Ταχινόπιτες για την σαρακοστή σε δυο εκδοχές

Ταχινόπιτες ΄

400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 gr. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8 gr. ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
35 ml. Παρθένο Σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
285 ml. ζεστό νερό

Για τη γέμιση

300 gr. Μακεδονικό Ταχίνι
150 gr. ζάχαρη
Κανέλα
Εκτέλεση

Η ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 100 ml. από το ζεστό νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό σημείο να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τα άλευρα, τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική απαλή ζύμη.
Αφήνουμε 20-30 λεπτά τη ζύμη στην άκρη, την οποίο σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην στεγνώσει.

Εκδοχή 1η
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ισόποσα κομμάτια περίπου 100 gr. το καθένα. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο απλώνουμε ταχίνι σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Κλείνουμε σε ρολό, το στρίβουμε και το τραβάμε προσεκτικά ώστε να λεπτύνει και να μακρύνει, περίπου μισή φορά το μέγεθός του. Κόβουμε το στριφτάρι στη μέση και του δίνουμε το σχήμα του σαλίγκαρου.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 175ο C.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζύμη με μαστίχα ή καρδάμωμο και τη γέμιση με πορτοκάλι και λεμόνι.
– Για να κόψουμε ευκολότερα το ρολό στη δεύτερη εκδοχή το βάζουμε 25-30 λεπτά στην κατάψυξη.
– Όσο περισσότερο ταχίνι έχουν οι ταχινόπιτες τόσο πιο νόστιμες είναι.

ΠΗΓΗ

Related posts

Σάββατο του Λαζάρου: Έθιμα από όλη την Ελλάδα – Η πρώτη Λαμπρή, η “Έγερση” του φίλου του Χριστού, οι υποψήφιες νύφες

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Αγίου Όρους, να τη λες συνέχεια όπου & αν είσαι

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η ιστορική εκκλησία στα Αναφιώτικα της Πλάκας που συνδέθηκε με την ελληνική απελευθέρωση από τους Τούρκους