Παραμoνή των Ταξιαρχών: Γιατί το βράδυ δεν πρέπει να αφήσετε ρούχα και παπούτσια έξω από το σπίτι

Κάθε χρόνο 8 Νοεμβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει την σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπόλοιπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων. Οι Αρχάγγελοι παρουσιάζονται με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο θεός και στο αριστερό κρατούν μία σφαίρα η οποία συμβολίζει τον κόσμο.

Τι λέει η παράδοση

Εδώ και πολλά χρόνια αν κάποιος κάνει μία βόλτα σε πολλές γειτονιές της χώρας, το βράδυ της παραμονής των Ταξιαρχών… θα παρατηρήσει σχοινιά άδεια από ρούχα σε μπαλκόνια και αυλές. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ο Μιχαήλ θεωρείται ότι είναι αυτός που μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Το βράδυ της παραμονής λοιπόν περνά από όλα τα σπίτια και καταγράφει στο τεφτέρι του… τα ονόματα αυτών που θα πάρει τις ψυχές! Η επιλογή των ψυχών γίνεται σύμφωνα με ποιανού τα ρούχα θα βρει έξω από το σπίτι. Έτσι οι νοικοκυρές μαζεύουν ρούχα αλλά και παπούτσια … σε μία προσπάθεια να τα κρύψουν από τον Αρχάγγελο… ώστε να προστατέψουν τις ζωές των μελών της οικογένειας!

Θρύλοι… προλήψεις… πραγματικότητα…; Ποιος ξέρει… καλού κακού… εσείς αφήστε την μπουγάδα γι’ άλλη μέρα!

Related posts

Σάββατο του Λαζάρου: Έθιμα από όλη την Ελλάδα – Η πρώτη Λαμπρή, η “Έγερση” του φίλου του Χριστού, οι υποψήφιες νύφες

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Αγίου Όρους, να τη λες συνέχεια όπου & αν είσαι

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η ιστορική εκκλησία στα Αναφιώτικα της Πλάκας που συνδέθηκε με την ελληνική απελευθέρωση από τους Τούρκους