Πότε αλλάζει η ώρα στην Ελλάδα – Τι πρέπει να κάνουμε

Πλησιάζει η αλλαγή ώρας στη χώρα μας. Χάνουμε ή κερδίζουμε ύπνο αυτή τη φορά. Ποια η ημερομηνία.

Θα πρέπει να πάμε τους δείκτες στο ρολόι μπροστά ή πίσω;

Αλλαγή ώρας 2023: Πότε αλλάζει και πάλι η ώρα

Η πρώτη αλλαγή έγινε τον Μάρτιο 2023. Άλλαξε από χειμερινή σε θερινή. Τον Οκτώβριο έρχεται η ώρα της δεύτερης αλλαγής στα ρολόγια μας.

Θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω και υποδεχόμαστε τον χειμώνα και επίσημα πλέον.

Στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, και οι δείκτες θα δείχνουν 03:00 μιας και αλλάζει η ώρα. Κερδίζουμε, λοιπόν, μια ώρα ύπνο.

Αν και οι αλλαγές ώρας σχεδιαζόταν να τερματιστούν, βάσει διάταξης που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν έχει αποκτήσει νομική ισχύ μέχρι τώρα, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με λίγα λόγια, θα έχουμε και φέτος την χειμερινή ώρα και του χρόνου ίσως την θερινή.

Το λάθος που πιστεύουν όλοι με την αλλαγή ώρας 2023

To ζήτημα που απασχολεί αρκετά το τελευταίο καιρό είναι η κατάργηση της αλλαγής ώρας. Τέτοια απόφαση που να είναι εφαρμόσιμη δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχει καμία απόφαση για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η αλλαγή θα πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το Brexit, η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας «φρέναραν» την εφαρμογή της κατάργησης της αλλαγής ώρας, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν και πότε τελικά θα γίνει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον ποια είναι η θέση της Ελλάδας για την αλλαγή ώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική θέση ήταν να μην αλλάξει το καθεστώς γιατί θα είχε επιπτώσεις σε διαφορά θέματα κυρίως στον τουρισμό και στις αερομεταφορές. Ανήκει στο μπλοκ των χωρών που αποτελούν αναστέλλουσα (ισχυρή) μειοψηφία

Η καθιέρωση της θερινής ώρας

Τη δεκαετία 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Από το 1996, λοιπόν, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα (UTC +3), για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Η Κομισιόν προχώρησε στην πρόταση αυτή γιατί «το σύστημα των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο από τους πολίτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ανέλυσε τα διαθέσιμα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν εναρμονισμένοι ενωσιακοί κανόνες στον τομέα αυτό για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

Την άποψη αυτή υποστηρίζουν επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Επιτροπή διεξήγαγε επίσης δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία ελήφθησαν περίπου 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, εκ των οποίων το 84 % ήταν υπέρ του τερματισμού των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, ενώ το 16 % υποστήριζε τη διατήρησή τους. Εκπονήθηκε έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, «η ΕΕ σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά ήρθε το Brexit και η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας».

«Το αδιέξοδο αυτό μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν σημαντικότερα ζητήματα να ασχοληθούν.

Τους τελευταίους μήνες, τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να συγκρατήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και να εξασφαλίσουν την επιβίωση των συστημάτων υγείας και της οικονομίας τους, με αποτέλεσμα να μην τους απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της αλλαγής της ώρας», ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα.

Related posts

Δούλευε εσύ μέχρι τα 90: 12χρονη μαθήτρια που «κερδίζει 122.000 ευρώ το μήνα» ετοιμάζει πάρτι συνταξιοδότηση της

Ευανθία Γαλανή: Ελληνίδα γιατρός με παγκόσμια φήμη πολεμάει τον καρκίνο και μας κάνει υπερήφανους

Θαύμα του Αρχάγγελου Ταξιάρχη: «Καθημερινά σταυρωνόμουν με το λαδάκι του Ταξιάρχη και έπινα αγιασμό»