Ανακάλυψε 400 γράμματα κρυμμένα σε ένα κουτί δημητριακών. Αυτό που τον ξάφνιασε περισσότερο όμως, ήταν το ποιος τα έγραψε.

Ο Β’ Π.Π. είναι σίγουρα ένα γεγονός που ποτέ κανείς δε θα ξεχάσει, ακόμη κι αν τα αποτρόπαια εγκλήματά του και οι θρίαμβοι στα πεδία μαχών είναι κάτι που μαθαίνουμε πλέον από βιβλία ιστορίας.

Πολύ λίγα φυσικά αποδεικτικά στοιχεία έχουν απομείνει από εκείνη την εποχή και όσα υπάρχουν βρίσκονται κλειδωμένα σε μουσεία. Είναι συνεπώς εξαιρετικά σπάνιο κάτι καινούριο να ανακαλυφθεί σχετικά με την εποχή εκείνη και ακόμη πιο σπάνιο είναι όταν αυτό συμβαίνει να ρίχνει ένα τελείως διαφορετικό φως στα γεγονότα που έλαβαν χώρα τότε.

Όταν ο Curtis Peters ανακάλυψε μια συστάδα γραμμάτων σε ένα παλιό κουτί δημητριακών, δεν κατάλαβε αμέσως την ιστορική τους αξία.

Δεν είναι κάτι για το οποίο μαθαίνουμε συχνά, αλλά η οπτική των Γερμανών στρατιωτών και οι εμπειρίες τους από την Αμερική σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα διαμόρφωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Όταν λοιπόν οι Γερμανοί μεταφέρθηκαν στην Αμερική ως αιχμάλωτοι, συχνά ανακάλυπταν ότι η ζωή ως αιχμάλωτος πολέμου ήταν πολύ καλύτερη από αυτή ως Γερμανός στρατιώτης…

Σίγουρα δεν ήταν τόσο ακραίο όσο τα σκίτσα της προπαγάνδας το παρουσίαζαν, οι διαφορές όμως ήταν παραπάνω από εμφανείς. Τους δίνονταν πολλές ευκαιρίες να αποτινάξουν από πάνω τους την βάναυση νοοτροπία του στρατιώτη.

Εκτός από ποδοσφαιρικές ομάδες, υπήρχαν θεατρικές ομάδες, όπερα και εκθέσεις τέχνης ώστε οι αιχμάλωτοι να βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους να εκτονώσουν τη βία που ακόμη ήταν μέρος τους.
Βέβαια δεν ήταν όλα χαρά και παιχνίδι. Οι αξιωματούχοι μπορεί να μην υποχρεώνονταν να εργαστούν, οι απλοί στρατιώτες όμως ήταν μέρος του εργατικού δυναμικού σε πολυάριθμες φάρμες.

Οι δύο λαοί είχαν ένα πολύ σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό: εργασιακή ηθική. Οι αιχμάλωτοι αμέσως ανασκουμπώνονταν σε οποιαδήποτε εργασία τους ανέθεταν και πολύ γρήγορα υιοθέτησαν τις ιδιομορφίες και τις συνήθειες των Αμερικανών συνάδελφών τους.

Μια φάρμα για την ακρίβεια, η Civilian Conservation Corps, άνηκε στην οικογένεια Brocks, στην οποία αποστέλλονταν (από αιχμαλώτους) τα γράμματα που ανακαλύφθηκαν.

Τα γράμματα αυτά ποικίλουν ως προς το περιεχόμενο, από χαρούμενα νέα για τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες που έμειναν πίσω στην πατρίδα.
Η Γερμανία είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου σε δύο μέτωπα και είχε χωριστεί στα δύο. Η οικονομία είχε καταρρεύσει και ακόμη και για τα απαραίτητα είτε δεν υπήρχε διαθεσιμότητα είτε χρήματα.

Αν κάτι μας δίδαξε αυτή η ανακάλυψη, είναι πως τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες στρατιώτες, είναι στην πραγματικότητα απλοί άνθρωποι που τα παιχνίδια πολιτικής καθορίζουν τη μοίρα τη δική τους και της οικογένειάς τους, αναγκάζοντάς τους να σημαδεύουν με όπλα τον “εχθρό” που σε άλλες περιστάσεις θα ήταν φίλος τους…

Related posts

Θα δίνατε το παλτό σας σε ένα μικρό παιδί που κρυώνει;

Έφερε τα Χριστούγεννα στις καρδιές μας: 10χρονο αγόρι με αυτισμό τραγουδάει σε σούπερ μάρκετ και γνωρίζει την αποθέωση

«Μη με αφήσεις ποτέ (γιατί θα σου κάνω κακό)»:Συγκλονίζει η ταινία μικρού μήκους της Lacta για τις γυναικοκτονίες