Ουκρανία: Πολίτες Εγκαταλείπουν Την Χώρα Λόγω Πολέμου Με Τα Κατοίκιδια Στην Αγκαλιά Τους

Ουκρανία: Πολίτες Εγκαταλείπουν Την Χώρα Λόγω Πολέμου Με Τα Κατοίκιδια Στην Αγκαλιά Τους

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για αρκετές εβδομάδες πλέον.. Άνθρωποι παίρνουν λιγοστά υπάρχοντα και εγκαταλείπουν όπως μπορούν την πατρίδα τους με τα κατοικίδια τους αγκαλιά, γιατί και τα ζώα είναι πρόσφυγες. Και τα ζώα αισθάνονται και καταλαβαίνουν. Αρνούνται να φύγουν εκείνοι και να αφήσουν τους πιστούς φίλους τους πίσω μόνους και αβοήθητους.

Όμως τα κατοικίδιά τους, τα κρατούν δίπλα τους.

Παντού, εν μέσω της φυγής περισσότερων από 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων που τράπηκαν σε φυγή από την εισβολή της Ρωσίας, υπάρχουν τα κατοικίδια που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αφήσουν πίσω τους: πουλιά, κουνέλια, χάμστερ, γάτες και σκύλους.

Οι άνθρωποι που φεύγουν από τα περίχωρα του Κιέβου συνωστίζονται κάτω από μια κατεστραμμένη γέφυρα, μεταφέροντας μικρές αποσκευές και εγκαταλείποντας τα οχήματά τους στο δρόμο. Όμως τα κατοικίδιά τους παρέμειναν μαζί τους.

Μια γυναίκα μετέφερε το σκύλο της μέσω μιας αυτοσχέδιας γέφυρας πάνω από τον ποταμό Irpin εν μέσω της εκκένωσης. Μια άλλη σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην Πολωνία κρατούσε την πορτοκαλί γάτα της, μύτη με μύτη.

Η Julia Lazarets παίζει με τον γάτο της Gabriel, αφού έφυγε από την Ουκρανία και έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Przemysl της Πολωνίας, Τρίτη 8 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Daniel Cole)

Μια νεαρή κοπέλα τυλιγμένη σε μια αλουμινένια κουβέρτα αγκάλιασε τα δύο Τσιουάουα κοντά της καθώς έκανε το πέρασμα στη Medyka της Πολωνίας.

Και στο Siret της Ρουμανίας, μια νεαρή μητέρα βοήθησε το μικρό της να πιει από ένα χάρτινο ποτήρι καθώς αγκάλιαζε το λευκό της Τσιουάουα. Σε κοντινή απόσταση, ένα κουτάβι από τη Μάλτα κοίταξε έξω από μια πλαστική σακούλα γεμάτη με οδοντόκρεμα, σαμπουάν και λοσιόν χεριών.

Πιάνοντας το χνουδωτό λευκό σκυλί της, μια ηλικιωμένη γυναίκα που έφτασε στη Ρουμανία κατέρρευσε εξαντλημένη σε μια αίθουσα χορού που μετατράπηκε σε καταφύγιο προσφύγων.

Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπίζονται και εντός της Ουκρανίας, αφού τράπηκαν σε φυγή από επιθέσεις στις πόλεις τους. Μια 84χρονη γυναίκα που έδωσε μόνο το μικρό της όνομα, Αντονίνα, κάθισε σε αναπηρικό καροτσάκι σε σημείο διαλογής στο Κίεβο, κρατώντας ένα μινιατούρα κανίς και κρατώντας τα λουριά των άλλων 11 μικρών σκυλιών της μετά την εκκένωση από την πόλη Irpin.

Η Antonina, 84 ετών, κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι αφού εκκενώθηκε μαζί με τα δώδεκα σκυλιά της από το Irpin, σε σημείο διαλογής στο Κίεβο της Ουκρανίας, Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Η Victoria Trofimenko είπε ότι ένιωθε υποχρέωση να κρατήσει ασφαλή όχι μόνο την οικογένειά της αλλά και τα κατοικίδιά της.

Η 42χρονη αρχικά δεν σχεδίαζε ποτέ να φύγει από το Κίεβο, είπε στο Associated Press από το Zoom λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου.

Αλλά καθώς οι πύραυλοι και τα εκρηκτικά έπεφταν βροχή, σκέφτηκε το καθήκον της να προστατεύσει τη 18χρονη κόρη της, την 69χρονη μητέρα — και τον σκύλο της, τον Akira, και τη γάτα, τον Galileo.

