Αγιος Γεράσιμος Κεφαλονιά: Ο Αγιος που ξορκίζει τα δαιμόνια-Γιορτή σήμερα 16 Αυγούστου

Αφού περιηγήθηκε σε πολλούς ιερούς τόπους του Ελλαδικού χώρου, επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και κατέληξε στο Άγιον Όρος, όπου έγινε μοναχός.

Στην συνέχεια έφυγε για τους Άγιους Τόπους, παρέμεινε για περισσότερα από δέκα χρόνια, χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης με το όνομα Γεράσιμος, προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη και υπηρέτησε στο Ναό της Αναστάσεως.

Περιόδευσε σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και το 1548 αφήνει τα Ιεροσόλυμα για την Κρήτη. Από εκεί δυο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ζάκυνθο και ασκήτεψε σε μια σπηλιά στον Άγιο Νικόλα Γερακαρίου.

Η απόφασή του να επισκεφθεί την Κεφαλονιά χρονολογείται περίπου στο 1555. Αρχικά ασκήτεψε επίσης σε σπήλαιο, στην περιοχή της Λάσσης στο Αργοστόλι, για περισσότερο από πέντε χρόνια.

Το 1560 είναι η χρονιά που αποφασίζει να αποτραβηχτεί στο οροπέδιο των Ομαλών, στους πρόποδες του Αίνου. Στο ερειπωμένο ξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ιδρύει ένα νέο γυναικείο μοναστήρι με το όνομα Νέα Ιερουσαλήμ.

Ήδη οι Κεφαλονίτες πιστοί συρρέουν για να ακούσουν το κήρυγμά του, ενώ σιγά σιγά η φήμη του εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, το 1579, η παράδοση λέει πως εκοιμήθη ο Άγιος Γεράσιμος.

Το σώμα του ενταφιάστηκε δίπλα στο Ναό της Μονής.

Η πρώτη ανακομιδή έγινε δύο χρόνια μετά, επειδή όμως οι Ενετικές αρχές δεν πείστηκαν για την αφθαρσία, η ανακομιδή επαναλήφθηκε ένα χρόνο μετά: το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και από τότε το σκήνωμα του Αγίου φυλάσσεται σε αργυρή λάρνακα στην Μονή.

Η Μονή Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς δέχεται επισκέψεις καθημερινά από 04.00π.μ. έως 13.00μ.μ. και 15.30μ.μ. έως 21.00μ.μ.
Επικοινωνία με την Οσιωτάτη Μοναχή Κασσιανή, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου Ομαλών. Tηλ. 26710 86385 και 26710 86205

Γιορτή σήμερα 16 Αυγούστου 2019.

Related posts

Σάββατο του Λαζάρου: Έθιμα από όλη την Ελλάδα – Η πρώτη Λαμπρή, η “Έγερση” του φίλου του Χριστού, οι υποψήφιες νύφες

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Αγίου Όρους, να τη λες συνέχεια όπου & αν είσαι

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η ιστορική εκκλησία στα Αναφιώτικα της Πλάκας που συνδέθηκε με την ελληνική απελευθέρωση από τους Τούρκους