Η δικαιοσύνη μίλησε: Δικαιώθηκε φιλόζωος που φιλοξένησε αδέσποτες γάτες για να τις σώσει από φόλες στην Ηλιούπολη Αττικής και του έβαλαν πρόστιμο 9.600 ευρώ

Την δική του μάχη για δικαίωση, έδωσε ένας κάτοικος της Ηλιούπολης Αττικής που τον Ιούνιο 2019 φιλοξένησε στο σπίτι του 8 γάτες για να τις σώσει από τις φόλες τις οποίες πιθανότατα κάτοικος της περιοχής σκορπούσε στη λ. Αλέξανδρου Παναγούλη με αποτέλεσμα αδέσποτα να δολοφονούνται.

Φιλόζωος: Φιλοξενούσε στο σπίτι του 8 γάτες για να τις σώσει από τις φόλες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γάτες βρέθηκαν τότε δολοφονημένες τόσο στο πεζοδρόμιο όσο και στην πυλωτή της πολυκατοικίας όπου διέμενε ο φιλόζωος. Όμως αντί ο άνθρωπος αυτός να επιβραβευθεί για την καλή του πράξη, καθώς έσωσε τα γατιά σε συνεννόηση με τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης και τη δημοτική αρχή, του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 9.600 ευρώ από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Αττικής – μετά από καταγγελία γείτονα του (πρώην αστυνομικού) ο οποίος μισεί τα ζώα – επειδή δεν είχε βάλει στα αδέσποτα γατιά μικροτσίπ και δεν τα είχε εμβολιασμένα.

Μετά από τρία χρόνια, η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια ώστε το πρόστιμο να διαγραφεί με απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που τον αθώωσε και τον δικαίωσε. Μάλιστα το ποσό του προστίμου του είχε κατασχεθεί από τον τραπεζικό του λογαριασμό δημιουργώντας του και πρόβλημα επιβίωσης. Και μάλιστα ο γείτονας του συνέχιζε να τον απειλεί και να του προκαλεί φθορές στα περιουσιακά του στοιχεία ποικιλοτρόπως.

Το δικαστήριο συνεδρίασε στις 6 Απριλίου 2022 και η απόφαση του δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2022.

Φιλόζωος: Η ανάρτηση της δικηγόρου του

Η Νίκη Τηλιακού, δικηγόρος του φιλόζωου, και συνεργάτης της Ζ.Ε.Η. με ανάρτηση της στο facebook στις 4 Μαρτίου επισήμανε τα εξής για τη θετική εξέλιξη της υπόθεσης και τον αγώνα που δόθηκε:

«Φιλόζωος σίτιζε αδέσποτες γάτες στη γειτονιά.

Τις δηλητηριάσαν και μετά του επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο 9.600,00 ευρώ όταν προσπάθησε να σώσει τα υπόλοιπα ζώα

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΟΥ – ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

Απόφαση 16833/2022

Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας

Φιλόζωος σίτιζε αδέσποτες γάτες σε γειτονιά της Ηλιούπολης τον Ιούνιο του έτους 2019. Είχε δεχθεί επικριτικά σχόλια από κακόβουλο γείτονα που εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια και θυμό. Τις επόμενες ημέρες κάποιος προέβη σε πράξεις μαζικής δηλητηρίασης των συγκεκριμένων αδέσποτων γατών στο κήπο της πολυκατοικίας και στο πεζοδρόμιο.

Ο εθελοντής φιλόζωος ανέφερε τις θανατώσεις στη ZΩΟΦΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ -ILIOUPOLIS ANIMAL WELFARE UNION και το Δήμο Ηλιούπολης και σε συνεννόηση μαζί τους άμεσα ανέλαβε τη προσωρινή φιλοξενία των αδέσποτων γατών, ώστε να προστατευθούν από τις φόλες.

Αμέσως μετά ακριβώς έγινε και καταγγελία από το γείτονα και, συγχρόνως μόλις ανέλαβε τις γάτες ο φιλόζωος, έλαβε χώρα αυτοψία από τη Κτηνιατρική Δ/νση Περιφέρειας Αττικής στο σπίτι του φιλόζωου. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι ο φιλόζωος φιλοξενούσε 8 γάτες στο σπίτι του και του επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 9.600 ευρώ για παραβίαση των υποχρεώσεων ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, μη τοποθέτηση microchip, παράλειψη εμβολιασμού, μη κατοχή βιβλιαρίου υγείας κλπ.

Ο φιλόζωος προσέφυγε στο δικαστήριο για την ακύρωση του διοικητικού προστίμου και ισχυρίστηκε πως φιλοξενούσε προσωρινά τα αδέσποτα ζώα μετά από συμφωνία με τη ΖΕΗΛ και το Δήμο Ηλιούπολης και δεν ήταν δικά του. Η απόφαση 16833/2022 του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ακύρωσε την απόφαση επιβολής προστίμου, δέχθηκε τη προσφυγή και ανέφερε ότι «Δεδομένου ότι κατά τη περίοδο της προαναφερθείσας αυτοψίας είχαν σημειωθεί περιστατικά μαζικής δηλητηρίασης γατών στη γειτονιά του, που είχε προκαλέσει το θάνατο πολλών ζώων, του ζητήθηκε από το ανωτέρω σωματείο να αναλάβει προσωρινά τη φιλοξενία τους στη συγκεκριμένη γειτονιά ώστε να αποφευχθεί η δηλητηρίαση τους….και δεν ήταν ιδιοκτήτης. Τα δε ζώα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Δήμου και διενεργήθηκε η σήμανση, καταγραφή, αποπαρασίτωση, κτηνιατρική περίθαλψη.»

Σημειωτέον πως μετά την επιβολή του προστίμου έγινε και κατάσχεση στο τραπεζικό λογαριασμό του φιλόζωου, γεγονός που οδήγησε αυτόν σε οικονομικό αδιέξοδο. Η δε απόφαση υπ’ αρ. 16833/2022 του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών δικαίωσε τον αγώνα του φιλόζωου που μαζί με τη ΖΕΗΛ και το Δήμο Ηλιούπολης προσπάθησαν να σώσουν τα ζώα από τις φόλες.».

Related posts

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα: Η μαγική ερμηνεία της Νάνα Μούσχουρη, οι τσολιάδες & η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη

«Λευκή αντάρα» από τον Τάσο Αρνιακό: «Φεύγει η σκόνη, το χιόνι κοντοζυγώνει…»

Με κλώσες παρομοιάζει τις γυναίκες ο Μητροπολίτης Κοζάνης :«Να γυρίσουν σπίτια τους, να μαζέψουν τα παιδιά τους»