Γιατί Ο Άγιος Εφραίμ Της Νέας Μάκρης Εικονίζεται Να Κρατά Λευκή Φλόγα;

Παρατηρώντας τις αγιογραφίες όπου εικονίζεται ο Άγιος Εφραίμ της Νέας Μάκρης, παρατηρούμε πως στις περισσότερες κρατά μια λευκή φλόγα ενώ σε μερικές κρατά μια κόκκινη.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά κείμενα σχετικά με το θέμα και μάλλον σε πολλούς θα φανεί και αστείο που το ερευνούμε, όμως η ακρίβεια σε τέτοια ιστορικά θέματα επιβάλετε.

Μιλάμε για ιστορικά θέματα και όχι μόνο για θεολογικά διότι η μαρτυρία της μακαριστής Γερόντισας Μακαρίας Δεσύπρη, η οποία αξιώθηκε, με τη δική Του πνευματική καθοδήγηση, να βρει τα λείψανα του αγίου είναι συγκεκριμένη.

Η ΦΛΟΓΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΕΙΝΑΙ ΛΕΥΚΗ και συμβολίζει το άχτιστο, Θεϊκό φως. ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΕΙΔΕ Η ΓΕΡΟΝΤΙΣΑ ΚΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ν’ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥΣ.

Από το μοναστήρι στην Νέα Μάκρη- Εμφανώς ο άγιος εικονίζεται να κρατά λευκή και όχι κόκκινη φλόγα.
Αναλύσεις και κείμενα που μιλούν για φλόγα πίστεως και θεϊκούς έρωτες απέχουν έτη φωτός από την αλήθεια.

Από το μνήμα της μακαριστής ηγουμένης Μακαρίας Δεσύπρη
Διαβάζουμε στην Σελίδα του fb «Φίλοι Αγίου Εφραίμ Νεοφανούς Νομού Μεσσηνίας» πως έγινε και παρατήρηση σε προσκυνητές από την Ι. Μονή, όταν χάρισαν μερικές φωτογραφίες από τα Εκκλησάκια της περιοχής τους και από την Ι.Μ είδαν με λύπη τους, ότι στις περισσότερες Εικόνες κρατάει κόκκινο φως.

Άγιος Εφραίμ της Νέας Μάκρης – Φώτης Κόντογλου
Σύνταξη- φωτογραφίες: orthodoxia.online

Πηγή: orthodoxia.online

Related posts

Σάββατο του Λαζάρου: Έθιμα από όλη την Ελλάδα – Η πρώτη Λαμπρή, η “Έγερση” του φίλου του Χριστού, οι υποψήφιες νύφες

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Αγίου Όρους, να τη λες συνέχεια όπου & αν είσαι

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η ιστορική εκκλησία στα Αναφιώτικα της Πλάκας που συνδέθηκε με την ελληνική απελευθέρωση από τους Τούρκους