Σερβία: Οι…προκλήσεις για τον νέο Πατριάρχη Πορφύριο

ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ: Ενθρονίστηκε πριν από λίγες ημέρες ο νέος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ Πορφύριος και μαζί με τον πατριαρχικό θώκο παρέλαβε και μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα για να αντιμετωπίσει.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο πολύ πριν την εκλογή του νέου Προκαθήμενου της Σερβικής Εκκλησίας, τα πράγματα στα Βαλκάνια δεν είναι καθόλου καλά. Οι απόψεις αλλά και η στάση που θα κρατήσει ο κ. Πορφύριος θα αναδείξουν την πραγματική ενότητα της Εκκλησίας, αφού θα εξαρτηθούν οι σχέσεις της Σερβικής Εκκλησίας με την Ρωσία, το Φανάρι, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο.

Ήδη, από την πρώτη του ομιλία ακριβώς μετά την ενθρόνιση του ο νέος Πατριάρχης έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας πως από μικροπολιτικά συμφέροντα και μεροληψία. Ενώ, παράλληλα, έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στο Κόσοβο τονίζοντας ότι αποτελεί «τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τους Σέρβους με το ιστορικό πνευματικό τους λίκνο, με την ουσία της ταυτότητα τους».

Και συμπλήρωσε: «Στις προσευχές μου, οι Σέρβοι στο πληγέν Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια θα έχουν προτεραιότητα. Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια “διαθήκη” για εμάς και αυτή η “διαθήκη” σχετίζεται με την Καινή Διαθήκη, τα θεμέλια της οποίας αποτελεί η Αγιότητα».

Την ίδια όμως στιγμή πολλοί Σέρβοι στο Κόσσοβο υφίστανται διωγμούς από Αλβανούς και βλέπουν τα θρησκευτικά τους μνημεία να καταστρέφονται. Ήδη έχουν καταστραφεί περίπου 150 εκκλησίες και μοναστήρια τα οποία είχαν κτιστεί τον 13ο και τον 14ο αιώνα.

Ακόμη, στο Πατριαρχείο Σερβίας γνωρίζουν καλά πως θα προσπαθήσουν είτε να εμπλέξουν τον σέρβικο κλήρο στο Μαυροβούνιο με το Βελιγράδι ή νομιμοποιήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, μη αναγνωρισμένη από τον Χριστιανικό κόσμο.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

Related posts

Σάββατο του Λαζάρου: Έθιμα από όλη την Ελλάδα – Η πρώτη Λαμπρή, η “Έγερση” του φίλου του Χριστού, οι υποψήφιες νύφες

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Αγίου Όρους, να τη λες συνέχεια όπου & αν είσαι

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η ιστορική εκκλησία στα Αναφιώτικα της Πλάκας που συνδέθηκε με την ελληνική απελευθέρωση από τους Τούρκους