Άγιος Χαράλαμπος-Διώκτης της Αρρώστιας: Ομιλεί ο Γέροντας Αθανάσιος

ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ: Ο Άγιος Χαράλαμπος τιμάται από την Ορθοδοξία στις 10 Φεβρουαρίου. Στις 10 Φεβρουαρίου γιορτάζει ο άγιος της χαράς, της βλάστησης των φυτών και των δέντρων που πρέπει να φυτευτούν τον χειμώνα για να ριζώσουν στην υγρή γη για να βλαστήσουν, ο προστάτης της κτηνοτροφίας, ο διώκτης της «πανώγλας», όπως λέγανε στην Κρήτη τη θανατηφόρα αρρώστια, ο προστάτης Άγιος Χαράλαμπος.

Άγιος Χαράλαμπος – Έθιμα

Στην Κρήτη ο προστάτης Άγιος γιορτάζεται στις 10 Φεβρουαρίου με ιδιαιτερότητα και σε όλο το νησί ενοριακοί ναοί, εξωκλήσια, σπηλαιώδεις ναοί, προσκυνητάρια είναι αφιερωμένα στη γιορτή του.

Ακόμα και σήμερα εθιμικές πρακτικές έχουν επιβιώσει αυτούσιες ή έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της εποχής και έχουν σχέση με τη λατρεία του Αγίου Χαραλάμπου.

Στην περιοχή του Κρουσώνα με μεγάλους αμπελώνες οι αμπελουργοί συνήθιζαν να ευλογούν τα κλήματα που προόριζαν για φύτευση.

Την παραμονή της φύτευσης πήγαιναν τα κλήματα στον πολιούχο του χωριού τον Άγιο Χαράλαμπο.

Το πρωί της επόμενη ημέρας ο ιερέας ευλογούσε τα κλήματα και τα παρέδινε στον αμπελουργό για να τα φυτέψει. Λέγανε ότι αν κόψεις ένα κλαδί ανήμερα της γιορτής από δέντρο και το καρφώσεις στη γη αυτό θα φυτρώσει.

Τη παραμονή ή την προπαραμονή της γιορτής του Αγίου μαζευόταν πολλές γυναίκες και ζύμωναν άρτους από κοινού.

Το έθιμο να ζυμώνονται άρτοι για τα ζώα και να προσφέρονται στον Άγιο Χαράλαμπο ήταν αρκετά διαδεδομένο στις προβιομηχανικές κοινωνίες.

Διαβάστε Άγιος Χαράλαμπος: Διώκτης της Αρρώστιας-Έθιμα και παραδόσεις για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας’

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Related posts

Σάββατο του Λαζάρου: Έθιμα από όλη την Ελλάδα – Η πρώτη Λαμπρή, η “Έγερση” του φίλου του Χριστού, οι υποψήφιες νύφες

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Αγίου Όρους, να τη λες συνέχεια όπου & αν είσαι

Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς: Η ιστορική εκκλησία στα Αναφιώτικα της Πλάκας που συνδέθηκε με την ελληνική απελευθέρωση από τους Τούρκους