Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα;

Το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού, προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και σχετίζεται με την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο.

Πριν ξεκινήσουν για την μεγάλη έξοδο ο Θεός μέσω του Μωυσή, τους είπε να συγκεντρωθούν σε μικρές ομάδες και να θυσιάσουν όλες οι οικογένειες από ένα αρνί. Με το αίμα έπρεπε να βάψουν τους παραστάτες των θυρών των σπιτιών τους για να μην εξολοθρευτούν από τον άγγελο του Θεού που εκείνο το βράδυ θα έφερνε θανατικό στα πρωτότοκα κάθε οικογένειας που δεν θα είχε με αυτό το αίμα του αρνιού σημαδέψει την είσοδο του σπιτιού του. Μετά βγήκαν περίπου ένα εκατομμύριο λαός από την Αίγυπτο με εντολή του ίδιου του Φαραώ.

Το βράδυ της εξόδου, κάθε οικογένεια προσέφερε ως θυσία στον Θεό ένα αρνί για να έρθει η σωτηρία του λαού. Στη συνέχεια το έφαγαν χωρίς να του σπάσουν τα κόκαλα. Με το αίμα του αρνιού, έβαψαν τις πόρτες τους.

Οι Ισραηλίτες γιορτάζουν την έξοδό τους από την Αίγυπτο κάθε χρόνο στις 14 του μήνα Νισάν (μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου). Την έξοδο την ονομάζουν Πάσχα, που σημαίνει πέρασμα ή διάβαση, διότι με το πέρασμά τους από την Ερυθρά Θάλασσα πέρασαν από τη σκλαβιά της Αιγύπτου στην ελευθερία. Η γιορτή του Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή των εβραίων και διαρκεί 8 ημέρες.

Το αρνί συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό του θεού που θα σηκώσει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.

Έτσι, οι Έλληνες στα περισσότερα μέρη της χώρας μας, την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα μαζί με το κοκορέτσι. Από την Κυριακή του Πάσχα και για 40 ημέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας “Χριστός Ανέστη” και απαντώντας “Αληθώς Ανέστη”.

(via)

Related posts

Θα δίνατε το παλτό σας σε ένα μικρό παιδί που κρυώνει;

Έφερε τα Χριστούγεννα στις καρδιές μας: 10χρονο αγόρι με αυτισμό τραγουδάει σε σούπερ μάρκετ και γνωρίζει την αποθέωση

«Μη με αφήσεις ποτέ (γιατί θα σου κάνω κακό)»:Συγκλονίζει η ταινία μικρού μήκους της Lacta για τις γυναικοκτονίες