Το Ηλικιωμένο Μπουλντόγκ Έχει Το Δικό Του Ασανσέρ Για Να Μπορεί Να Ανεβοκατεβαίνει Τις Σκάλες

Με την ηλικία, τα βήματα γίνονται πρόκληση. Αλλά αυτό το μπουλντόγκ ανεβαίνει τις σκάλες με στυλ.

Το να γερνάμε δεν είναι μόνο δύσκολο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα μας. Βιώνουν τις ίδιες φυσικές αλλαγές με εμάς. Οι αρθρώσεις τους πονάνε και γίνονται δύσκαμπτες. Η όρασή τους αρχίζει να φεύγει. Γίνονται γκρι. Και αν κοιτάξετε προσεκτικά τις φωτογραφίες τους ως νεαρά κατοικίδια έναντι των φωτογραφιών τους ως ηλικιωμένων, μπορείτε να εντοπίσετε τις ρυτίδες στο πρόσωπό τους.

Όταν τα σκυλιά μας μεγαλώνουν, αρχίζουν να βασίζονται σε εμάς για βοήθεια να κυκλοφορούν. Πολλοί από εμάς που έχουμε σκύλους πιθανότατα έχουμε επενδύσει σε αντικείμενα για να τα κάνουμε πιο άνετα. Μπορεί να τους δώσουμε θερμαντικά μαξιλάρια ή ένα πιο ζεστό κρεβάτι για τις αρθρώσεις τους. Τους δίνουμε ευχαρίστως φάρμακα εάν το χρειάζονται. Αν παρατηρήσουμε ότι δυσκολεύονται να σηκωθούν στα κρεβάτια μας ή στους καναπέδες μας, τότε μπορεί να τους αγοράσουμε αυτές τις σκάλες για κατοικίδια για να τους δώσουμε ένα χέρι. Τι κάνουμε όμως όταν τα σκυλιά μας δυσκολεύονται να ανεβοκατεβούν τις πραγματικές σκάλες;

Οι Βρετανοί είναι πάντα κομψοί. Και αυτό το αγγλικό μπουλντόγκ είναι απόδειξη αυτού. Παρόλο που είναι ήδη ηλικιωμένος σκύλος, δεν χάνει τον αέρα της αρχοντιάς. Με δυσκολία να ανέβει τις σκάλες στο σπίτι, του δόθηκε μια καρέκλα.

Οι κηδεμόνες του Χανκ – το αγγλικό μπουλντόγκ – κατασκεύασαν έναν ανελκυστήρα σκάλας για το γούνινο. Ήταν δύσκολο να βρεις προμηθευτή που θα μπορούσε να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες του σκύλου, αλλά τώρα κυκλοφορεί στο σπίτι –από το σαλόνι στο υπνοδωμάτιο κυρίως– χωρίς να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Τα προβλήματα του Χανκ

Εκτός από τα γηρατειά – ο Χανκ είναι ήδη επτά ετών και αυτό, ειδικά για τη ράτσα, είναι πολύ μεγάλη ζωή – το αγγλικό μπουλντόγκ πάσχει από συγγενή καρδιοπάθεια και, πιο πρόσφατα, διαγνώστηκε με υποπλασία της τραχείας, στένωση της τραχείας, η οδός που μεταφέρει αέρα από τον λάρυγγα στους πνεύμονες.

Οι πολύ κουραστικές σωματικές ασκήσεις μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο περαιτέρω την υγεία σκύλων όπως ο Χανκ, που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες – το να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες, σε αυτή την περίπτωση, είναι μια επίπονη εργασία. Η συχνή προσπάθεια μπορεί να θέσει ακόμη και τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Επιπλέον, τα αγγλικά μπουλντόγκ χαρακτηρίζονται από κοντά πόδια – και τα βήματα είναι μια πρόκληση σε οποιαδήποτε ηλικία. Στην περίπτωση πολύ ψηλών σκαλοπατιών, ο κίνδυνος πτώσης είναι πολύ υψηλός – και αυτό μπορεί να προκαλέσει κατάγματα ή εξαρθρώματα, για παράδειγμα.

Οι ιδιοκτήτες του σκύλου παρατήρησαν ότι δυσκολευόταν όλο και περισσότερο να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες. Τότε προέκυψε η ιδέα του ανελκυστήρα καρέκλας, εξοπλισμού κατάλληλου για ηλικιωμένους ανθρώπους ή όσους αναρρώνουν από τραύματα.

Ο Χανκ ζει στο Όλμστεντ, μια μικρή πόλη στο βόρειο Οχάιο (ΗΠΑ). Ο Holly DiBin, ο ιδιοκτήτης, στην πραγματικότητα δεν είναι σίγουρος πόσο χρονών είναι το αγγλικό μπουλντόγκ, αλλά σώθηκε από ένα καταφύγιο πριν από πέντε χρόνια όταν ήταν ενήλικο ζώο.

