Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΗΣ “ΑΓΙΑΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ” Εορτάζει στις 13 Μαρτίου εκάστου έτους.

Η Τιμία κάρα της Αγίας Υπομονής κατά κόσμον Ελένης Δραγάση, και αργότερα, ως σύζυγος του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι Κορινθίας.

Μικρογραφία που αναπαριστά τον Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγο, την σύζυγό του, αυτοκράτειρα Ελένη, μετέπειτα Αγία Υπομονή, και τρία από τα παιδιά τους: Ιωάννη, Θεόδωρο και Ανδρόνικο.
Η Αγία Υπομονή τάφηκε στη μονή του Παντοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη και εκεί ετάφησαν ο αυτοκράτορας σύζυγός της αλλά και 3 από τα παιδιά τους, εκ των οποίων τα 2 ήτανε μοναχοί.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, ο Αγγελής Νοταράς, συγγενής του αυτοκράτορα (ανιψιός της Αγίας Υπομονής) μετέφερε στο βουνό Γεράνεια στη Νότια Ελλάδα που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και έκρυψε εκεί το άγιο λείψανο του Αγίου Παταπίου, σε μια σπηλιά.

Η σπηλιά αυτή είναι κοντά στην πόλη Θέρμαι (το σημερινό Λουτράκι) που ήτανε ήδη ένα πολύ σημαντικό ασκητήριο του μοναχισμού από τον 11ο αιώνα.

Στο σπήλαιο επίσης αυτό βρέθηκε και η Βυζαντινή αγιογραφία της Αγίας Υπομονής καθώς και η Τιμία Κάρα της ενώ το 1952, στην σπηλιά, χτίστηκε από τον γέροντα Νεκτάριο Μαρμαρινό το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου όπου και φυλάσσεται σήμερα η σεπτή κάρα της Αγίας Υπομονής.
Η εκκλησία μας Τιμά την μνήμη της Αγίας Υπομονής στις 29 Μαίου καθώς και στις 13 Μαρτίου.

Πηγή; leontesorthodoxias.gr

Related posts

Σάββατο του Λαζάρου: Έθιμα από όλη την Ελλάδα – Η πρώτη Λαμπρή, η “Έγερση” του φίλου του Χριστού, οι υποψήφιες νύφες

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Αγίου Όρους, να τη λες συνέχεια όπου & αν είσαι

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η ιστορική εκκλησία στα Αναφιώτικα της Πλάκας που συνδέθηκε με την ελληνική απελευθέρωση από τους Τούρκους