Αγόρασε εισιτήρια τρένου για να κατευθυνθεί δυτικά, καταλήγοντας τελικά στην Πράγα. Είπε ότι έφτασε για πρώτη φορά στην Ουγγαρία, ωστόσο, και ήταν ευγνώμων που είχε τον Akira δίπλα της για προστασία.

«Δεν μπορώ να αφήσω σκύλους ή γάτες. Πρέπει να αναλάβω την ευθύνη», είπε.

Μια πρόσφυγας κρατώντας το σκύλο της κάθεται στην άκρη του δρόμου πλησιάζοντας τα σύνορα με την Πολωνία στο Shehyni της Ουκρανίας, Κυριακή 6 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Daniel Cole)

Ένα κορίτσι παρηγορεί μια γάτα πριν από την αναχώρηση ενός τρένου με προορισμό το Lviv, στο Κίεβο της Ουκρανίας, Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Μια πρόσφυγας που έφυγε από τη ρωσική εισβολή από τη γειτονική Ουκρανία παρηγορεί τον σκύλο της καθώς κάθονται σε μια αίθουσα χορού που μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο καταφύγιο προσφύγων σε ξενοδοχείο & σπα 4 αστέρων, στη Σουτσεάβα της Ρουμανίας, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022.(AP Photo/ Andreea Alexandru)

Μια γυναίκα που εκκενώθηκε από το Irpin κλαίει φιλώντας μια γάτα τυλιγμένη σε μια κουβέρτα σε σημείο διαλογής στο Κίεβο της Ουκρανίας, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Ένα κορίτσι από την Ουκρανία και η γάτα της περιμένουν στην πλατφόρμα μέσα στο σιδηροδρομικό σταθμό Lviv, Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022, στο Lviv, δυτική Ουκρανία. (AP Photo/Bernat Armangue)

Ένα ζευγάρι μιλάει όταν άνθρωποι έσπευσαν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο με προορισμό το Λβιβ στο Κίεβο της Ουκρανίας, Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Ένας πρόσφυγας που κρατά ένα μικρό σκυλί δίνει μια γουλιά τσάι σε ένα μικρό παιδί αφού έφυγε από τη σύγκρουση από τη γειτονική Ουκρανία, καθώς κάθονται σε ένα λεωφορείο στα ρουμανο-ουκρανικά σύνορα, στο Siret της Ρουμανίας, Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022. (AP Photo /Andreea Alexandru)

Ένας πρόσφυγας που έφυγε από τη ρωσική εισβολή από τη γειτονική Ουκρανία παρηγορεί τον σκύλο του καθώς κάθονται σε μια αίθουσα χορού που μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο καταφύγιο προσφύγων σε ξενοδοχείο & σπα 4 αστέρων, στη Σουτσεάβα της Ρουμανίας, Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2022. (AP Photo/ Andreea Alexandru)

Ουκρανοί στρατιώτες βοηθούν μια γυναίκα που κουβαλάει ένα μικρό σκυλί διασχίζοντας τον ποταμό Irpin σε ένα αυτοσχέδιο μονοπάτι ενώ βοηθούν τους ανθρώπους που φεύγουν από την πόλη Irpin, Ουκρανία, Σάββατο 5 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Ένα κορίτσι από την Ουκρανία χαϊδεύει τη γάτα της με το παλτό της μέσα στο σιδηροδρομικό σταθμό Lviv, Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022, στο Lviv, δυτική Ουκρανία. (AP Photo/Bernat Armangue)

Ένα κουτάβι βγάζει το κεφάλι του από ένα μεταφορέα κατοικίδιων αφού ο ιδιοκτήτης του έφυγε από τη σύγκρουση από τη γειτονική Ουκρανία στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας, στο Siret της Ρουμανίας, Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Andreea Alexandru)

Ένας πρόσφυγας που δραπετεύει από τη σύγκρουση από τη γειτονική Ουκρανία σκουπίζει τα δάκρυά του όταν είδε έναν συγγενή του στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας, στο Siret της Ρουμανίας, Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Andreea Alexandru)

Η Katya κρατά τα δύο σκυλιά της μετά τη φυγή της από την Ουκρανία, στο συνοριακό πέρασμα στη Medyka της Πολωνίας, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Visar Kryeziu)

Ένας σκύλος με το όνομα Josephine γλείφει μια Ουκρανή που επανενώθηκε με την αδερφή της αφού διέσχισε τα σύνορα από την Ουκρανία στα ρουμανο-ουκρανικά σύνορα, στο Siret της Ρουμανίας, Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Andreea Alexandru)

Μια γυναίκα από τη γειτονική Ουκρανία, κάθεται με τον σκύλο της σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό που μετατράπηκε σε κέντρο διαμονής στο Przemysl της Πολωνίας, την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Petr David Josek)

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό