιποι υποψήφιοι διδάσκονται στο σχολείο το 5ο μάθημα, οι «στοχοπροσηλωμένοι» -και δεν είναι λίγοι- πώς θα απασχολούνται; Θα κάνουν διάλειμμα; Ο γρίφος λύθηκε ως εξής: Ολοι οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν ένα 5ο μάθημα για να διδαχθούν, έστω κι αν δεν εξεταστούν σε αυτό. Ετσι «κλείδωσε» η ενδέκατη μερική ή ριζική αλλαγή που γίνεται στο σύστημα εισαγωγής τα τελευταία 30 χρόνια.

(via)

Related posts

Θα δίνατε το παλτό σας σε ένα μικρό παιδί που κρυώνει;

Έφερε τα Χριστούγεννα στις καρδιές μας: 10χρονο αγόρι με αυτισμό τραγουδάει σε σούπερ μάρκετ και γνωρίζει την αποθέωση

«Μη με αφήσεις ποτέ (γιατί θα σου κάνω κακό)»:Συγκλονίζει η ταινία μικρού μήκους της Lacta για τις γυναικοκτονίες