Θεοφάνεια 2021 και Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος με αγρυπνία και παράκληση- Στείλτε ονόματα

Τα Χριστούγεννα γιορτάζουν σήμερα στο Άγιο Όρος, ενώ ειδικότερα στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας η συγκεκριμένη ημέρα προσλαμβάνει ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού το Καθολικό της Μονής τιμάται στην Γέννηση του Σωτήρος. Χριστούγεννα, όμως, είναι σήμερα και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπως επίσης και στην Ιερά Μονή Σινά, καθώς και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο τα Χριστούγεννα εορτάζονται στις 07 Ιανουαρίου.

Τα Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος γιορτάζονται σε κατανυκτικό κλίμα, χωρίς στολισμούς, πολύχρωμα λαμπάκια και δώρα, αλλά με προσευχή, αγρυπνίες και με απόλυτη πνευματική προσέγγιση.

Σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας γιορτάζεται η ουσία των Χριστουγέννων, κάθε τυπικό που ακολουθείται έχει ως πυρήνα το Χριστό, ενώ ακόμη και η φύση, στην πιο αγνή της μορφή, φαίνεται να συμμετέχει στις ακολουθίες των μοναχών.

Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι ημέρα αυστηρής νηστείας. Χθες το βράδυ τελέστηκαν αγρυπνίες σε όλες τις Ιερές Μονές, Κελλιά και Σκήτες.

Προηγήθηκε η τέλεση του Αγίου Ευχελαίου, ενώ ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός με τη Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Για τους επισκέπτες, που φιλοξενούνται στις Μονές την εορταστική αυτή περίοδο η εμπειρία είναι κάτι το πρωτόγνωρο και μοναδικό.

Σε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, όπως άλλωστε αρμόζει σε μία Πολιτεία που είναι ολόκληρη αφιερωμένη στη Θεοτόκο.

Ωστόσο, ανάμεσα στις είκοσι Μονές της Αθωνικής Πολιτείας υπάρχει μία, η οποία από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ήταν αφιερωμένη στο θαύμα της Γέννησης του Χριστού.

Πρόκειται για την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας ή αλλιώς Σιμωνόπετρα, το μοναδικό μοναστήρι στο Άγιο Όρος, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Χριστού και πανηγυρίζει την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η συγκεκριμένη Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Σίμωνα, στα μέσα του 14ου αιώνα και αρχικά ονομαζόταν «Νέα Βηθλεέμ» εξαιτίας του θαύματος με το αστέρι, που οδήγησε στη δημιουργία της.

Related posts

Σάββατο του Λαζάρου: Έθιμα από όλη την Ελλάδα – Η πρώτη Λαμπρή, η “Έγερση” του φίλου του Χριστού, οι υποψήφιες νύφες

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Αγίου Όρους, να τη λες συνέχεια όπου & αν είσαι

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η ιστορική εκκλησία στα Αναφιώτικα της Πλάκας που συνδέθηκε με την ελληνική απελευθέρωση από τους Τούρκους