Ένας οικογενειακός φίλος, ο Μπράντον Ράπερ, ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή του ανελκυστήρα. Είπε στα τοπικά ΜΜΕ ότι του πήρε μερικές εβδομάδες για να ολοκληρώσει το έργο, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω δοκιμής και λάθους.

Αλλά το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πλήρως προσαρμοσμένο. Ο Χανκ χωράει άνετα στην καρέκλα (στην πραγματικότητα, ένα ανατομικό κιβώτιο με αυτόματη πόρτα που παραμένει κλειστή κατά τη λειτουργία), το οποίο γλιστρά κατά μήκος μιας μεταφορικής ταινίας. Ο μάστορας Raper φρόντισε να τελειώσει το ασανσέρ με την εφαρμογή κάποιων παιδικών μοτίβων.

Αλλά αν ο ανελκυστήρας χρειάστηκε πολύ χρόνο για την παραγωγή και την εγκατάσταση, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον χρήστη. Ο Χανκ έμαθε γρήγορα να πηδάει στην καρέκλα και να ανεβαίνει τα σκαλιά χωρίς κόπο.

Ενεργοποιεί ακόμη και τα χειριστήρια (βασικά, ένα μοχλό με δύο θέσεις: πάνω και κάτω). Αλλά ο κηδεμόνας ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί τον ανελκυστήρα μόνο με την επίβλεψή τους. Είναι σημαντικό ο Χανκ να μην συνδέει το ασανσέρ με ένα παιχνίδι.

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, το αγγλικό μπουλντόγκ απαλλάχθηκε από την ταλαιπωρία που είχε να ανέβει τα σκαλιά. Στην πραγματικότητα έφτανε στον δεύτερο όροφο του σπιτιού τελείως λαχανιασμένος, ακόμη και με αρκετές στάσεις κατά τη διάρκεια της «ανόδου». Ο γούνινος ένιωθε άσχημα ακόμα και κατεβαίνοντας τις σκάλες.

Το βίντεο κατάταξης που ανεβοκατέβαινε τη σκάλα χωρίς να χρειάζεται σωματική προσπάθεια δημοσιεύτηκε στα social media και έγινε γρήγορα viral. Στο YouTube, οι εικόνες έχουν ήδη προσπελαστεί από σχεδόν 600 χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου.


Τα φυλετικά προβλήματα

Το αγγλικό μπουλντόγκ είναι ένα πολύ δημοφιλές σκυλί. Συνώνυμο του «θυμωμένου σκύλου» στα κινούμενα σχέδια, είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ ήρεμο και καλόβολο ζώο, που προτιμά τους μεγάλους υπνάκους στον καναπέ από τις πιο έντονες σωματικές ασκήσεις.

Η φυλή αναπτύχθηκε για τα λεγόμενα «αθλήματα αίματος». Το αγγλικό μπουλντόγκ εκτράφηκε για να πολεμά ζώα πολύ μεγαλύτερα και πιο δυνατά από αυτόν, όπως αρκούδες και ταύρους. Ήταν μια συνηθισμένη απόσπαση της προσοχής στην Αγγλία του 19ου αιώνα.

Τα σκυλιά χαρακτηρίζονται από το μεγάλο κεφάλι τους (σε σχέση με τον κορμό), τα κοντά πόδια και το τσαλακωμένο ρύγχος τους, που δίνει στο μπουλντόγκ έναν «άγριο αέρα». Υπάρχουν όμως κάποια προβλήματα. Οι βραχυκεφαλικοί σκύλοι (κοντό ή επίπεδο ρύγχος) έχουν σχεδόν πάντα αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ο λόγος είναι ότι πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να ρουφήξουν τον ατμοσφαιρικό αέρα, ο οποίος, επιπλέον, ταξιδεύει σε μικρότερο χώρο και φτάνει στους πνεύμονες «πιο δροσερός». Η βραχυκεφαλία είναι επίσης υπεύθυνη για πολλές περιπτώσεις παχυσαρκίας, καθώς τα αγγλικά μπουλντόγκ έχουν μικρή φυσική αντίσταση.

Οι πιο έντονες σωματικές ασκήσεις διευκολύνουν επίσης την υποθερμία σε αυτούς τους σκύλους. Με γρήγορη αναπνοή (για να αντισταθμιστεί η κακή πρόσληψη οξυγόνου με κάθε εισπνοή), τα αγγλικά μπουλντόγκ υποφέρουν από σωματική υπερθέρμανση. Μεσοπρόθεσμα, μπορεί να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το βάρος είναι ένα σοβαρό θέμα. Παρά το μικρό του μέγεθος, ένα αγγλικό μπουλντόγκ μπορεί να φτάσει έως και 30 κιλά (το κανονικό βάρος είναι 5 κιλά κάτω από αυτό για τα αρσενικά). Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει τις αρθρώσεις και τους μύες, προκαλώντας τραυματισμό και ζημιά.

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό