Κρήτη: Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή για παράνομη εκτροφή και κακοποίηση σκύλων

Με ποινή φυλάκισης 6 ετών χωρίς αναστολή, αλλά εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων ο άνδρας που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 να κακοποιεί 25 σκυλιά στο παράνομο εκτροφείο που διατηρούσε σε χωριό του Αποκόρωνα Χανιών στην Κρήτη.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» έδωσε μεγάλο αγώνα για να στοιχειοθετηθούν ολοκληρωμένες κατηγορίες για τη δίωξη του συγκεκριμένου άνδρα, η δράση του οποίου ήταν πολύ πλούσια καθώς περιλάμβανε παράνομη εκτροφή και αναπαραγωγή ζώων, συστηματικές κλοπές ζώων –με προτίμηση στα καθαρόαιμα λαμπραντόρ και τα λυκόσκυλα – τα οποία πωλούσε με υποτιθέμενα αδήλωτα μικροτσίπ και εικονικούς εμβολιασμούς, εξαπάτηση των αγοραστών, αφού πολλές φορές πουλούσε ημίαιμα ζώα, ως καθαρόαιμα, ενώ παρατηρήθηκαν και κρούσματα κλοπών των ζώων που ήδη είχε πουλήσει και στη συνέχεια μεταπουλούσε.

Χώρος εκτροφής αποτελούσε το σπίτι του και ένα χωράφι που δεν ήταν καν ιδιοκτησίας του και το είχε καταπατήσει. Τα ζώα διαβιούσαν στις πλέον άθλιες συνθήκες. Δεμένα σε δέντρα με πολύ χοντρές αλυσίδες, με λουκέτα στο λαιμό τους, σε τρυπημένα βαρέλια, άνοιγαν λαγούμια για να προστατεύονται, ενώ ήταν όλα γεμάτα ψύλλους και τσιμπούρια, πολλά δε από αυτά έπασχαν από καλααζάρ. Οι χώροι ήταν γεμάτοι ακαθαρσίες και το νερό από ελάχιστο έως ανύπαρκτο. Μάλιστα ζώα που είχε πουλήσει πέθαναν μετά από λίγο καιρό.

Χρησιμοποιούσε διάφορα ονόματα και πολλά διαφορετικά καρτοκινητά και η αστυνομία παρόλο που πολλές φορές έφτασε κοντά στη σύλληψή του, δεν είχε καταφέρει να τον συλλάβει. Ακόμη και σε εφόδους στο σπίτι του, με κάποιο «μαγικό» τρόπο είχε καταφέρει να εξαφανίσει τα ζώα. Συνεχώς έβαζε αγγελίες στην εφημερίδα και πουλούσε το κάθε ζώο 150 ευρώ.

Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσσα Μπομπολάκη αναφέρει για αυτήν την πολύ σημαντική δικαστική απόφαση τα εξής: «Μια σπουδαία απόφαση πήρε σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων που θα αποτελέσει σταθμό και νομολογία για πολλές τέτοιες υποθέσεις ανά την Ελλάδα. Σε ποινή φυλάκισης 6 χρόνων, 3 χρόνια για την κακοποίηση 25 σκύλων κατ’ εξακολούθηση και 3 χρόνια για παράνομη εμπορία ζώων, και 15.000 χρηματικό πρόστιμο με το σημαντικότερο όλων ότι η απόφαση είναι χωρίς αναστολή, κάτι που σπανίζει στα δικαστικά δεδομένα.

Και ακόμη σπουδαιότερο η τυχόν έφεση που θα ασκήσει δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και θα εκτίσει την ποινή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο. Μπορεί βεβαίως να εξαγοράσει την ποινή όμως το ποσό της εξαγοράς, έτσι όπως διαμορφώνεται είναι πολύ υψηλό και απαγορευτικό για τον συγκεκριμένο.

Ο καταδικασθείς διατηρούσε στην οικία του και αλλού σε χωριό του Αποκόρωνα σε τρισάθλιες συνθήκες ζώα τα οποία, όπως ελέχθη και σήμερα κατά την ακροαματική διαδικασία πολλά τα έκλεβε από οικίες ανθρώπων, τα πουλούσε και στη συνέχεια τα ξανάκλεβε και τα ξανά πουλούσε, ενώ ζευγάρωνε συνεχώς τα άρρωστα ζώα, κυρίως λυκόσκυλα και λαμπραντόρ και πουλούσε τα κουτάβια του χωρίς εμβόλια και βεβαίως χωρίς άδεια εκτροφής.

Τα 25 ζώα, ένα εκ των οποίων πέθανε την επόμενη μέρα του αυτόφωρου, ενώ άλλα γέρικα και άρρωστα κατέληξαν αργότερα λόγω προχωρημένων ασθενειών και της χρόνιας κακουχίας τους, αφαιρέθηκαν επι τόπου με εισαγγελική εντολή και έχουν πλέον υιοθετηθεί.

Στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας ζητήθηκε η ποινή να είναι χωρίς αναστολή λόγω της ιδιαίτερης και χρόνιας παραβατικότητας του κατηγορούμενου όχι μόνο σε υποθέσεις ζώων αλλά και σε πολλές άλλες. Στον κατηγορούμενο είχε επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ για την ίδια υπόθεση

Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω και δημόσια τη δικηγόρο μας κα Μαρία Παπαδάκη που με την επαγγελματική της επάρκεια και το «τσαγανό» της συνέβαλε τα μέγιστα μαζί και με τους μάρτυρες στο αποτέλεσμα αυτό. Η παράνομη εμπορία ζώων στα Χανιά, στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα αποτελεί μια μάστιγα στην οποία οφείλεται σε αρκετό βαθμό και η ύπαρξη των εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων σε όλη τη χώρα» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η κα Νατάσσα Μπομπολάκη.

Πηγή: istoriesadespoton.gr

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό